Ο Μπλίνκεν ελπίζει σε συμφωνία με τον Ερντογάν, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα: Σήμερα οι συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας (video)

Secretary Antony J. Blinken is greeted by, from left, Director General for the Americas Yaprak Balkan, Representative of Istanbul Governor Mehmet Ilker Haktankaçmaz, and Ambassador Jeffry Flake as he arrives at Istanbul AIrport, January 5, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Τουρκία, απ’ όπου θα ξεκινήσει μία περιοδεία μαμούθ, σε εννέα χώρες, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει μία συμφωνία με τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Αλλά οι βασικοί στόχοι της αποστολής του είναι αυτοί:

Να περιοριστεί, και αν είναι δυνατόν, να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, να αποφευχθεί η επέκταση αυτού του πολέμου στο Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα και να προστατευθούν οι άμαχοι και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις επισκέψεις του στην Κωνσταντινούπολη και στα Χανιά, θα αναφερθεί μεν στους δύο πολέμους, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία, αλλά ο στόχος του είναι άλλος:

  • Να πείσει τον προεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και ως αντάλλαγμα να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών F-16 στην κατοχική δύναμη, ταυτόχρονα με την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα.
  • Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να συμφωνήσει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος επιμένει στο γνωστό “πακέτο” Μενέντεζ. Ο γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε πείσει τον κ. Μπλίνκεν να στείλει επιστολή στο Κογκρέσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία θα αναφέρει ότι εάν η Τουρκία επαναλάβει τις υπερπτήσεις και γενικά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, θα αναστελλόταν η πώληση των F-16.
  • Χωρίς αυτές τις επιστολές οι νομοθέτες δεν θα εγκρίνουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Στην Πόλη, ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί οπωσδήποτε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στις 12 μ.μ. (τοπική ώρα). Αναμένεται να έχει και ένα κρίσιμο τετ-α-τετ και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα), πριν αναχωρήσει για την Κρήτη.

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε καθοριστεί για χθες Παρασκευή, αλλά η τουρκική προεδρία την ανέβαλε για σήμερα Σάββατο. Εάν δεν είχε οριστεί η συνάντηση με τον Ερντογάν -και αν για κάποιο λόγο δεν πραγματοποιηθεί-, αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Στα Χανιά, θα συναντήσει, στην οικία του τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλία και στη συνέχεια πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας. Έγιναν σκέψεις για να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση εργασίας θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Διπλωματική πηγή είπε στην ιστοσελίδα μας ότι αντικείμενο της επίσκεψης στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -αυτό αφορά περισσότερο την Άγκυρα- και η πώληση των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο κ. Μπλίνκεν προσπαθεί να πείσει τον Ερντογάν να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί να λάβει πρώτα τα F-16 και μετά να δώσει τη συγκατάθεσή του για την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, ο κ. Μπλίνκεν έμπλεξε και τα F-35 που επιθυμεί να αγοράσει η Ελλάδα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος, που θα αναγκαστεί να διορθώσει μέχρι την άλλη εβδομάδα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης απαιτεί να σταλεί το ελληνικό αίτημα στο Κογκρέσο μόλις επανέλθουν οι βουλευτές και γερουσιαστές στα γραφεία τους, τη Δευτέρα.

Η υπόθεση των F-35 ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής. Ή θα εγκριθεί η αγορά ή θα αναγκαστεί να κοιτάξει στη συνηθισμένη αγορά της Γαλλίας…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι δεν καταλαβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: Πάει στην Πόλη να συναντήσει τον Ερντογάν με μήνυμα του κ. Μπάιντεν για το μεγάλο “ντιλ”… Και αν δεν το παραλάβει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: