Ψηφιακά θα διεξαχθεί η εξεταστική στα Πανεπιστήμια: Η επίσημη ανακοίνωση των Πρυτάνεων που καταγγέλλουν πάντως στοχοποίησή τους

FILE PHOTO: Φωτογραφία από drone δείχνει το συγκρότημα των κτηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, Τρίτη 9 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Θετική είναι η Σύνοδος των Πρυτάνεων στο σχέδιο ψηφιακής διεξαγωγής των εξετάσεων στα πανεπιστήμια με σκοπό να μη χαθεί το εξάμηνο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα αντιμετωπίζουν τεχνικά ζητήματα και θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο αυτών.

Πάντως οι Πρυτάνεις εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους καθώς θεωρούν ως στοχοποίησή τους την πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων έχει ως εξής:

«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα “Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτανικές αρχές κάθε ΑΕΙ σε συνεργασία με τις συγκλήτους θα προσδιορίσουν τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή ολοκλήρωση των μαθημάτων και την διεξαγωγή των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου επεσήμαιναν ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έκανε αποδεκτή την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη και συμφώνησε στην ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων του εξαμήνου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με την ίδια ακριβώς μέθοδο θα ολοκληρωθούν και τα μαθήματα στις σχολές που υπάρχει ζήτημα με τις καταλήψεις και είναι σε εκκρεμότητα ακόμη η ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις

Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις που συνεχίζονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη και ερευνώνται μία σειρά από αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Υπό το φως καταγγελιών φοιτητών για ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής, έδωσε εντολή να διεξαχθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, με διπλή στόχευση: αφενός κατά όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις και αφετέρου κατά των πρυτανικών αρχών και των αρμόδιων οργάνων όσον αφορά τις ενέργειές τους για την αποτροπή των καταλήψεων στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Τα αδικήματα που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας είναι – κατά περίπτωση – τα εξής: διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας (κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία), παράνομη βία (κατά συρροή και κατά συναυτουργία), επικίνδυνη σωματική βλάβη (κατά συρροή και κατά συναυτουργία) και παράβαση καθήκοντος.
Η έρευνα ανατέθηκε στην Αστυνομία.

Κακοκαιρία Avgi: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: