Προσφυγή στη Γερμανία για εγκλήματα φιλοτουρκικών ενόπλων πολιτοφυλακών σε βάρος αμάχων Κούρδων στην Συρία: Από θύματα και ΜΚΟ

epa10318717 Syrian Kurdish people mourn during the funeral procession of Turkish airstrike victims at Dayrik town close to the tri-border between Syria, Iraq, and Turkey in al-Hasakah governorate, northeastern Syria. EPA, AHMED MARDNLI




Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις και έξι θύματα των φιλοτουρκικών και ισλαμιστικών πολιτοφυλακών ανακοίνωσαν πως κατέθεσαν σήμερα προσφυγή ενώπιον της Γερμανικής Εισαγγελίας για να ερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος κούρδων αμάχων στη βόρεια Συρία.

«Από το 2018, ένοπλες πολιτοφυλακές διέπραξαν με την υποστήριξη της Τουρκίας εγκλήματα στην Αφρίν, στη βόρεια Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπέβαλε μήνυση μαζί με την οργάνωση Σύροι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη (STJ).

  • Οι δύο οργανώσεις απευθύνονται στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης (νοτιοδυτική Γερμανία) επειδή η γερμανική δικαιοσύνη εφαρμόζει την αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας που επιτρέπει να διώκονται ορισμένα σοβαρά εγκλήματα ανεξάρτητα από το πού έχουν διαπραχθεί.

«Τον Ιανουάριο 2018, η Τουρκία και ένοπλες πολιτοφυλακές συμμαχικές του εθνικού συριακού στρατού (SNA) άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιφέρεια της Αφρίν, στη διάρκεια επιχειρήσεων που ονομάσθηκαν από την Τουρκία ‘Κλάδος Ελαίας’», γράφει το ECCHR, που έχει την έδρα του στο Βερολίνο.

Η στρατιωτική επιχείρηση διήρκεσε δύο μήνες και προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 300.000 αμάχων, στην πλειονότητά τους Κούρδων, προσθέτει η μκο.

«Από το 2018, ο πληθυσμός της Αφρίν και κυρίως οι κούρδοι πολίτες υπέστησαν συστηματικές και γενικευμένες βιαιότητες», εξηγεί ο Μπάσαμ Αλάχμαντ, εκτελεστικός διευθυντής της STJ, ο οποίος επικαλείται «αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και σεξουαλικές κακοποιήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λεηλασίες και οι εξωφρενικοί φόροι έχουν αποτρέψει τους κατοίκους της Αφρίν, που αναγκάσθηκαν να διαφύγουν, να επιστρέψουν και ώθησαν αυτούς που είχαν απομείνει να φύγουν.

Στην ανακοίνωσή του, το ECCHR υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ερεύνησε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και από τις τρομοκρατικές οργανώσεις «Τζαμπχάτ αλ-Νόσρα» και Ισλαμικό Κράτος. Αντίθετα δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στη βόρεια Συρία.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει, επειδή οι πολιτοφυλακές που ελέγχουν την Αφρίν βασίζουν την εξουσία τους στη βία και την αυθαιρεσία με την υποστήριξη της Τουρκίας», σχολίασε ο Πάτρικ Κρόκερ, ο δικηγόρος του ECCHR που είναι αρμόδιος για τη Συρία.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany

Λαβρόφ: «Βασικός όρος για τον τερματισμό του πολέμου να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, η Δύση δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: