Πώς δύο χάπια κατά της παχυσαρκίας «σώζουν» την οικονομία της Δανίας: Όπρα και Έλον Μασκ ανάμεσα στους αγοραστές* Ξεπέρασε τη Louis Vuitton σε αξία η Novo Nordisk [video]

File Photo US TV personality Oprah Winfrey arrives for the 81st annual Golden Globe Awards ceremony at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California, USA, 07 January 2024. Artists in various film and television categories are awarded Golden Globes by the Hollywood Foreign Press Association. EPA/ALLISON DINNER




Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία σημειώνει η φαρμακευτική εταιρεία από τη Δανία Novo Nordisk χάρη στα δύο χάπια της κατά της παχυσαρκίας που κάνουν τρελές πωλήσεις, δίνοντας το φιλί της ζωής και στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας.

Οι μετοχές της Novo Nordisk κατέγραψαν άνοδο ρεκόρ, καθώς η δανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε υπερκέρδη από τις πωλήσεις των χαπιών της Wegovy και Ozempic, που καταπολεμούν την παχυσαρκία, εκτοξεύοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 500 δισεκ. δολάρια και συντηρώντας τη θέση της ως την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης.

Η δραματική ζήτηση για τα φάρμακα, τα οποία παίρνουν διασημότητες, όπως η Oprah Winfrey και ο Elon Musk, έχει κάνει την εταιρεία να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις παραγγελίες με αποτέλεσμα να προσπαθεί να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Οι μετοχές της Novo Nordisk αυξήθηκαν κατά 4% την Τετάρτη πριν διαπραγματευτούν 1,2% υψηλότερα, κάνοντας την αγοραστική αξία της να κυμαίνεται κοντά στα 500 δισ. δολάρια (394 δισ. £). Η έκρηξη των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας έχει μετατρέψει τη φαρμακευτική εταιρεία στην πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, μπροστά από τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, με αγοραία αξία 422 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

File Photo A package of prescribtion drug Ozempic by Novo Nordisk sits on a table in Copenhagen, Denmark, 23 March 2023. US celebrities have credited their weight loss to the FDA-approved medications that are prescribed to treat Type 2 diabetes. EPA/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT

Οι πωλήσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατά 154% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες στα 4,8 δισ. £ πέρυσι, τροφοδοτούμενες από τη ζήτηση για το Wegovy, η οποία έφερε έσοδα 3,6 δισ. £. Οι πωλήσεις φαρμάκων για τον διαβήτη όπως το Ozempic αυξήθηκαν κατά 52%, και οι πωλήσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία και τον διαβήτη ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 25 δισεκατομμύρια λίρες.

Όμως και η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας έχει πάρει τα πάνω της χάρη στα δύο φάρμακα που αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στην περίπτωση του Ozempic, αυτό το φάρμακο που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του διαβήτη μειώνει την ταχύτητα με την οποία το φαγητό «φεύγει» από το στομάχι, βοηθά στη μείωση της ποσότητας σακχάρου που απελευθερώνεται από το συκώτι και, όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το παγκρέας. Ταυτόχρονα, το Ozempic δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού, το οποίο, κατ’ αρχήν, μειώνει την κατανάλωση τροφής με συνέπεια την απώλεια βάρους.

Εκτός από τη βοήθεια των διαβητικών και των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία, αυτά τα φάρμακα ήταν η «θεραπεία», τουλάχιστον προσωρινά, για την οικονομία της Δανίας, η οποία αντιμετώπιζε μια πιθανή ύφεση το 2023 και ένα ζοφερό σενάριο για το 2024.

Η Δανία είναι μια «σχετικά μικρή» οικονομία σε σύγκριση με το μέγεθος των εταιρειών της, ιδίως της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk που έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς που κατά καιρούς έχει υπερβεί το συνολικό ΑΕΠ της Δανίας (λίγο πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια), επομένως η δραστηριότητα της εταιρείας της μπορεί να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην οικονομία μια χώρας που φαινόταν καταδικασμένη σε ύφεση.

Με πληροφορίες από Guardian, Bloomberg

 

Ή έρχεσαι στο γραφείο ή απολύεσαι: Η IBM προσχωρεί στο «μέτωπο» των εταιριών που εγκαταλείπουν την εξ αποστάσεως εργασία * Τουλάχιστον για τους μάνατζερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: