Πώς αποφασίστηκε ο μίνι ανασχηματισμός: Σημερα η ορκωμοσία των νέων υπουργών – υφυπουργών

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προεδρεύει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ορκισθούν στις 18:00, σήμερα Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν την Τετάρτη τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: «Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».

«Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς», τονίζουν.

«Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες.

Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου. Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς.

Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί.

 

«Ποια είναι» η Ιωάννα Λυτρίβη

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στη ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτική στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων: εξασφαλίστηκε στους Διπλωματούχους των ΙΕΚ, η δυνατότητά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ο νέος πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, εγκρίθηκε η νέα μεθοδολογία ανάπτυξης και επικαιροποίησης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αναπτύχθηκε η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των Βεβαιώσεων και Διπλωμάτων στους επιτυχόντες των πάσης φύσεως εξετάσεων πιστοποίησης.

Την ίδια περίοδο, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κατάρτισης της ΕΕ (European Training Foundation) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Ομάδα της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF Advisory Group).

Διδάσκει Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, ως συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό.
Έχει εργαστεί ως επιστημονική σύμβουλος στη Βουλή των Ελλήνων και στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας (2011-2019).
Πριν από αυτό, εργαζόταν ως επιστημονική υπεύθυνη σε δημόσιες δομές δια βίου μάθησης (2009-2011).

Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1982.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Νικολακόπουλος

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας στις 25 Αυγούστου 1974. Γονείς του είναι ο Θεόδωρος Νικολακόπουλος και η Ειρήνη Θωμοπούλου και έχει μία μικρότερη αδελφή, την Διονυσία, η οποία είναι Αρχιτέκτων.

Το 1980, φοίτησε στο 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας, εν συνεχεία στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης και ολοκλήρωσε τις σπουδές μου στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αθλητισμό και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το 1992, πέτυχε την εισαγωγή του στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Essex στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1999, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία. Παρουσιάστηκε στην Τρίπολη και εν συνεχεία υπηρέτησε στις μονάδες της Λάρισας, της Χρυσούπολης Καβάλας, στην Ελευσίνα και πήρε το απολυτήριό του από την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας.

Το 2000, έκανε την άσκησή του σε Δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, όπου και άσκησε στην συνέχεια την δικηγορία και το έτος 2000 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο στην Αμαλιάδα. Είναι Δικηγόρος Αστικού, Ποινικού και Διοικητικού Δικαίου και μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και από το Σεπτέμβριο του 2014 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Είναι μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ειρήνη Φάσσου και έχουν αποκτήσει δύο κόρες. Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «ομολογία αποτυχίας» μιλά η αντιπολίτευση μετά τον μίνι-ανασχηματισμό: «Δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: