Πόλεις που χαίρεσαι να ζεις: Η Κομισιόν βαθμολογεί τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη* Κι ο νικητής δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

FILE PHOTO: Τμήμα της πόλης της Ζυρίχης από ψηλά. photo via pixabay.com@422737/




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε έκθεση για την ποιότητα ζωής στις πόλεις σε όλη την Γηραιά Ήπειρο.

Η έκθεση που αποτελείται από 112 σελίδες βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 με συνολικά 71.153 κατοίκους από 83 πόλεις σε όλη την ΕΕ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία .

Διαπίστωσε ότι περίπου 9 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους. Δεν είναι κακό, σωστά;

Ωστόσο, ενώ η συνολική ικανοποίηση παραμένει υψηλή, τα αποτελέσματα του περασμένου έτους δείχνουν μια ελαφρά πτώση σε σύγκριση με την έρευνα του 2019, την τελευταία φορά που η Επιτροπή δημοσίευσε παρόμοια έκθεση.

Άλλοι όμως, φυσικά, δεν είναι ικανοποιημένοι. Οι κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Παλέρμο αναφέρουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Προς το παρόν, ας εμβαθύνουμε στο top 10

10. Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία

Η πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας στην Ρουμανία και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει κανείς.. Στο Κλουζ-Ναπόκα, το 94% των κατοίκων δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη. Έδρα ενός αναπτυσσόμενου τεχνολογικού τομέα, κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας, με το 73% των κατοίκων να λέει ότι είναι εύκολο να βρεις μια καλή δουλειά στην πόλη.

9. Μπράγκα, Πορτογαλία

Αυτή η πορτογαλική πόλη χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2021.

Αλλά δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό μέρος για τους τουρίστες: και στους κατοίκους αρέσει πολύ, με το 94% των ερωτηθέντων  δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους. Η Μπράγκα θεωρείται επίσης ασφαλής πόλη (το 84% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνεται άνετα περπατώντας τη νύχτα) ενω θεωρείται ένα καλό μέρος για να ζήσουν μετανάστες, ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

8. Ροστόκ, Γερμανία

Στην παράκτια πόλη του Ρόστοκ στη Γερμανία, το 94% των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι που ζουν εκεί. Το Ρόστοκ είναι επίσης ένα καλό μέρος για να ζουν ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά (δεύτερο και έκτο καλύτερο στην Ευρώπη, αντίστοιχα). Το 85% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι με την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση. η πόλη κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αυτή τη μέτρηση.

7. Γενεύη, Ελβετία

Η Γενεύη έρχεται στην έβδομη θέση, με το 95% των ερωτηθέντων να είναι ικανοποιημένοι που ζουν εκεί. Ενώ η Γενεύη κατατάσσεται ψηλά σε μερικές άλλες κατηγορίες (83% ικανοποίηση από την κατάσταση της εργασίας), κατατάσσεται στην τελευταία θέση ως προς την οικονομική προσιτή στέγαση, με μόνο το 8% των ερωτηθέντων να λένε ότι είναι εύκολο να βρεις καλή στέγαση σε λογική τιμή στην πόλη τους. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη:

6. Στοκχόλμη, Σουηδία

Φαίνεται ότι οι ασυγχώρητες σκανδιναβικές θερμοκρασίες δεν ενοχλούν τους κατοίκους της Στοκχόλμης, οι οποίοι κατατάσσονται στην έκτη θέση με το 95% των ανθρώπων να είναι ικανοποιημένοι. Η Στοκχόλμη θεωρείται γενικά ένα καλό μέρος για να ζήσουν άτομα από την LGBTQ+ κοινότητα (καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην Ευρώπη). Όμως, όπως η Γενεύη, δεν είναι πολλοί οι κάτοικοι που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν οικονομικά προσιτές κατοικίες.

5. Γκντανσκ, Πολωνία

Μια πολωνική πόλη με τόνους ιστορικής σημασίας και έδρα ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, το Γκντανσκ έχει επίσης πολλούς ικανοποιημένους ανθρώπους (95% ). Θεωρείται επίσης ως ένα καλό μέρος για να ζήσουν μετανάστες από άλλες χώρες και το 92% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

4. Λειψία, Γερμανία

Μια έκπληξη κοντά στην κορυφή της λίστας! Είναι η ανερχόμενη Λειψία στην Ανατολική Γερμανία, με και πάλι το 95% των ικανοποιημένων κατοίκων. Οι άνθρωποι βλέπουν επίσης τη Λειψία ως μια πόλη κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά και το 83% είπε ότι είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

3. Κοπεγχάγη, Δανία

Ώρα για τους τρεις πρώτους. Μπορεί να γνωρίζετε την Κοπεγχάγη για το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας – το κύριο τουριστικό αξιοθέατο – αλλά ξέρατε ότι είναι επίσης η τρίτη πιο κατοικήσιμη πόλη της Ευρώπης; Το 96% των κατοίκων είπε ότι είναι ευτυχισμένοι που ζουν εκεί. Η Κοπεγχάγη είναι επίσης μια ασφαλής πόλη, αλλά οι κάτοικοι είπαν ότι δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση. Διασκεδαστικό γεγονός: Η Κοπεγχάγη μπορεί απλώς να είναι η λιγότερο διεφθαρμένη πόλη της Ευρώπης, με μόνο το 20% των κατοίκων να λέει ότι υπάρχει δωροδοκία στην τοπική δημόσια διοίκηση της πόλης.

2.  Γκρόνινγκεν, Ολλανδία

Το Γκρόνινγκεν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παμπ στην Ευρώπη (χωράει πάνω από 3.700 άτομα), κάτι που μπορεί να εξηγήσει το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης: το 96% των ανθρώπων λένε ότι είναι χαρούμενοι που ζουν εκεί (και ποιος δεν θα ήταν;). Το Γκρόνινγκεν θεωρείται εξαιρετικό μέρος για μετανάστες και μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, με πολύ πράσινο και δημόσιους χώρους. Θεωρείται επίσης καθαρό και ασφαλές, με το 86% των ερωτηθέντων να λένε ότι αισθάνονται ασφαλείς περπατώντας μόνοι τους τη νύχτα και ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη τους μπορούν να είναι αξιόπιστοι».

1. Ζυρίχη, Ελβετία

Η Ζυρίχη ήταν η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης το 2023, με ποσοστό ικανοποίησης 97%. Οι κάτοικοι της Ζυρίχης είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, με τη δουλειά τους, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα του αέρα… με σχεδόν τα πάντα.

Είναι επίσης η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για LGBTQ+ άτομα και ηλικιωμένους. Μόνο ένα πράγμα: Μόνο το 11% των ανθρώπων συμφωνεί ότι είναι εύκολο να βρεις καλή στέγαση σε λογική τιμή.

Με πληροφορίες από POLITICO

Το νόμιμο, το ηθικό και ο… έρωτας: Σάλος στο Βερολίνο από τη σχέση του πρωθυπουργού – δημάρχου με την υπουργό Παιδείας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: