Παρεμβάσεις Κύπριων βουλευτών στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ελευθερία Τύπου και την καταπολέμηση των SLAPPs

File Photo: Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. ΚΥΠΕ




Στη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της αυξανόμενης χρήσης των Στρατηγικών Αγωγών Κατά της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPPs) αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στην ΚΣΣΕ, οι βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Οι βουλευτές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, συμμετείχαν στις εργασίες του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι στην Ευρώπη παρατηρείται σταθερή αύξηση των απειλών κατά την ελευθερία των ΜΜΕ, των εκστρατειών δυσφήμισης και συκοφαντίας, αλλά και των SLAPPs, προσθέτοντας ότι υποθέσεις που σχετίζονται με τέτοιες αγωγές δεν διώκονται, με αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο η πολυφωνία αλλά και το κράτος δικαίου.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι παρά τις συλλογικές προσπάθειες για τη διασφάλιση ανεξάρτητων και πλουραλιστικών ΜΜΕ, κατά την πρόσφατη προσπάθεια επίτευξης πολιτικής συμφωνίας επί της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, ορισμένα κράτη επιχείρησαν να συμπεριλάβουν πρόνοια για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων για σκοπούς «εθνικής ασφάλειας».

Ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση νομοθετικών πλαισίων που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ΜΜΕ, σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης που να περιλαμβάνουν ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία, ασφάλεια και αποκατάσταση όσων έχουν υποστεί νομικές ή/και οικονομικές συνέπειες ένεκα των SLAPPs.

«Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε επίσης ότι είναι δυστοπικό να διεξάγεται αυτή η συζήτηση, τη στιγμή που πάνω από 75 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη Γάζα και όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δημοσιογράφους στον κόσμο, βρίσκεται εδώ και σχεδόν 5 χρόνια σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς να έχει καν καταδικαστεί», αναφέρεται.

Σε δική της παρέμβαση, προστίθεται, «η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε την ανεπάρκεια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο δεν προστατεύει επαρκώς πρόσωπα ή/και οργανώσεις που στοχοποιούνται από τις SLAPPs, αφήνοντας ένα ευρύ φάσμα δημοσιογράφων, εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστών και πληροφοριοδοτών, ευάλωτο και εκτεθειμένο στις επικίνδυνες συνέπειες αυτών των νομικών μεθοδεύσεων».

Κάλεσε τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων κατά των SLAPPs, ενισχύοντας παράλληλα την ακεραιότητα των νόμων περί δυσφήμισης και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και να διασφαλίσουν ταυτόχρονα, τη σωστή χρήση του νομικού τους πλαισίου, που να εγγυάται και όχι να υπονομεύει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Επικοινωνιακή «φιλανθρωπία» Κασσελάκη: Δίνει το πατρικό του στην Ιωάννα Κολοβού – Τον «άδειασε» και η ίδια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: