Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των “παπαγαλακίων”, η αλήθεια είναι μία: Ο Ελπιδοφόρος έκανε …πατάτα, δέχθηκε «ψυχρολουσία» από την Κοινότητα του Αγίου Όρους

Archbishop Elpidophoros at Mount Athos with Archimandrite Geron Alexios at The Holy Monastery of Xenophontos which is located on the western shore of the Athos peninsula. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ, Εξάψαλμος

Μολονότι τα «παπαγαλάκια», είτε τα εν Αμερική ευρισκόμενα, είτε τα εγχώρια καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να μας πείσουν  με φωτογραφίες και διάφορα ενσταντανέ από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου  στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος ότι τον υποδέχθηκαν οι Αγιορείτες μετά Βαίων και κλάδων τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Και ακολουθούν αυτή την επικοινωνιακή συνταγή και μπλοφάρουν για να ακυρώσουν την δημοσιογραφική αποκάλυψη των ημερών ότι η Ιερά Κοινότητα με επιστολή της στον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασε την δυσφορία της για την επίσκεψη αυτή του Ελπιφοφόρου. Ο στόχος τους είναι προφανής: θέλουν να παρουσιάσουν τα ρεπορτάζ στους ευκολόπιστους ως fake news.

Να όμως που τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που εγράφησαν  και να παρουσιάσουν το αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Ελπιδοφόρος στο εν Αγίω Όρει ταξίδι του.

Μπορεί να τον υποδέχθηκε η Ι. Μονή  Ξενοφώντος και να εόρτασε τα Θεοφάνεια με βάση το Αγιορείτικο τυπικό , μπορεί να πήγε  στην Ι. Μονή Σιμωνόπετρας και ασφαλώς θα πάει και στην Παντοκράτορος αφού ως γνωστόν η Μονή αυτή συνδέεται με πνευματικούς  δεσμούς με την Ξενοφώντος.

Η επίσκεψη στην Φιλοθέου γίνεται για λόγους σκοπιμότητας αφού πολλά από τα Μοναστήρια της Αριζόνας αντλούν την πνευματική τους υπόσταση και ρίζα από την Φιλοθέου. Αλλά όλα αυτά είναι μεμονωμένες επισκέψεις που θα μπορούσαν να ήταν και ιδιωτικές και ας μην θεωρηθούν ως μια ενιαία επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Άγιο Όρος.

Ωστόσο σήμερα (Σάββατο) ο Ελπιδοφόρος δέχθηκε την πρώτη ψυχρολουσία. Επισκέφθηκε με τη συνοδεία του την Ιερά Κοινότητα ελπίζοντας οτι βρει εκεί τους Γέροντες και να εξασφαλίσει μαζί τους μερικές φωτό -όπως τον συμβούλευσαν οι σύμβουλοι του για να τις κραδαίνει μετά σε αυτούς που αποκάλυψαν την αντίδραση των Αγιορειτών-αλλά άνθρακες ο θησαυρός.

Βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Έτσι την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι οι υπόλοιποι της συνοδείας του πήγαν και προσκύνησαν στο Πρωτάτο, την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αξιον Εστίν, που είναι το πολυτιμότερο θησαύρισμα του Αγίου Όρους.

Ο Ελπιδοφόρος, λένε παρόντες μάρτυρες, έμεινε κατηφής και νευριασμένος από την ψυχρολουσία που υπέστη να τους περιμένει μέσα στο αυτοκίνητο μιλώντας στο τηλέφωνο. Ή τουλάχιστον έδειχνε να μιλά στο τηλεφωνο. Αυτό το περιστατικό είναι η μεγαλύτερη απάντηση στα «παπαγαλάκια» του ότι όλα βαίνουν καλώς και όλα όσα γράφονται οφείλονται σε κακοήθειες.

  • Που είναι η υποδοχή που του έκανε η Ιερά Κοινότητα αφού είναι καλοδεχούμενος;  Ούτε την πόρτα τους δεν του άνοιξαν για να τον κεράσουν.

Να πούμε και κάτι ακόμη:  ο Ελπιδοφόρος στο ταξίδι αυτό έκανε μια μεγάλη πατάτα. Στην προσπάθειά του να κολακεύσει  τις Μονές που τον κάλεσαν και τον υποδέχθηκαν, χώρισε εν τη αφελεία που τον διακρίνει, δημοσίως τις Μονές σε φιλοπατριαρχικές και μη.

Και αυτό αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει αντίληψη των εκκλησιαστικών πραγμάτων και παρουσιάζει με περίσσευμα ελαφρότητας ένα θέμα που θα έπρεπε να το αποκρύπτουμε για να μη δίνουνε θάρρος στους Ρώσους και λοιπούς που καιροφυλακτούν και θέλουν να αλώσουν την πολιτεία του Αγίου Όρους, χωρίζοντας τις Μονές σε δικές μας και δικές τους.

Το Άγιο Όρος είναι ενιαίο και αφέντης και Δεσπότης του είναι μόνο ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Αλλά αν  ο Πατριάρχης  έχει τέτοιους υποστηρικτές τι να τους κάνει τους αλλότριους εχθρούς;

Και κάτι ακόμη! Είναι βέβαιος ο Σεβ. Αμερικής  ότι η Μονή Φιλοθέου είναι …φιλοπατριαρχική;

Είναι γνωστός τοις πάσι- και κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών- ο ηγούμενος Νικόδημος για τις φιλορωσικές διασυνδέσεις και εξαρτήσεις του. Είναι αυτός που απαγόρευσε σε Διακόνους της Ξενοφώντος να λειτουργήσουν στην πανήγυρή του επειδή ο Γέρων Αλέξιος Ξενοφωντινός υποστήριξε εξ αρχής την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Επιφάνιο.

Μένει να δούμε αν ο Ηγούμενος Νικόδημος θα λειτουργήσει αύριο (σήμερα) το πρωί  μαζί με τον Ελπιδοφόρο στην Μονή Φιλοθέου!

ΠΗΓΗ: Εξάψαλμος ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Συμβολική “επίσκεψη” του Ελπιδοφόρου στην Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους: Το μοναστήρι είχε ερευνηθεί για σχέσεις με τη Μόσχα και το κόμμα της Νίκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: