Ουρανός και Ποσειδώνας: Για πρώτη φορά αντικρύζουμε τα πραγματικά χρώματα των δύο πλανητών

Ουρανός και Ποσειδώνας, όπως νομίζαμε ότι είναι και όπως είναι. ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης




Οσα νομίζαμε μέχρι σήμερα για τα χρώματα του Ποσειδώνα και του Ουρανού δεν ήταν ορθά, αποκαλύπτει νέα έρευνα με επικεφαλής βρετανούς αστρονόμους.

Η εικόνα που γνωρίζαμε για το χρώμα των δύο πλανητών ήταν αποτέλεσμα διαστημικής αποστολής, πίσω στη δεκαετία του 1980.

Βάσει εκείνων των ευρημάτων, ο μεν Ποσειδώνας εμφανιζόταν με ένα βαθύ μπλε, ο δε Ουρανός, πράσινος.

Η νέα μελέτη έδειξε όμως ότι οι δύο γιγάντιοι, «παγωμένοι» πλανήτες έχουν αμφγότεροι δύο παρόμοιες αποχρώσεις, ενός ,άλλον θολού πρασινομπλέ.

Αυτό που μάθαμε απλά σήμερα είναι ότι οι παλιές εκείνες εικόνες του Ποσειδώνα είχαν βελτιωθεί για να δείχνουν λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας του πλανήτη, πλην όμως αλλάζοντας το πραγματικό του χρώμα.

«Έκαναν (τότε) κάτι που νομίζω ότι όλοι στο σήμερα έχουν κάνει Instagram κάποια στιγμή στη ζωή τους: Πείραξαν τα χρώματα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η βρετανίδα αστροφυσικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Κάθριν Χέιμανς.

«Τόνισαν το μπλε μόνο και μόνο για να αποκαλύψουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να δει στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα., Για αυτό η εικόνα φαίνεται πολύ μπλε. Αλλά στην πραγματικότητα, ο Ποσειδώνας είναι αρκετά παρόμοιος με τον Ουρανό».

Οι παλιές εικόνες είχαν τραβηχθεί από το διαστημόπλοιο Voyager της NASA τη δεκαετία του 1980.

Οι αστρονόμοι γνώριζαν βεβαίως από καιρό ότι οι περισσότερες σύγχρονες εικόνες των δύο πλανητών δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα αληθινά τους χρώματα.

Ο καθηγητής Πάτρικ Ίργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος και ηγήθηκε της έρευνας, αναφέρει:

«Αν και το τεχνητά κορεσμένο χρώμα ήταν γνωστό εκείνη την εποχή μεταξύ των επιστημόνων -και οι εικόνες κυκλοφόρησαν με λεζάντες που το εξηγούσαν- με την πάροδο του χρόνου, η διάκριση αυτή είχε ξεχαστεί».

Ο Δρ Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής διευθυντής της βρετανικής Royal Astronomical Society εξηγεί ότι η βελτίωση των εικόνων είναι μια φυσιολογική διαδικασία στην αστρονομική έρευνα.

«Θα ήταν ανόητο να κοιτάτε μια εικόνα με θέμα αστρονομίας και να μην πιστεύετε ότι έχει ενισχυθεί. Πρέπει να είναι, γιατί έτσι γίνεται η επεξεργασία ώστε να αναδειχθούν λεπτομέρειες.

  • «Δεν πρόκειται για συνωμοσία!».

Ο καθηγητής Ιργουϊν και η ομάδα του επεξεργάστηκαν τα αρχικά δεδομένα για να παραγάγουν την «πιο ακριβή αναπαράσταση μέχρι τώρα» του χρώματος τόσο του Ποσειδώνα όσο και του Ουρανού.

Η αρχική παρανόηση προέκυψε επειδή οι λήψεις και των δύο πλανητών που καταγράφηκαν από την αποστολή του Voyager 2 της Nasa είχαν καταγράψει τις εικόνες της σε τρία ξεχωριστά χρώματα.

Αυτές συνδυάστηκαν για να δημιουργηθούν οι σύνθετες έγχρωμες εικόνες του ’80, οι οποίες δεν ήταν πάντα ισορροπημένες και ακριβείς.

Το κοντράστ ενισχύθηκε επίσης έντονα για να αναδείξει λεπτομέρειες στα σύννεφα, τις ζώνες και τους ανέμους των πλανητών.

Στην περίπτωση του Ποσειδώνα, και οι δύο διαδικασίες τον έκαναν πιο μπλε από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον φασματογράφο απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και τον φασματοσκοπικό εξερευνητή πολλαπλών μονάδων στο «Πολύ Μεγάλο» τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου.

Και στα δύο όργανα, κάθε pixel αποτελεί ένα συνεχές φάσμα χρωμάτων που επιτρέπει στους ερευνητές να παράγουν τα αληθινά χρώματα και των δύο πλανητών.

Η τελική ανάλυση αποκάλυψε ότι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν παρόμοια απόχρωση του πρασινου  – μπλε, αν και οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή διαφορά: Ο Ποσειδώνας διαθέτει μια ελαφριά νότα επιπλέον μπλε που οφείλεται στο λεπτότερο στρώμα ομίχλης που τοπν περιβάλλει.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο Ουρανός εμφανίζεται λίγο πιο πράσινος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, όταν ένας από τους πόλους του είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αλλά την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ισημερινό, αποκτά μία πιο μπλε απόχρωση.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ιστορική αλλαγή στα πληκτρολόγια της Microsoft ύστερα από 30 χρόνια: Για πρώτη φορά εισάγεται πλήκτρο τεχνητής νοημοσύνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: