ΟΑΣΕ: Την Προεδρία του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ασφάλειας ανέλαβε η Κύπρος

Participants at Canada’s closing plenary meeting of the OSCE’s Forum for Security Co-operation listening to the message from Canada’s Minister of Foreign Affairs Mélanie Joly, Vienna, 13 December 2023. (OSCE/Micky Kroell)




Την Προεδρία του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ασφάλειας (Forum for Security Co-operation – FSC) του ΟΑΣΕ, του περιφερειακού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που εδρεύει στη Βιέννη και στον οποίο συμμετέχουν 57 κράτη, έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2024 η Κύπρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας της, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο 2024, η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση, τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης και τον συντονισμό των εβδομαδιαίων συνεδριών του FSC, ενός από τα δύο αυτόνομα όργανα λήψης αποφάσεων του ΟΑΣΕ, το οποίο πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικο-στρατιωτικής φύσης, με την Κύπρο να υποβοηθείται στο έργο της από τον Καναδά και την Κροατία, την απερχόμενη και την επόμενη Προεδρία του Φόρουμ αντίστοιχα, συναποτελώντας με αυτές την Τρόικα του FSC.

Συμπληρώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 η πρώτη συνεδρίαση της Τρόικας, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη των επίσημων εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας του FSC. Όπως αναφέρεται, κατά τη συνεδρίαση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΑΣΕ και Προεδρεύων του FSC, Πρέσβης Ανδρέας Ιγνατίου τόνισε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχοντας πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το πρόγραμμα του FSC για το τρέχον τετράμηνο συνολικά, καθώς και η προετοιμασία της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας του Φόρουμ, στην οποία θα προεδρεύσει η Κύπρος και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,
Λευκωσία, Κύπρος

Η εμπλοκή των βρετανικών βάσεων με τις επιθέσεις κατά των Χούθι προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: