Ο Μαυρίδης κατακρίνει την ηγεσία της Ε.Ε. για την τουρκική κατοχή: Η επιτυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας κρίνεται στην Κύπρο

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. EP-127816A, Photographer: Philippe STIRNWEISS, Copyright: ©European Union – Source : EP




Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ως δύναμης δικαίου κρίνεται στην Κύπρο, ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την έκθεση που ετοίμασε η Ευρωβουλευτής Ζελιάνα Ζόφκο, με θέμα τον ρόλο της προληπτικής ευρωπαϊκής διπλωματίας στις παγωμένες συγκρούσεις.

Όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, για να ασκήσει πετυχημένη προληπτική διπλωματία η ΕΕ, χρειάζεται να αποκτήσει τη δυνατότητα για σοβαρό γεωπολιτικό ρόλο.

«Αυτό προϋποθέτει κοινά αμυντικά εργαλεία και κοινούς κανόνες συμμόρφωσης στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές μας αξίες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θα παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο, είτε πρόκειται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είτε για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

«Τα τουρκικά στρατεύματα διατηρούν στο βόρειο μέρος της Κύπρου ένα κατοχικό καθεστώς, καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα και διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, όπως εποικισμό και πολιτισμική γενοκτονία, καθώς και παράνομες πωλήσεις Ελληνοκυπριακής γης», όπως είπε, για σχεδόν μισό αιώνα.

«Πρόκειται για αποτυχία που καταγράφεται στην Έκθεση, ζητώντας από την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο με διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό», ανέφερε. Άλλωστε, πρόσθεσε, το Ευρωκοινοβούλιο έχει επανειλημμένως ζητήσει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τον σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

«Η επιτυχία της ΕΕ ως δύναμης δικαίου κρίνεται πρωτίστως στην Κύπρο», σημείωσε.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ζελιάνα Ζόφκο, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει την εξωτερική της πολιτική και να επενδύσει στην πρόληψη κρίσεων. Πρέπει, είπε, να επιδιώξει την αποτροπή συγκρούσεων πριν την έξαρση της βίας. Η επένδυση στην ειρήνη και την πρόληψη αποδίδει, είπε.

Ο Επίτροπος Νίκολας Σμιτ ανέφερε ότι η προληπτική διπλωματία στη σημερινή συγκυρία είναι κρίσιμη. Βασίζεται στην αρχή ότι μπορούμε να φτάσουμε στην ειρήνη, χρειάζεται, όμως, συλλογική προσπάθεια. Η ΕΕ πρέπει, είπε, να μιλήσει με μια φωνή και να βρει τρόπους να δράσει στις διεθνείς σχέσεις.

Το ΕΛΚ ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να αντιδρά σε τετελεσμένα γεγονότα, αλλά να δρα και προληπτικά. Οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η ΕΕ απέτυχε να εντοπίσει τον επιθετικό χαρακτήρα Ρωσίας.

Οι Σοσιαλιστές ανέφεραν ότι η προληπτική διπλωματία αποτελεί προϋπόθεση για αποτελεσματική δράση για να προστατευτούν οι μειονότητες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία.

Ευρωβουλευτές του Renew ανέφεραν ότι συχνά οι εξελίξεις ξεπερνούν την ΕΕ, αναφέροντας ότι η ΕΕ έκανε ενεργειακά ανοίγματα στη Ρωσία, όταν αυτή προετοίμαζε την εισβολή στην Ουκρανία. Τόνισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η ενιαία αμυντική συνεργασία και να προωθηθεί η έγκαιρη υπογραφή συμφωνιών.

Οι Πράσινοι ανέφεραν ότι η προληπτική διπλωματία σημαίνει δράση πριν την κλιμάκωση και τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι δύναμη για την ειρήνη, σημειώνοντας ότι χρειάζονται οι απαραίτητοι πόροι για να αποτρέπει την αποσταθεροποίηση.

Το ID ανέφερε ότι χρειάζεται ρεαλισμός στην εξωτερική πολιτική και να στηριχθούν οι προσπάθειες ειρήνευσης.

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς είπαν ότι η ΕΕ πρέπει να δρα αυτόνομα, να προωθεί την ειρήνη και να εγκαταλείψει την υποδαύλιση του πολέμου, μιλώντας για υποκρισία και οικονομικά συμφέροντα με υποδείξεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Πρόσθεσαν ότι η λύση δεν περνά μέσω της αύξησης αμυντικών δαπανών αλλά μέσω της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Μαρίας Χριστοφή
Στρασβούργο, Γαλλία

Προκλητικός ο συλληφθείς τουρκοκύπριος δικηγόρος που διώκεται για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα: Υπέβαλε ένσταση κατά της έκδοσής του στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: