Ο Κόμπος συζήτησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή: Ο Κάμερον δεν αποκλείει νέες επιθέσεις

File Photo Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κόμπος. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Τις εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν τηλεφωνικά, την Παρασκευή, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου στην πλατφόρμα ‘Χ’, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη συζήτηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω επιθέσεων κατά εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη, μετά τα νυχτερινά αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά 16 στόχων.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο λόρδος Κάμερον είπε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν διότι «οι προειδοποιήσεις προς τους Χούθι δεν λειτουργούσαν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να παρασυρθεί στη δίνη επαναλαμβανόμενων επιθέσεων, απάντησε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε τα πλοία μας, για να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς».

Εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε νωρίτερα πει πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν περαιτέρω σχέδια» για νέες επιθέσεις στην Υεμένη, ωστόσο πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση αξιολογεί διαρκώς τα θέματα ασφαλείας.

Από το Κίεβο το οποίο επισκέφθηκε το απόγευμα, ο ίδιος ο κ. Σούνακ είπε ότι ενέκρινε τις επιθέσεις διότι ήθελε να στείλει «ένα ισχυρό σήμα» στους Χούθι πως οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εκ μέρους τους, με τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «λανθασμένες» και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται «με ασυλία».

«Είναι σαφές πως αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν μπορεί να μένει αναπάντητη», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι τα πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν «αναγκαία, αναλογικά και στοχευμένα».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας δίπλα στην Κύπρο: Υποστηρίζει και την ανανέωση εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: