Η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας δίπλα στην Κύπρο: Υποστηρίζει και την ανανέωση εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του ΟΗΕ

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Τάνια Φάγιον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό της Κωνσταντίνο Κόμπο. Φωτογραφία via Twitter, Constantinos Kombos, @ckombos




Η Σλοβενία υποστηρίζει την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο και προτίθεται να συνεισφέρει με έως και 15 στρατιώτες, δήλωσε την Παρασκευή η Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Τάνια Φάγιον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό της Κωνσταντίνο Κόμπο.

Όπως μεταδίδει το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA), και σε σχέση με την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του μήνα για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία λήγει στα τέλη Ιανουαρίου, η κ. Φάγιον εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υποστηρίξει την ανανέωση, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Σλοβενίας να συμμετάσχει πιο ενεργά στην αποστολή και να συνεισφέρει με έως και 15 στρατιώτες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Κόμπος τόνισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, αλλά αυστηρά στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Υπουργοί χαιρέτισαν τον πρόσφατο διορισμό νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Αναφερόμενοι σε επίκαιρα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρεται ότι η κ. Φαγιόν είπε ότι «αφιέρωσαν πολλή προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση και τον πόλεμο στη Γάζα», συζητώντας «τρόπους επίτευξης μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που υποφέρουν».

Τόνισε επίσης την ανησυχητική κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τη βία των ισραηλινών εποίκων και κάλεσε για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μια λύση δύο κρατών.

Ο κ. Κόμπος εξήγησε ότι η Κύπρος, ως περιφερειακός δρών, εργάζεται για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στον πληγέντα πληθυσμό της Γάζας.

Προστίθεται ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας και να υποστηριχθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τη διμερή συνεργασία και αναφέρθηκαν αμφότεροι στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την εταιρεία Cyprus Airways για την καθιέρωση τακτικής αεροπορικής σύνδεσης με τη Σλοβενία, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας, δήλωσε η Σλοβένα Υπουργός.

  • Τι συζήτησαν

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι πόλεμοι στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν στην Λουμπλιάνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Σλοβενίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη εργασίας στη Σλοβενία, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας Tanja Fajon.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κόμπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Σλοβένα ομόλογό του, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων.

«Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο MED9, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης και της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026», αναφέρεται.

Ο Υπουργός Εξωτερικών «ενημέρωσε την κ. Fajon και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, «ευχαρίστησε την κ. Fajon για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Σλοβενία στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Κύπρος και Σλοβενία θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της ιδιότητας της Σλοβενίας ως μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τρέχουσα περίοδο».

Προστίθεται ότι έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, οι δύο αξιωματούχοι αφού καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, εστίασαν στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κόμπος ενημέρωσε την ομόλογό του για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο κ. Κόμπος και η κ Fajon προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Το απόγευμα ο κ. Κόμπος έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της χώρας Nataša Pirc Musar, καθώς και την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Urška Klakočar Zupančič. Κατά τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων και εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ-STA, ΚΑ, ΗΦ
Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Λευκωσία Κύπρος

«Δεν εμπλεκόμαστε σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα» δηλώνει η Λευκωσία για την απογείωση βρετανικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: