Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για τις τουρκικές προκλήσεις στην νεκρή ζώνη

Nίκος Δένδιας και Βασίλης Πάλμας. Photo by X @ Nikos Dendias




Η περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή καθώς και η προοπτική επέκτασης των τριμερών συνεργασιών με άλλες χώρες συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, στην Αθήνα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλειο Πάλμα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας οι προϋποθέσεις για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός του δικαίου της θάλασσας και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

 

Ο κ. Πάλμας ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Δένδια για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη ενώ ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες τής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο με την τουρκοκυπριακή πλευρά να δώσει ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Επίσης ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κείται μακράν της Κύπρου με βάση το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Για τα ελληνοτουρκικά εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η ηρεμία. «Ο δρόμος είναι δύσκολος δεν υπάρχει εφησυχασμός».

  • Ο κ. Πάλμας εξέφρασε την υποστήριξη του τόσο στη συμμετοχή τής Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για την ελευθερία της ναυσιπλοίας όσο και στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ -μετά την άρση του εμπάργκο όπλων- καθώς θα ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω συντονισμό και αποτελεσματικότερη συνεργασία ενώ η Κύπρος σε πλήρη συνεννόηση με την Ελλάδα και τους εταίρους στην ΕΕ «παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο Κύπριος υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Έλληνα ομόλογο του να επισκεφθεί τη Μεγαλόνησο η οποία έγινε «ασμένως δεκτή» όπως είπε ο κ. Δένδιας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: