Ο καλός, ο κακός και ο… άσχημος σε επανάληψη από την μαξιμαλιστική Τουρκία: Δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της “διευθέτησης” των δυο κρατών, θα βάζει μπροστά το ψευδοκράτος…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον τάφο του “ιδρυτή” του ψευδοκράτους των κατεχομένων, Ραφού Ντενκτάς. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Είναι ξεκάθαρο ότι η κατοχική Τουρκία δεν αλλάζει στάση και συμπεριφορά στο Κυπριακό. Τηρεί σκληρή γραμμή και επιχειρεί συστηματικά και μεθοδικά την επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει ότι για λόγους εντυπώσεων η Άγκυρα θα δίνει και διαφορετικά μηνύματα, όταν και όποτε εξυπηρετείται το τουρκικό αφήγημα.

Σημειώνεται πως όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είχε εσπευσμένα προσκληθεί στην Τουρκία για να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τούτο έγινε αιφνιδιαστικά.

Η επίσκεψη εκείνη δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων. Κυκλοφόρησε μόνο μια φωτογραφία από τη συνάντηση, στην οποίαν ήταν και ο ψευδοπρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ.  Είχε αναφερθεί πως ο Ερντογάν τους είχε στείλει το αεροσκάφος του για να μεταβούν εκεί.

  • Στη συνάντηση αυτή ο Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον Τατάρ ότι η πολιτική παραμένει ως έχει, δηλαδή, για λύση δυο κρατών, αλλά αυτό το αφήγημα θα το αναδεικνύει περισσότερο η τουρκοκυπριακή πλευρά.
  • Η μπάλα θα είναι στα πόδια του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο θα έχει πάντα τη στήριξη της Άγκυρας, ήταν η υπόδειξη του «μεγάλου αφεντικού».

Αυτή η τακτική, που έκπαλαι υιοθετεί η κατοχική πλευρά όταν χρειάζεται (από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς), θα έχει ένα στόχο: Να δείχνει όταν και όποτε χρειάζεται την Τουρκία … διαλλακτική και τον Τατάρ αδιάλλακτο.

Σημειώνεται πως όταν συζητείτο ο διορισμός της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε αναφέρει σε συνομιλητές του πως η Άγκυρα δέχεται (τον διορισμό) αλλά έχει διαφωνίες ο Τατάρ!

Μέχρι στιγμής, πάντως, στο θέμα της λύσης των δυο κρατών η Άγκυρα επιμένει χωρίς συζήτηση. Είναι ένα θέμα που δεν αναμένεται να κάνει πίσω, ωστόσο, κατά καιρούς, όπως στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να αφήνονται κάποιες χαραμάδες «παρερμηνείας»!

Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται στο νησί, μετά τις 27 Ιανουαρίου, η νέα  προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελ Κουεγιάρ. Η επίσκεψη στην Κύπρο αλλά και σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα γίνει ενώ είναι ξεκάθαρη η τουρκική επιμονή για λύση δυο κρατών.

Η Λευκωσία έχει υπόψη της όλες τις κινήσεις της κατοχικής πλευράς. Γνωρίζει το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της και έχει διαμορφώσει- όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο»- εναλλακτικά σενάρια.

Πρωτίστως για το ενδεχόμενο η όλη προσπάθεια της νέας απεσταλμένης αποτύχει. Σενάριο, δηλαδή, διαχείρισης της επόμενης ημέρας μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, παρακολουθεί και τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις συζητήσεις στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού ενόψει της υιοθέτησης ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Είναι σαφές πως εκείνο, που απασχολεί είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα υπάρξουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλουν να αποφύγουν λαϊκή νομιμοποίηση για να “κλείσουν” το Κυπριακό: Σχεδιάζουν χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία χωρίς δημοψήφισμα για το νέο φιλοτουρκικό σχέδιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: