Ο Ταγιάνι ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας απευθύνει έκκληση για την δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού

FILE PHOTO: Italian Foreign Minister, Antonio Tajani, EPA/RICCARDO ANTIMIANI




Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συγκροτήσει τον δικό της στρατό που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και στην πρόληψη των συγκρούσεων, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Ταγιάνι είπε ότι η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της Άμυνας είναι προτεραιότητα για το κόμμα Forza Italia του οποίου ηγείται.

  • “Αν θέλουμε να είμαστε ειρηνευτές στον κόσμο, χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Και αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική”, είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα Κυριακή.

«Σε έναν κόσμο με ισχυρούς παίκτες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία – με κρίσεις από τη Μέση Ανατολή έως τον Ειρηνικό – οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι ή οι Σλοβένοι πολίτες μπορούν να προστατεύονται μόνο από κάτι που ήδη υπάρχει, δηλαδή την  Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία έχει αναδειχθεί στην πολιτική ατζέντα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με το μέλος της ΕΕ, τη Φινλανδία, να προσχωρεί στη συμμαχία πέρυσι και τη Σουηδία επίσης να επίκεται, παρότι παρεμποδίζεται πλέον μόνον από την έγκριση της Τουρκίας.

Ο Ταγιάνι είπε επίσης ότι η ΕΕ των 27 εθνών θα πρέπει να εξορθολογίσει την ηγεσία της και να έχει μια ενιαία προεδρία, αντί για την τρέχουσα δομή ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε ηγέτης της Forza Italia μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρυσι.

Με πληροφορίες από Reuters

Το αποτέλεσμα θα φανεί στην τσέπη του καταναλωτή: Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εκτοξεύουν το κόστος το ναύλων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: