Ο Ερντογάν υπεδιπλασίασε τον φανερό προϋπολογισμό της… αγαπημένης του ΜΙΤ το 2024: Για τους περίπου 50.000 «εργαζόμενους» σε αυτήν

FILE PHOTO: President Recep Tayyip Erdoğan received Director İbrahim Kalın of the National Intelligence Organization (MIT) at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χορήγησε μια εκπληκτική αύξηση 125,7% στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT), μια βασική οντότητα στην οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία για να κυβερνήσει το έθνος των 85 εκατομμυρίων με ένα σίδερο. γροθιά.

Η πρόταση της κυβέρνησης να διατεθούν 17,4 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 544 εκατ. ευρώ) στο MIT στον κεντρικό προϋπολογισμό, μια σημαντική αύξηση από τον προϋπολογισμό του 2023 των 7,7 δισεκατομμυρίων TL (περίπου 237 εκατ. ευρώ), σφραγίστηκε από το κοινοβούλιο χωρίς τροποποίηση στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως καταγράφει ο αυτοεξόριστος και καταζητούμενος από το καθεστώς Ερντογάν, Abdullah Bozkurt από τη Στοκχόλμη, στο Nordic Monitor

Η αύξηση της χρηματοδότησης είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να επιμείνει στη βάση πληροφοριών για να διατηρήσει την εξουσία του, να καταστείλει την αντιπολίτευση και να διαιωνίσει ένα κλίμα φόβου για επικριτές και αντιπάλους.

  • Από το 2020, η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει τις εκθέσεις δαπανών και περιουσιακών στοιχείων του MIT -οι οποίες ελέγχονταν ετησίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Sayıştay) για λογαριασμό του νομοθέτη, το οποίο έχει την εξουσία εποπτείας να ελέγχει τις κρατικές δαπάνες- ως μέσο απόκρυψης των οικονομικών πόρων και περιουσιακών στοιχείων του MIT .

Επί του παρόντος, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Καλίν, πρώην σύμβουλο και εκπρόσωπο του Ερντογάν, η κύρια εστίαση της υπηρεσίας είναι να ενισχύσει το κατασταλτικό καθεστώς του Ερντογάν αντί να προστατεύσει τη δημοκρατία της χώρας ή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εθνικής ασφάλειας για λογαριασμό του έθνους. Έχει απασχοληθεί με ψεύτικες σημαίες και ψυχολογικές επιχειρήσεις και επιρροές για την προώθηση της κυβέρνησης Ερντογάν και έχει εμπλακεί σε εξωδικαστικές δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια.

Το επίσημο ποσό του προϋπολογισμού αποκαλύπτει μόνο τη μερική ιστορία σχετικά με την έκταση της χρηματοδότησης που διατίθεται στην υπηρεσία κατασκοπείας για την υποστήριξη μυστικών οργανώσεων. Η έκθεση ελέγχου του 2020 έδειξε ότι ο οργανισμός έλεγχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 32,7 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Η τρέχουσα αξία είναι άγνωστη λόγω της διακοπής από την κυβέρνηση της δημοσίευσης των εκθέσεων ελέγχου, αλλά εκτιμάται ότι έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε.

Το δελτίο δεδομένων που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο ως στοιχείο της πρότασης προϋπολογισμού από το Προεδρικό Γραφείο αποκάλυψε ότι ο οργανισμός σκοπεύει να διαθέσει 10,7 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για προσωπικό το 2024, υποδηλώνοντας σημαντική διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού του. Τα επίσημα στοιχεία παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει τα οφέλη για τους υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων. Ενώ η υπηρεσία μπορεί να χρηματοδοτήσει μυστικές επιχειρήσεις εκτός του επίσημου προϋπολογισμού, η επίσημη εγγραφή είναι απαραίτητη για τους μισθούς των πρακτόρων χρηματοδότησης.

  • Το συνολικό εργατικό δυναμικό του MIT δεν αποκαλύπτεται επίσημα, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι είναι περίπου 20.000, υπερδιπλάσιος αριθμός από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Επιπρόσθετα, κατά τη συμμετοχή σε ένα εκτεταμένο δίκτυο περιουσιακών στοιχείων και πληροφοριοδοτών τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, ο οργανισμός πιστεύεται ότι έχει προσλάβει περισσότερα από 50.000 άτομα σε διάφορες ικανότητες.

Εκτός από τα 17,4 δισεκατομμύρια TL που διατέθηκαν από τον κεντρικό προϋπολογισμό, το MIT έχει πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης που είναι δύσκολο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατο να εντοπιστούν και να εντοπιστούν. Η υπηρεσία εξασφαλίζει το δικό της μερίδιο από παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αποκτά περιουσιακά στοιχεία μέσω παράνομων κατασχέσεων από κυβερνητικούς επικριτές και κερδίζει προμήθειες από δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) εκτιμά ότι μεταξύ 2 και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ ξεπλένεται ετησίως, που ανέρχεται σε 800 δισεκατομμύρια έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ το συγκεκριμένο μερίδιο της Τουρκίας σε αυτό το πρόγραμμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν έχει αποκαλυφθεί, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας τη βαθιά ριζωμένη δομή της μαφίας μέσα στο πολιτικό κατεστημένο.

  • Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στην Ευρώπη στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ιδιαίτερα από τα έσοδα παράνομων σχημάτων όπως η εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων. Η τάση αυτή αποδίδεται στο επιτρεπτικό περιβάλλον που ανέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση.

Το MIT μπόρεσε επίσης να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια από το Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSDF), έναν εξωοικονομικό πόρο για την άμυνα που διαχειρίζεται η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), παλαιότερα γνωστή ως Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Σε μια νομοθετική τροποποίηση το 2014, ο Ερντογάν διευκόλυνε την πρόσβαση της MIT στο SSDF για τις δαπάνες του. Αυτή η αλλαγή απάλλαξε τη MIT από τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς SSDF που διέπουν τους διαγωνισμούς. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός δεν ήταν πλέον υποχρεωμένος να αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό των κεφαλαίων και μπορούσε να διεξάγει διαγωνισμούς προμήθειας όπλων σύμφωνα με τους δικούς του κανονισμούς, με την SSDF να παρέχει τα κεφάλαια χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς.

Δυστυχώς, χωρίς πρόσβαση στην έκθεση ελέγχου, το συγκεκριμένο ποσό που έχει δαπανήσει το MIT από το ταμείο SSDF, το οποίο επί του παρόντος αποτιμάται σε 162,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, δεν είναι δημοσίως διαθέσιμο. Η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοοικονομική αναφορά καθιστά δύσκολη την εξακρίβωση της ακριβούς χρήσης αυτών των κεφαλαίων από τον οργανισμό.

Η MIT έχει επίσης πρόσβαση σε δημόσιους πόρους μέσω του ταμείου διακριτικής ευχέρειας που διατίθεται στον Πρόεδρο Ερντογάν, το οποίο του επιτρέπει να δαπανά για διάφορους σκοπούς χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες. Τους πρώτους 11 μήνες του 2023, οι δαπάνες από το ταμείο διακριτικής ευχέρειας ανήλθαν σε 5,7 δισ. TL, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 63 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η κυρίαρχη κουλτούρα εντός του οργανισμού χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα πολιτικού Ισλάμ και ακροδεξιών ιδεολογιών. Οι ανώτερες ηγετικές θέσεις καταλαμβάνονται από άτομα που συνδέονται με το πολιτικό Ισλάμ, τον ακροδεξιό εθνικισμό και τον νεοεθνικισμό, που μοιράζονται μια κοινή στάση που χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή αποστροφή προς τη Δύση και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ενεπλάκη σε έρευνες διαφθοράς που αφορούσαν σχέδιο ξεπλύματος χρήματος για το Ιράν, η κυβέρνηση διεξήγαγε εκκαθαρίσεις, απομακρύνοντας εκατοντάδες πράκτορες από την υπηρεσία λόγω των επικριτικών τους απόψεων για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή Nordic Monitor

Επιχείρηση «σκούπα» κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του traffiking στην Τουρκία: 56 συλλήψεις υπόπτων που καταζητούνταν από 18 χώρες 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: