Ο Έλον Μασκ το ξανάκανε: Απέλυσε παράνομα υπαλλήλους της SpaceX επειδή τόλμησαν να του ασκήσουν κριτική

FILE PHOTO: Tesla CEO Elon Musk leaves the Phillip Burton Federal Building and US Courthouse for the fourth day of the trial of Tesla shareholders lawsuit against Musk in San Francisco, California, USA, 24 January 2023. EPA, GEORGE NIKITIN




Στο στοχαστρο μιας αμερικανικής ένωσης εργαζομένων βρίσκεται η εταιρεία κατασκευής πυραύλων και δορυφόρων SpaceX καθώς κατηγορείται ότι απέλυσε παράνομα οκτώ υπαλλήλους επειδή κυκλοφόρησαν μια επιστολή που αποκαλούσε τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ «απόσπαση της προσοχής και ντροπή».

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) εξέδωσε μια καταγγελία υποστηρίζοντας ότι η SpaceX παραβίασε τα δικαιώματα των εργαζομένων βάσει της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας να συσπειρώνεται και να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η επιστολή που εστάλη στα στελέχη της SpaceX τον Ιούνιο του 2022 επικεντρώθηκε σε μια σειρά από tweets που είχε κάνει ο Μασκ από το 2020, πολλά από τα οποία περιείχαν σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι οι δηλώσεις του Μασκ δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της εταιρείας για τη διαφορετικότητα και την κακή συμπεριφορά στο χώρο εργασίας και κάλεσαν τη SpaceX να τις καταδικάσει.

Η ένωση εργαζομένωνκατηγορεί επίσης τη SpaceX ότι ανέκρινε υπαλλήλους σχετικά με την επιστολή, απαξιώνοντας τους εργαζόμενους που συμμετείχαν και απειλώντας ότι θα απολύσει εργαζομένους που ασχολούνταν με παρόμοια δραστηριότητα.

Η SpaceX και οι δικηγόροι των εργαζομένων δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο γενικός σύμβουλος του NLRB ενεργεί σαν εισαγγελέας και παραπέμπει υποθέσεις στο πενταμελές συμβούλιο που διορίζει ο πρόεδρος.

Εάν η SpaceX δεν συμβιβαστεί, η υπόθεση θα εκδικαστεί από διοικητικό δικαστή.

Εάν το NLRB διαπιστώσει ότι οι απολύσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μπορεί να διατάξει την αποκατάσταση των εργαζομένων και την επιστροφή των αποδοχών τους. Εάν διαπιστωθεί ότι η SpaceX έχει παραβιάσει το νόμο, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις σε μελλοντικές υποθέσεις ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρεία του Έλον Μασκ κατηγορείται για καταχρηστική απόλυση εργαζομένων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Tesla προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις, μία ημέρα αφότου οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να οργανώνονται συνδικαλιστικά, σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε τότε σε κυβερνητική υπηρεσία.

Οι απολύσεις πάνω από 30 εργαζομένων, έγιναν στο τμήμα Autopilot στο εργοστάσιο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Ο Έλον Μασκ έχει εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή του στα συνδικάτα. Σε tweet του, το 2018 ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν τα προνόμια αγοράς μετοχών αν συνδικαλίζονταν με αποτέλεσμα το NLRB να του ζητήσει να το διαγράψει.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: