Νέα επαίσχυντη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου: Η Μόσχα παρατείνει συνεχώς την κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου της WSJ, Έβαν Γκέρσκοβιτς

O Έβαν Γκέρσκοβιτς, φρουρούμενος και μέσα σε μεταλλικό κλουβί στο δικαστήριο της Μόσχας. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε ξανά κατά δύο μήνες, ως τις 30 Μαρτίου, την προσωρινή κράτηση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Ο δημοσιογράφος  συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου του 2023 στη Ρωσία ως ύποπτος για “κατασκοπεία”, κατηγορία που έχει απορρίψει η υπεράσπισή του.

“Η περίοδος της κράτησης του Έβαν Γκέρσκοβιτς (…) παρατάθηκε κατά δύο μήνες (…) ως τις 30 Μαρτίου 2024”, αναφέρει σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram η υπηρεσία Τύπου του δικαστηρίου Λεφορτόφσκι.

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το δικαστήριο δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο φαίνεται ο 32χρονος δημοσιογράφος να ακούει την απόφαση που ανακοινώνει μια δικαστής με σταυρωμένα τα χέρια.

Στο δικαστήριο μεταφέρθηκε με ένα λευκό βαν και κατά την είσοδό του συνοδευόταν από άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο και αστυνομικούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν εκεί.

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο οποίος είχε στο παρελθόν εργαστεί και για το AFP στη Μόσχα, συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB στη διάρκεια ρεπορτάζ που έκανε στην Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, τον Μάρτιο του 2023.

Κατηγορείται για κατασκοπεία, έγκλημα για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών, αλλά απορρίπτει την κατηγορία, όπως και οι ΗΠΑ, η εφημερίδα του, η οικογένεια και το περιβάλλον του.

Η Ρωσία δεν έχει τεκμηριώσει τις κατηγορίες αυτές, ούτε έχει προσκομίσει δημοσίως αποδεικτικά στοιχεία και όλη η διαδικασία έχει χαρακτηριστεί απόρρητη.

Τα τελευταία χρόνια Αμερικανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές στη Ρωσία, και η Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει το Κίεβο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κατηγορεί τη Μόσχα ότι θέλει να τους ανταλλάξει με Ρώσους κρατούμενους στις ΗΠΑ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι “ελπίζει” σε συμφωνία που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς και του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στη Ρωσία από το 2018.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Μεγάλη η κρίση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ: Η εφημερίδα Los Angeles Times απολύει το ένα πέμπτο του προσωπικού της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: