Μητσοτάκης: Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης, αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διαφυλάξουμε

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Αθήνα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στη συμφωνία πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα» είπε αρχικά.

«Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλισουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε».

Στην συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημέρων με αιχμή τα εξοπλιστικά, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

Η  επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την απόδειξη στρατηγικού βάθους ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 και εξασφάλισε πολύ σημαντικό σημαντικό δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει Ένοπλες Δυνάμεις.

Σκοπός είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυναμεων, να εξασφαλίσουμε ένα τακτικό πλεονεκτημα ποιοτικό αν όχι ποσοτικό απέναντι στην Τουρκία.

Για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας:

Η παγια θέση δεν μπορούμε επιβαλλουμε σε ΗΠΑ αν θα πουλησουν όπλα στην Τουρκία, αλλά είναι σημαντικό και αυτονοητο να ακούγονται οι ανησυχίες της Ελλάδας, να εξασφαλίσουμε ότι όπλα δεν θα χρησιμοποιθηθιουν εναντιον νατοϊκών συμμάχων.

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις:

Καλό κλίμα με Τουρκία τους τελευταίους μηνες, κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην προσεγγιση. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχεσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο να διαφυλάξουμε.

Η προσεγγιση δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου αν το πιστεύει κάποιος αυτό. Έχω εμπειρία να διακρίνω ρητορικές εξάρσεις.

Υποσημείωση σε Τουρκία για F-16:

Το ζήτημα αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με Κογκρέσο από κει και πέρα οι σχέσεις της Ελλάδας με το κογκρέσο και με τα δύο κόμμα είναισχεσεις πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνομαερικανική προσεγγιση ρπος όφελος και των δύο χωρών.

Δεν θα αγοράσουμε 40 F-35 μονομιας, έχουμε χωρο για μια μοίρα σε πρώτη φάση με παραλαβές από τα τέλη αυτή της δεκαετίας και μακροχρόνιο σχεδιασμο γ ια αμυντικές μας δαπάνες που λαμβάνουν υπόψη με δημοσιονομικούς περιορισμούς και τεχνολογικό άλμα.

Η διαφύλαξη καλού κλίματος έχει αξία αλλά είναι και προϋπόθεση να συζητάμε. Συζητάμε πάνω από 20 χρόνια χωρίς να μπορούμε να βρούμε λύση

Δυο βασικές προϋποθεσεις: διαφύλαξη καλού κλίματος χωρίς εξάρσεις και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο που θέτει το πλαίσιο για επίλυση με βάση τους κανόνες

Έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Μια η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά μπορούμε να πετύχουμε συμφωνίες ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε πρέπει να αποτιμάται ως μια θετική πολιτική που λειτούργησε θετικά για τη χώρα.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα».

Έχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για την θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστευ ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε

Έχουν ένα δεύτερο αίτημα. Ηδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής να πάμε στα 10.000 ευρώ για να το πάρουν πιο νωρίς.

Eπικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία διμερώς όσο και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: