Μία εβδομάδα θα μείνει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ: Στόχος της οι επαφές με όλους τους εμπλεκομένους

H ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. EPA, MARKUS HEINE




Πολυήμερη παραμονή στο νησί προγραμματίζει η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε ρεπορτάζ του στον «Φιλελεύθερο» ο Ανδρέας Πιμπίσιης, η Ολγκίν ενδέχεται να κάτσει στην Κύπρο για μια εβδομάδα περίπου για να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και από τις δύο πλευρές.

Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις 30 Ιανουαρίου, και δεν αποκλείεται να έχει περισσότερες συναντήσεις τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Ερσίν Τατάρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί στις 30 Ιανουαρίου με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το philenews (το περασμένο Σάββατο) σύμφωνα με τις οποίες η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών θα ερχόταν στο νησί στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ημέρα ο ΠτΔ σε δηλώσεις του είχε τοποθετήσει την κάθοδο Ολγκίν στο νησί μετά τις 27 Ιανουαρίου.

Στη δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε πως ο διορισμός της κ. Ολγκίν αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη «ιδιαίτερα έπειτα από μια περίοδο παρατεταμένου τέλματος στο Κυπριακό».

Υπογράμμισε ότι από πλευράς της η κυβέρνηση εργάζεται «με επιμονή και μεθοδικότητα για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι την ίδια πολιτική βούληση θα επιδείξει και η άλλη πλευρά με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε κατά τις δηλώσεις του ότι κατά την παραμονή της στην Κύπρο η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

Ερωτηθείς αν η απεσταλμένη των ΗΕ θα έχει μόνο μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής αυτή έχει διευθετηθεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, η Ολγκίν προγραμματίζει να παραμείνει στην Κύπρο αρκετές ημέρες, ενδεχομένως και γύρω στη μία εβδομάδα.

Κάτι βεβαίως που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, και όταν θα πλησιάζει το ταξίδι της στην Κύπρο το οποίο απέχει περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε αυτό που η Λευκωσία έλεγε από την αρχή, ότι δηλαδή οι επισκέψεις της κ. Ολγκίν «θα πρέπει να έχουν και συχνότητα, έκταση και ένταση, ώστε αυτές να έχουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει στη συμβολή της κας Ολγκίν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε «την προσήλωσή μας στο ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά το θέμα προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης η κυβέρνηση επιλέγει, επί του παρόντος, να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, εν αναμονή της άφιξης της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφερε στον «Φ» ότι τα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι πρόκειται για 14 μονομερή μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση και στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων. Κάποια από τα μέτρα αυτά θα αφορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τον τομέα της υγείας.

Στο μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για πιέσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τη Δύση για να αποδεχθεί ομοσπονδιακή λύση.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «δυτικά κράτη και άλλοι, προσπαθούν να μας τραβήξουν από την μητέρα πατρίδα και να πάμε σε ομοσπονδιακή βάση υπό τις διεθνείς πιέσεις».

Υποστήριξε ότι «η ομοσπονδιακή συμφωνία θα είναι το τέλος των Τουρκοκυπρίων» και σημείωσε ότι «στην ομοσπονδία υπάρχει μόνο μια κυριαρχία».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: