Mεταφορά κοντέινερς με αεροπλάνα προτείνει η Maersk για να μην υπάρξει αδιέξοδο λόγω των επιθέσεων από τους Χούθι

Φωτογραφία που διατέθηκε από τη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Frontline δείχνει το πετρελαιοφόρο Front Altair (πίσω), που δέχτηκε επίθεση. EPA, FRONTLINE




Την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα πυραυλικά πλήγματα κατά των Χούθι σε απάντηση για τις συνεχείς επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ο δανέζικος κολοσσός της αγοράς πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Maersk A/Sh ενημέρώνει τους πελάτες για συμφόρηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Οι καιρικές συνθήκες στη βόρεια Ευρώπη και η αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα, αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και τους τερματικούς σταθμούς Hub», ανακοίνωσε η Maersk., καλώντας τους πελάτες να παραλάβουν το συντομότερο δυνατό τα φορτία από τους τερματικούς σταθμούς για να υποστηρίξουν τη ρευστότητα έναντι του εμφράγματος».

Εκτροπή δρομολογίων στο γύρο της Αφρικής 

Οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εκτρέπουν ωστόσο το θαλάσσιο εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, καθώς ο φόβος των επιθέσεων οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη διαδρομή Ανατολής-Δύσης μέσω του νότιου άκρου της Αφρικής.

Το σημείο που γίνονται όλες οι επιθέσεις είναι στο στενό Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, ακριβώς στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο χαρακτηριστικά ονομάζεται και «Πύλη των Δακρύων».

Η Maersk είπε επίσης ότι προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να μεταφέρουν κάποιο φορτίο από πλοία σε αεροπορικά φορτία σε λιμάνια στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μεταφερθούν αεροπορικώς εμπορεύματα σε τελικούς προορισμούς στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για βασικούς παγκόσμιους εμπορικούς προορισμούς έχουν εκτοξευτεί ωστόσο σε δυσθεώρητα ύψη.

 Από 10.000 στις 700.000 τα ασφάλιστρα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν περισσότερα ασφάλιστρα για πλοία που πλησιάζουν στην επικίνδυνη περιοχή ενώ για το εναλλακτικό ταξίδι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που κρατάει περίπου 10 ημέρες, ανεβαίνει και το κόστος του ταξιδιού λόγω των καυσίμων.

«Ορισμένοι ασφαλιστές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να αναλαμβάνουν ασφάλιση κινδύνου πολέμου για πλοία που ανήκουν ή εμπλέκονται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Ισραήλ και ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», δήλωσε ο Marcus Baker, παγκόσμιος επικεφαλής ναυτιλίας, φορτίου και logistics στη Marsh, την ασφαλιστική μεσιτεία και μονάδα συμβούλων κινδύνου της ασφαλιστικής εταιρείας Marsh McLennan.

Τα ποσοστά κινδύνου πολέμου έχουν αυξηθεί από μόλις 0,01%της αξίας του πλοίου στις αρχές Δεκεμβρίου σε 0,7% σήμερα, είπε επίσης ο Marcus Baker.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αυξηθεί από 10.000 δολάρια ανά ταξίδι σε 700.000 δολάρια σήμερα.

Οι Χούθι είναι μια φυλή από τα βόρεια της Υεμένης, η οποία ανήκει στο σιιτικό Ισλάμ και συγκεκριμένα στην σέκτα Ζάιντι. Επειδή είναι σιίτες, υποστηρίζεται από το Ιράν, το οποίο θέλει να έχει και επιρροή στην περιοχή απέναντι στη Σαουδική Αραβία.

Το 2014 ξεσηκώθηκαν κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Σαναά και έκτοτε έχουν κάνει πολλές επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Τελικά, οι Χούθι είναι τρομοκράτες ή όχι; «Ναι», λένε οι ΗΠΑ, «όχι» η ΕΕ* Σχεδιάζει, πάντως, ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και επιβάλει κυρώσεις

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: