Κριτική για τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα μετά τη χορήγηση ασύλου: Εκτός δομών, χωρίς στέγαση και σίτιση – Και μια καταδίκη για ασυνόδευτο ανήλικο

FILE PHOTO: Βάρκα με παράτυπους μετανάστες EPA, A. CARRASCO RAGEL




Στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όσοι παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα λάβουν επίσημη θετική απάντηση από τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με αίτημά τους για άσυλο, αναφέρεται η ηλεκτρονική εεφημερίδα The Christian Science Monitor.

Υπό τον τίτλο «Why getting asylum in Greece can mean going hungry» το άρθρο της ανταποκρίτριάς της στην Ευρώπη Dominique Soguel (σ.σ. με τη συνδρομή της δημοσιογράφου Jenny Tsiropoulou όπως σημειώνεται), αναφέρεται στην αποκοπή όσων κερδίζουν το άσυλο, από την παροχή τροφής και στέγης.

Το δημοσίευμα ξεκινά με την περίπτωση μιας οικογένειας από το Αφγανιστάν η οποία, σύμφωνα με μέλος της το οποίο μίλησε στην ε/φ, έχασε τη δυνατότητα πρόσβασης σε παροχή τροφής από τις κρατικές υπηρεσίες μόλις έλαβε οριστική απάντηση για την έγκριση της αίτησης ασύλου.

Πολλοί Αφγανοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους φτάνοντας στην Ευρώπη με την ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο. Για όσους περιμένουν την απόφαση σε ελληνικούς καταυλισμούς, η απόδοση επίσημου καθεστώς πρόσφυγα μπορεί να αποτελέσει βάρος παρά ανακούφιση. Το προνόμιο σημαίνει άμεση απώλεια πρόσβασης στην επισιτιστική βοήθεια και τη στέγαση στους καταυλισμούς, σε μια χώρα η οποία προσφέρει ελάχιστα για να διευκολύνει την ένταξη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Εκείνοι που ασκούν κριτική λένε ότι αυτή είναι μια σκόπιμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψουν τη μετανάστευση στο έδαφός τους. Οι Αρχές το αρνούνται, υποστηρίζοντας ότι φροντίζουν όσους είναι δικαιούχοι για βοήθεια. Ανεξάρτητα από το τι επιδιώκεται, οι αιτούντες άσυλο ωθούνται σε μια απελπιστική κατάσταση καθώς στερούνται βασικής βοήθειας, με το που αποκτούν νομική υπόσταση στην Ευρώπη, σημειώνεται.

Οργανώσεις αρωγής για τους πρόσφυγες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει την επισιτιστική βοήθεια για να αποτρέψει τέτοιες αφίξεις. Στις 15 Ιουνίου, μη κυβερνητικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή σε υψηλόβαθμους Έλληνες και αξιωματούχους της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να σταματήσει η παροχή τροφής και νερού σε άτομα εκτός της διαδικασίας ασύλου τα οποία ζουν σε κλειστό κέντρο ελεγχόμενης πρόσβασης στο νησί της Λέσβου.

«Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι μέρος της αποτρεπτικής προσέγγισης της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Η αποτρεπτική προσέγγιση, υποστηρίζει, εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Στην Ελλάδα, αυτό περιλαμβάνει την απέλαση αιτούντων άσυλο, καθιστώντας την πρόσβαση στο άσυλο δύσκολη και περίπλοκη, καθώς και μια πολιτική που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες στα ελληνικά νησιά, ενώ διεκπεραιώνεται το αίτημά τους για άσυλο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εμφανές από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών μέσω διμερών συμφωνιών, όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη το 2016 ή η πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία. «Είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής προσέγγισης και μιας ευρύτερης πολιτικής επιλογής», υποστηρίζει ο κ. Παπαγιαννάκης. «Ό,τι μπορείς να καταστήσεις δύσκολο, το κάνεις – άμεσα ή έμμεσα».

Το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αρνείται ότι έχει εργαλειοποιήσει την επισιτιστική βοήθεια. Υποστηρίζει ότι μόνο τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για διεθνή προστασία είναι επιλέξιμα για υλική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και του νερού. Λέει ότι νοιάζεται για τα πιο ευάλωτα άτομα, παρέχοντας τροφή και πρόσβαση στην εκπαίδευση στα παιδιά, ανεξάρτητα από το καθεστώς που έχουν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όμως, η δεξιά ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά αποφάσεων που ουσιαστικά αφαιρούν από τους πρόσφυγες τα περιορισμένα δίχτυα ασφαλείας που είχαν. Τον Δεκέμβριο του 2022, κατάργησε το σύστημα υποστήριξης για ευάλωτα άτομα που αιτούνται άσυλο, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση. Αυτό επηρέασε περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων έχει δηλώσει ότι έχει θέσει το θέμα της διακοπής χορήγησης τροφής στις ελληνικές Αρχές, σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά, είπε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται μια πιο νοικοκυρεμένη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου γρηγορότερων διαδικασιών ασύλου, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Ακολούθως στο δημοσίευμα παρουσιάζονται τοποθετήσεις εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι μιλούν για τις επιπτώσεις που παρατηρούν σε μετανάστες λόγω της ανεπαρκούς σίτισής τους. Κάποιοι από αυτούς κάνουν λόγο και για εξαναγκασμό εργασίας των μεταναστών σε παράνομες και περιθωριακές απασχολήσεις προκειμένου να επιβιώσουν.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται σε πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίοι οργανώνουν συσσίτια για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε επίσημες δομές σίτισης.

Πηγή The Christian Science Monitor [«Why getting asylum in Greece can mean going hungry»]

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ασυνόδευτου ανηλίκου

Στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη μεταχείριση σε ασυνόδευτο ανήλικα αιτούντα άσυλο, αναφέρεται ο Guardian, σημειώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση προστίθεται σε μια σειρά πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που επέπληξαν χώρες σε όλη την Ευρώπη για τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο.

Αφού κάνει αναλυτική αναφορά σε ανάλογες αποφάσεις σε βάρος της Ισπανίας και της Ουγγαρίας, η εφημερίδα σημειώνει ότι μια απόφαση που δημοσίευσε το ΕΔΑΔ την Τρίτη καταδίκασε την Ελλάδα για την αποτυχία να προστατεύσει τα δικαιώματα ενός εφήβου αιτούντα άσυλο που έμεινε άστεγος για σχεδόν έξι μήνες από τον Νοέμβριο του 2018. Στην απόφασή του, το δικαστήριο σημείωσε ότι ο αιτών άσυλο, από το Αφγανιστάν, «αφέθηκε να φροντίζει μόνος του τον εαυτό του σε ένα περιβάλλον που ήταν εντελώς ακατάλληλο για ανηλίκους – είτε από άποψη ασφάλειας, διαμονής, υγιεινής ή πρόσβασης σε τροφή και φροντίδα, είτε όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη φροντίδα του γενικότερα – και σε απαράδεκτα επισφαλείς συνθήκες, δεδομένης της ιδιότητάς του ως αιτούντος άσυλο και ασυνόδευτου ανηλίκου».

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2020, μετά από παρότρυνση του ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση εγκαινίασε νέους μηχανισμούς με στόχο την καλύτερη προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. «Η πλειοψηφία τους μένει τώρα σε επίσημα καταφύγια», σημείωσε σε μια έκθεση του 2021.

Όπως εξάλλου υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι αποφάσεις αυτές είναι οι πιο πρόσφατες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεταχειριστεί τα ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο. Παρόμοιες αποφάσεις, ωστόσο, χρονολογούνται από χρόνια και αφορούν πολλές χώρες. Το 2019, για παράδειγμα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Γαλλία είχε υποβάλει έναν 11χρονο αιτούντα άσυλο σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, παραλείποντας να τον φροντίσει. Επίσης, τον περασμένο μήνα, βρετανικό ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να τοποθετεί τακτικά ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο σε ξενοδοχεία, καθώς από τον Ιούνιο του 2021, περισσότερα από 400 παιδιά είχαν εξαφανιστεί από ξενοδοχεία ασύλου, με αξιωματούχους να δηλώνουν πρόσφατα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι 132 από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πηγή The Guardian [Courts reprimand Spain, Greece and Hungary over treatment of child asylum seekers]

Σκληρή αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και Αλβανό υπουργό για την υπόθεση Μπελέρη [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: