Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές και ζητεί επαναληπτική ψηφοφορία [videos]

FILE PHOTO Opposition supporters gather in front of the Constitutional court during a protest against election fraud in Belgrade, Serbia, EPA/ANDREJ CUKIC




Η αντιπολίτευση της Σερβίας κλιμακώνει την εκστρατεία της για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των εκλογών του περασμένου μήνα, καθώς τα τελικά αποτελέσματα έδωσαν στο κυβερνών κόμμα της χώρας μια μεγάλη νίκη σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή την Τετάρτη έδειξαν ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε το 46,75% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, ενώ ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, «η Σερβία κατά της βίας», συγκέντρωσε 23,66%.

Η Σερβία διεξήγαγε τις πρόωρες εκλογές, μαζί με τις τοπικές εκλογές, στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά η αντιπολίτευση είπε ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη – ιδιαίτερα στο Βελιγράδι, όπου οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα είχαν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές σε μια δίκαιη κούρσα.

Οι αριθμοί της εκλογικής επιτροπής «αποδεικνύουν ότι τα καταδυναστευόμενα ιδρύματα στη χώρα μας καταχρώνται [με σκοπό] να καλύψουν την εκλογική νοθεία και να καταπατήσουν τη βούληση του λαού μας», δήλωσε ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, αντιπρόεδρος του Κόμματος «Ελευθερία και Δικαιοσύνη», μέρος του συνασπισμού «Σερβία κατά της βίας.»

Οι ανησυχίες για το πώς διεξήχθησαν οι εκλογές ώθησαν αρκετούς πολιτικούς να προχωρήσουν σε απεργίες πείνας και πυροδότησε μαχητικές διαδηλώσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, με τουλάχιστον 38 άτομα να κρατούνται. Μια διεθνής αποστολή παρατηρητών κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές στη Σερβία διεξήχθησαν υπό «άδικες συνθήκες».

Ωστόσο, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι δεν υποχωρούν και επιμένουν ότι η ψηφοφορία – ειδικά στην πρωτεύουσα – πρέπει να επαναληφθεί. «Εφόσον ο συνασπισμός μας κέρδισε στο Βελιγράδι, το καθεστώς του Βούτσιτς προσπαθεί τώρα να το καλύψει και να χρησιμοποιήσει τη σιωπή των δυτικών εταίρων μας», είπε ο Στεφάνοβιτς. «Αυτό δεν θα περάσει».

Ομάδες της αντιπολίτευσης και εγχώριοι παρατηρητές ισχυρίστηκαν ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που κατοικούν έξω από την πρωτεύουσα έφτασε για να ψηφίσει στην πόλη. Το κυβερνών SNS κέρδισε 49 έδρες στη δημοτική συνέλευση των 110 εδρών, ενώ «η Σερβία κατά της βίας» πήρε 43 έδρες, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της πόλης.

Ωστόσο, παρατηρητές από το Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας ανέφεραν ότι «εντόπισαν περιπτώσεις οργανωμένης μεταφοράς ψηφοφόρων, εποπτευόμενης ψηφοφορίας [και] πιθανής χειραγώγησης ταυτότητας ψηφοφόρων σε 71 εκλογικά τμήματα ή 14% των εκλογικών τμημάτων στο Βελιγράδι».

Η αντιπολίτευση λέει ότι πρέπει να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν. «Εμείς και ο λαός ζητάμε να ακυρωθούν οι εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου και να γίνουν νέες εκλογές, ειδικά στο Βελιγράδι, όπου η διαδικασία νοθείας ήταν πιο εμφανής και αποδεδειγμένη», είπε ο Στεφάνοβιτς.

«Θα συνεχίσουμε με ειρηνικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση αναμένει από την ΕΕ «να υποστηρίξει τις δικές της συστάσεις και του ΟΑΣΕ [Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη] για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Σερβία».

Ο Βούτσιτς έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία και ισχυρίστηκε ότι η Δύση ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση της Σερβίας ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία για την ενημέρωση πριν από τις διαμαρτυρίες, και ο πρόεδρος συζήτησε για τις διαδηλώσεις σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρεσβευτή στο Βελιγράδι.

Το γραφείο του Βούτσιτς δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ντόμπριτσα Βεσελίνοβιτς, μέλος του Μετώπου Πράσινου-Αριστερού, μέρος του συνασπισμού «Σερβία κατά της βίας», είπε ότι οι επικριτές της κυβέρνησης τα πήγαν καλά δεδομένων των περιστάσεων. «Σε μια πολύ άνιση, βρώμικη και δύσκολη εκστρατεία, [η] αντιπολίτευση κατάφερε να επιτύχει ένα αποφασιστικό και καλό αποτέλεσμα», είπε.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν δεν υπήρχε τόση κλοπή και επιλεκτική εκλογική διαδικασία από την πλευρά της κυβέρνησης, για την οποία μίλησαν η διεθνής αποστολή παρατηρητών και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – στο Βελιγράδι [η] αντιπολίτευση θα είχε κερδίσει», πρόσθεσε.

«Τώρα, με τη βοήθεια των πολιτών που διαδηλώνουν στη Σερβία στους δρόμους και των εταίρων από την Ευρώπη, πρέπει να αγωνιστούμε για την ακύρωση αυτών των εκλογών».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

«Μοναδική επιλογή της Ουκρανίας η συνέχιση του πολέμου»: Aισιοδοξία στο Κίεβο ότι τελικά οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν τη στρατιωτική βοήθεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: