Και επιτήδειος μεταπράτης η Τουρκία: Πως και πόσα δισ. κερδίζει μεταπωλώντας δυτικά προϊόντα στη Ρωσία – Προφανώς με την ανοχή ΕΕ και ΗΠΑ

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (R) and Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (L) shake hands during their meeting in Sochi, Russia, 04 September 2023. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Τις ευκαιρίες για την Τουρκία από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, επισημαίνει ο ανταποκριτής της Les Echos στην Κωνσταντινούπολη, Killian Cogan, σημειώνοντας, ότι με το να καταστεί πλατφόρμα διαμετακόμισης για παράλληλες εξαγωγές στη Ρωσία, αλλά και την εξαγωγή δικών της αγαθών εκεί και αυξάνοντας την οικονομική της παρουσία εκεί, μετέτρεψε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας προς όφελός της.

  • Υπογραμμίζει την αύξηση των εξαγωγών από 6 δισ. δολάρια το 2021, σε σχεδόν 11 δισ. δολάρια το 2023, μία αύξηση 83,3% σε διάστημα δύο ετών, επισημαίνοντας, ότι αυτή η αύξηση αφορά σε μεγάλο βαθμό την επανεξαγωγή δυτικών αγαθών από την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμεύει ως πλατφόρμα διαμετακόμισης.

Σημειώνεται, ότι τα εμπορεύματα αποστέλλονται μέσω τοπικών εταιρειών, που ιδρύθηκαν ιδίως από Ρώσους, οι οποίες, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων (TOBB), μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Αυγούστου 2023, ανέρχονται σε 2.000 στη χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εγγεγραμμένες με την ετικέτα «μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο».

  • Επισημαίνεται η αποστολή, πέραν των αγαθών που είναι ασήμαντα, όπως ρούχα, τρόφιμα, καλλυντικά κ.λπ. -, κάποιων άλλων με διπλή χρήση, που εμπίπτουν στις κυρώσεις, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία δημιουργήθηκε σωρεία τουρκικών εταιρειών, προκειμένου να επανεξαχθούν αυτά τα κρίσιμα αγαθά στη ρωσική πολεμική μηχανή, αναφέρει ο δημοσιογράφος, τονίζοντας, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, μηχανήματα και ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ημιαγωγοί που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, έχουν περάσει από την Τουρκία με αυτόν τον τρόπο.

  • Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην οργή των δυτικών, που οδήγησε, μετά από επίμονες πιέσεις και προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, το Μάρτιο του 2023, να αποδεχτούν οι τουρκικές αρχές τον έλεγχο και τον περιορισμό της διέλευσης εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά, όπως σημειώνει, αυτό για λίγο.

Η Katerina Zabrodkina, Ρωσίδα σύμβουλος αυτοκινήτων με έδρα το Μπισκέκ της Κιργιζίας, η οποία κυρίως παρέχει τις υπηρεσίες της σε ευρωπαίους πελάτες, αναφέρει ως προς αυτό: «Ξαφνικά, η Τουρκία μπλόκαρε απότομα τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις, γεγονός που προκάλεσε πανικό στη ρωσική αγορά logistics. Αυτό προκάλεσε μια καθυστέρηση περίπου δέκα ημερών στη μεταφορά των φορτίων…, alλά πολύ γρήγορα, οι παραδόσεις ξανάρχισαν».

Υπενθυμίζεται η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Brian Nelson, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα στο τέλος του Νοεμβρίου, σχετικά με τον εξαπλασιασμό της επανεξαγωγής εξαρτημάτων διπλής χρήσης, τους τελευταίους 18 με 24 μήνες μέσω Τουρκίας, ενώ σημειώνεται, ότι συνολικά, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), έχει τοποθετήσει σχεδόν τριάντα τουρκικές εταιρείες και τρία άτομα στη μαύρη λίστα του.

  • Μεταξύ αυτών, η εταιρεία Azint Elektronik, προμηθευτής ηλεκτρονικών ειδών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που συνελήφθη το Νοέμβριο να έχει στείλει δυτικά ολοκληρωμένα κυκλώματα στη Ρωσία, ή ο Berk Türken, ένας Τούρκος που κατηγορείται ότι, μέσω των εταιρειών του, βοήθησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να αποκτήσουν τεχνολογίες για λογαριασμό οντοτήτων, που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, σύμφωνα με την οποία, μετά την υπογραφή στις 22 Δεκεμβρίου, από τον Πρόεδρο Joe Biden εκτελεστικού διατάγματος, με το οποίο διακόπτεται η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που κατηγορούνται, ότι βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, πολλές τουρκικές τράπεζες φέρεται να διέκοψαν τις συνεργασίες με ρωσικές τράπεζες, προκαλώντας ανησυχία στους Τούρκους εξαγωγείς.

  • Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Χρηματοοικονομικών Καινοτομιών Roman Prokhorov, προειδοποιεί, ότι θα είναι δυνατό «να γίνουν αυτές οι πληρωμές μέσω φίλων χωρών στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία», εάν αυτά τα προβλήματα επιμείνουν στο μέλλον. Υπενθυμίζεται η αποκάλυψη τον περασμένο Νοέμβριο από τους Financial Times, ότι η Τουρκία, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, επανεξήγαγε προϊόντα αξίας 158 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία μέσω αυτών των χωρών.

Υπογραμμίζεται, ότι πέρα από το να λειτουργεί ως πλατφόρμα διαμετακόμισης δυτικών εμπορευμάτων, η Τουρκία έχει αυξήσει τις εξαγωγές των δικών της αγαθών στη Ρωσία, γεγονός που επεσήμανε, τον περασμένο Αύγουστο, ο Mustafa Büyükegen, πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης του Ικονίου, δηλώνοντας: «Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στη Ρωσία κατά 83%, οι εξαγωγές που έφτασαν σε αξία άνω των 183 εκατομμυρίων δολαρίων.»

Σύμφωνα με τη Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων (TIM), κατά το έτος 2023, οι τουρκικές εξαγωγές μηχανημάτων στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 78,5%, ενώ αύξηση σημειώνουν επίσης οι τομείς των ετοίμων ενδυμάτων και ένδυσης (+81,5), του κλιματισμού (+70,5) ακόμη και των υαλικών, τσιμέντου και κεραμικών (+ 48,8%).

Η Esra Kustemir, διευθύνουσα σύμβουλος της Taç Mutfak Esyalari, κατασκευαστής ειδών κουζίνας, με βάση τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει: «Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας στη Ρωσία κατά περισσότερο από 50%, και στέλνουμε επίσης πολλά προϊόντα εκεί μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.»

Ο Andrii Onopriienko, ερευνητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, που συγκεντρώνει δεδομένα για τις δραστηριότητες ξένων εταιρειών στη Ρωσία, ως μέρος του έργου «Leave Russia», αναφέρει, ότι «1.233 ξένες εταιρείες έχουν περιορίσει τις τοπικές δραστηριότητές τους και ετοιμάζονται να φύγουν», με σχεδόν 300 να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα οριστικά. Κατά τον δ/φο, αυτές οι αποχωρήσεις ευνόησαν ιδιαίτερα την εμφάνιση ρωσικών εμπορικών σημάτων, όπως τα Starbucks που έγιναν «Stars Coffee» και η Ikea που έγινε «Swed House», ωφελώντας έτσι τους τοπικούς επιχειρηματίες και αγοραστές, ενώ σε μικρότερο βαθμό, ωφελήθηκαν επίσης ανταγωνιστές από την Κίνα, την Ινδία, τις μετασοβιετικές χώρες και φυσικά την Τουρκία.

  • Όπως αποκαλύπτει μια κατάταξη του «Forbes Russia», η εταιρεία που γνώρισε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ 2021 και 2022 δεν είναι άλλη από την τουρκική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Arçelik, η οποία αύξησε τα έσοδά της σχεδόν κατά 160%, ενώ το 2022 έκαναν την εμφάνισή τους άλλες τέσσερις τουρκικές εταιρείες του ιδίου κλάδου.

Ο Ivan Fediakov, διευθυντής της ομάδας έρευνας αγοράς INFOLine, που εδρεύει στο Ντουμπάι, υποστηρίζει ότι «καθώς τα δυτικά προϊόντα συνεχίζουν να πωλούνται μέσω παράλληλων καναλιών, η εμπορική θέση των τουρκικών εταιρειών παραμένει περιορισμένη».

Ωστόσο κατά τον δημοσιογράφο, γεγονός παραμένει ότι, μεταξύ των έντεκα νέων ξένων εταιρειών, που ιδρύθηκαν στη Ρωσία το 2022, οι πέντε ήταν τουρκικές, ενώ το 2023 υπήρχαν εννέα στις συνολικά δεκαέξι νεοεισερχόμενες, με τις περισσότερες εξ αυτών να είναι στον κλάδο του ενδύματος και του οικιακού εξοπλισμού.

Υπογραμμίζεται η αγορά από αρκετούς τουρκικούς ομίλους ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών, που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία ή σχεδιάζουν να το κάνουν, όπως ο Arçelik, που τον Ιούνιο του 2022 ανέλαβε τις δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής οικιακών συσκευών Whirlpool, έναντι του ποσού των 260 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία υποδημάτων FLO, που απέκτησε τα τοπικά εμπορικά σήματα της αμερικανικής μάρκας Reebok το Μάιο του 2022, ή η παραγωγός μπύρας Anadolu Efes, η οποία, μετά τη συγχώνευση με τον βελγικό όμιλο ζυθοποιίας AB InBev στη Ρωσία το 2018, βρίσκεται τώρα στην διαδικασία να αναλάβει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση εκεί.

«Τους αρέσουν οι Τούρκοι εκεί και είναι μια πολύτιμη αγορά με μεγάλη ζήτηση. Οι δύο χώρες μας διατηρούν καλές σχέσεις, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς», συνοψίζει η κατασκευαστής κουζινικών Esra Kustemir.

Πηγή Les Echos [Comment la Turquie tire profit des sanctions contre la Russie]

Μην δώσετε τα F-16 στους Τούρκους, καλεί το Λευκό Οίκο ο περίφημος Michael Rubin: Πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στο δήθεν “δώρο” της Τουρκίας στη Σουηδία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: