Κάτω από βαρύ λευκό πέπλο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης: Σφοδρές χιονοπτώσεις και «παγωμένη βροχή» * Χάος σε αεροδρόμια και οδικό δίκτυο, σταματημένα τα τρένα [videos]

A street is pictured during snowfall in Randers, on the Jutland peninsula, Denmark, 17 January 2024. East Jutland Police advised against unnecessary driving.




Μεγάλο μέρος της Ευρώπης  πλήττεται από σφοδρές χιονοπτώσεις με προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα να εκδίδονται σε πολλές χώρες.

Προειδοποίηση για «σοβαρούς κινδύνους» λόγω χιονιού ή πάγου ισχύει στην βόρεια Γαλλία, στα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου, την βορειοδυτική Ιταλία, το νότιο Βέλγιο, την δυτική Τσεχία, την βορειοανατολική Ουγγαρία ,την ανατολική Σερβία.

Προειδοποίηση για «πολύ επικίνδυνα φαινόμενα» εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο και τη νότια Γερμανία.

Την πιο κρύα της νύχτα εδώ και πέντε χρόνια έζησε η Σκωτία με μείον 14 βαθμούς θερμοκρασία.

 

Έκλεισε το αεροδρόμιο του Όσλο – Χάος στην Νορβηγία

Για λόγους ασφαλείας έκλεισε το πρωί το βασικό αεροδρόμιο του Όσλο εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσηςστην περιοχή της νορβηγικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Avinor, ενώ πολλά δρομολόγια τρένων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς αντιμετώπισαν σημαντικές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

“Αυτό είναι υπερβολικά σπάνιο…υπάρχει τόσο πολύ χιόνι που οι πιλότοι δεν μπορούν να δουν τα φώτα στο έδαφος και έτσι διακόψαμε όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις. Πρώτα η ασφάλεια”, είπε εκπρόσωπος της Avinor.

Η Avinor ζήτησε από τους επιβάτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για πληροφορίες.

Η κυκλοφορία των τρένων σε τμήματα της ανατολικής Νορβηγίας επίσης σταμάτησε σήμερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Bane Nor, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές.

 

Παγωμένη βροχή και παράλυση στις συγκοινωνίες στη Γερμανία

Εκτεταμένες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων αναμένονται σήμερα και αύριο Πέμπτη στη νότια και στην κεντρική Γερμανία, εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης και του φαινομένου της παγωμένης βροχής.

Για σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης ενημέρωσε η αεροπορική εταιρία Lufthansa, ενώ οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) συνέστησαν στο επιβατικό κοινό να αναβάλει τις μετακινήσεις του.

Εκτός από σοβαρά προβλήματα στην αεροπορική, την σιδηροδρομική και την οδική κυκλοφορία, η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο να υπάρξουν ζημιές σε υποδομές και σε κτίρια, λόγω του μεγάλου βάρους του χιονιού και του πάγου.

 

H πιο κρύα νύχτα για την Σκωτία: Κίτρινη προειδοποίηση στον βορρά του Ην.Βασιλείου

Στους -14 βαθμούς Κελσίου υποχώρησε ο υδράργυρος στα υψίπεδα της Σκωτίας τη νύχτα, σπάζοντας το ρεκόρ για την πιο χαμηλή θερμοκρασία του τρέχοντος χειμώνα που ήταν -12,5 βαθμοί από τον Δεκέμβριο, επίσης στη Σκωτία.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη χώρα εδώ και πέντε χρόνια.

Ολη η υπόλοιπη επικράτεια της Σκωτίας  είχε θερμοκρασίες υπό το μηδέν για μία ακόμα νύχτα, καθώς η χώρα επηρεάζεται από ψυχρό κύμα αρκτικού αέρα, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο εξέδωσε το πρωί σοβαρή πορτοκαλί προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές της Σκωτίας, όπου συνολικά αυτές τις ημέρες αναμένεται κατά τόπους να πέσουν ίσως και 40 εκατοστά χιονιού.

Κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και παγετό καλύπτουν το βόρειο μισό του Ην. Βασιλείου που κυρίως πλήττεται από το αρκτικό ψύχος.

Εκατοντάδες σχολεία σε Σκωτία και βόρεια Αγγλία έχουν μείνει κλειστά. Οι προειδοποιήσεις για προβλήματα στο οδικό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι διαρκείς, ενώ στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις παραμένει ενεργοποιημένο το πρωτόκολλο που ορίζει πως πρέπει να ανοίξουν δημοτικές θερμαινόμενες αίθουσες για αστέγους και απόρους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: