Καταιγιστική απάντηση στους «πληρεξούσιους» του Ιράν εισηγείται ο James Stavridis στον Μπάιντεν για το χτύπημα κατά των ΗΠΑ στην Ιορδανία: Τι προτείνει

FILE PHOTO: Ο τέως διοικητής των Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης, ναύαρχος James Stavridis μιλάει σε διάλεξη στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο γνώμης του James Stavridis που αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να απαντήσει στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό 25 άλλων.

Με τίτλο How the US Can Strike Back at Iran, σημειώνει ότι μετά την επίθεση κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν θα πρέπει να απαντήσει με ένα νέο επίπεδο ισχύος εντός των ημερών.

Τι θα εξετάσουν οι ηγέτες του Πενταγώνου καθώς ετοιμάζουν επιλογές για τον πρόεδρο; Πόσο έντονα θα πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να αυξηθεί το ήδη υψηλό επίπεδο πληροφοριών που αφιερώνεται στη Μέση Ανατολή, για το Ιράν και τους πληρεξουσίους του. Μόλις συγκεντρωθεί σημαντικός όγκος πληροφοριών, θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συνδέουν άμεσα το Ιράν με αυτές τις επιθέσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί στους μουλάδες να κρύβονται πίσω από τους πληρεξουσίους τους είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας – σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους τους στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών – θα πρέπει να προετοιμάσουν μια σημαντική κυβερνοεπίθεση κατά του Ιράν. Αυτές οι υπηρεσίες συχνά συγκρατούν την πλήρη επιθετική τους ικανότητα για να κρατήσουν μυστική την τεχνολογία πίσω από τα κυβερνοεργαλεία τους.

Αλλά αυτή είναι μια στιγμή όπου η χρήση μερικών δυνατοτήτων έχει νόημα – οι ΗΠΑ πρέπει να επιτεθούν κατά της ιρανικής διοίκησης και ελέγχου, να διακόψουν τη συνδεσιμότητα της Τεχεράνης με τις δυνάμεις πληρεξουσίων της, να διεισδύσουν στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της και να μειώσουν την παραγωγή οπλισμού της (μέρος του οποίου κατευθύνεται προς τη Ρωσία και σκοτώνει τους Ουκρανούς εταίρους της Αμερικής).

Από την πλευρά των πληροφοριών, η CIA θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργικότητα των πληρεξουσίων των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίσταση στο εσωτερικό του Ιράν -δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μακράς ιστορίας κακής διακυβέρνησης και οικονομικής κακοδιαχείρισης του καθεστώτος- και θα πρέπει οι ΗΠΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να τη βοηθήσουν. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση των προσπαθειών επικοινωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Ιράν και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν τους δυσαρεστημένους Ιρανούς για το πώς μπορούν να υποβαθμίσουν καλύτερα τη σάπια θεοκρατία τους.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, ιδίως εκείνοι στην περιοχή. Η επίθεση δεν έγινε μόνο εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά προφανώς και εναντίον του στενού εταίρου μας σε θέματα ασφάλειας, της  Ιορδανίας. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ιορδανίας – από τις καλύτερες στην περιοχή – μπορούν να μας φανούν χρήσιμες.

Μέσω όλων των εταίρων τους στον Κόλπο, οι ΗΠΑ πρέπει να περάσουν ένα άμεσο μήνυμα στο Ιράν που να λέει: “Ανταποδίδουμε τα χτυπήματα και ο επόμενος γύρος χτυπημάτων θα είναι κατά μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερος”. Εάν γίνει μια σοβαρή σύγκρουση με το Ιράν, θα πρέπει να υπάρξει λιγότερη άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, καθώς τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά των ΗΠΑ θα πρέπει να κατευθυνθούν εναντίον των μουλάδων. Οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πόροι των ΗΠΑ δεν είναι άπειροι.

Όσον αφορά την προσθήκη στρατιωτικού βάρους, ο Α/Πρόεδρος θα πρέπει να διατάξει άλλη μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην περιοχή, που θα προστεθεί στις δύο που βρίσκονται ήδη εκεί. Αυτό θα πρόσθετε άλλα 80 μαχητικά αεροσκάφη και εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk στο οπλοστάσιο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

  • Το Πεντάγωνο θα πρέπει να αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο εκστρατείας με 5-7 ημέρες συνεχών χτυπημάτων κατά στόχων πληρεξουσίων στη Συρία και την Υεμένη. Χρειάζεται συντονισμός με την ιρακινή ηγεσία.  Το Ιράν ασκεί μεγάλη επιρροή εκεί, αλλά το Ιράκ είναι ένα κυρίαρχο έθνος, όχι μια μαριονέτα.

Οι επιθέσεις αυτές θα πρέπει να πλήττουν, με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας: τις τοποθεσίες που έχουν εκτοξεύσει πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των αμερικανικών δυνάμεων, τις περιοχές αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων που τις υποστηρίζουν και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των πληρεξουσίων. Μετά από έναν αρχικό γύρο επιθέσεων, θα πρέπει να προταθεί ένας δεύτερος γύρος για να καθαριστούν τυχόν σύνολα στόχων που χάθηκαν.

Το Πεντάγωνο θα πρέπει να δημιουργήσει λεπτομερή σχέδια κρούσης για να κυνηγήσει τους ίδιους τους ιρανικούς στόχους. Σε αυτούς θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται πολεμικά πλοία που επιχειρούν για την υποστήριξη των Χούθι της Υεμένης (για παράδειγμα, μια ιρανική φρεγάτα αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στις αρχές του έτους). Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επιβίβαση και κατάληψη ενός ιρανικού ναυτικού ή εμπορικού σκάφους και η εκμετάλλευσή του για πληροφορίες και στοιχεία.

Ένα άλλο σύνολο στόχων θα μπορούσε να είναι οι ιρανικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αραβικό Κόλπο. Ακόμα πιο αμφιλεγόμενα, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επιθέσεων εναντίον ιρανικών στρατιωτικών χώρων διοίκησης και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (οι πληρεξούσιες δυνάμεις εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται, οργανώνονται και κατευθύνονται κυρίως από το IRGC).

Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δημόσια και ιδιωτικά μηνύματα προς την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια πλήρη σύγκρουση. Αλλά, οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν τους Ιρανούς ότι είναι σταθεροί στην αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείς και να ανταποδώσουν μαζικά αν χρειαστεί.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θέτουν τον Biden ενώπιον δύσκολων επιλογών, ιδίως εν μέσω προεκλογικής χρονιάς. Και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να ενθαρρύνει τους μουλάδες να κλιμακώσουν, με την ελπίδα να αποδυναμώσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ιράν πρέπει να δει ότι ούτε οι ΗΠΑ φοβούνται έναν τέτοιο πόλεμο, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Bloomberg [How the US Can Strike Back at Iran]

Η Τεχεράνη οδηγεί την Ουάσιγκτον στο αδιανόητο; Αναμένονται αντίποινα από το Λευκό Οίκο… Νέα επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: