«Καμπάνα» με το καλωσόρισμα του 2024 στην Κίνα: Σπάνια ομολογία του Σι ότι η οικονομία έχει πρόβλημα…

Videowall στο κέντρο του Πεκίνου μεταδίδει την Πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Σι Τζιπινγκ. EPA/WU HAO




Οι επιχειρήσεις της Κίνας δίνουν μάχη και όσοι αναζητούν εργασία δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, ομολόγησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σι αναφέρει ότι η χώρα του βρίσκεται ενώπιον οικονομικών προκλήσεων σε ετήσιο μήνυμά του για την πρωτοχρονιά από τότε που άρχισε να απευθύνει τηλεοπτικά μηνύματα του είδους, το 2013.

Η φετινή επισήμανση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία αντιμετωπίζει μια διαρθρωτική επιβράδυνση που χαρακτηρίζεται από ασθενή ζήτηση, άνοδο της ανεργίας και κλονισμένη επιχειρηματική πίστη.

  • Αναγνωρίζοντας τους “αντίθετους άνεμους”  που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Σι παραδέχτηκε στην τηλεοπτική ομιλία: «Ορισμένες επιχειρήσεις πέρασαν δύσκολες στιγμές. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά και να καλύψουν βασικές ανάγκες».

«Όλα αυτά παραμένουν στην πρώτη γραμμή του μυαλού μου», είπε ο Σι σε δηλώσεις που κυκλοφόρησαν επίσης ευρέως από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Θα εδραιώσουμε και θα ενισχύσουμε τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης».

  • Λίγες ώρες πριν μιλήσει ο Σι, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) δημοσίευσε τη μηνιαία έρευνα του Purchasing Managers’ Index (PMI), η οποία έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

 

Επιβράδυνση της μεταποίησης

Ο μαζικός μεταποιητικός τομέας της χώρας ήταν αδύναμος στο μεγαλύτερο μέρος του 2023. Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο επίσημος PMI της μεταποίησης συρρικνώθηκε για πέντε μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Μετά έπεσε πάλι κάτω από 50.

Η οικονομία της Κίνας μαστίζεται από μια σειρά προβλημάτων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης ύφεσης των ακινήτων , της υψηλής ανεργίας των νέων , των πεισματικά χαμηλών τιμών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις.

Το Πεκίνο αγωνίζεται να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να τονώσει την απασχόληση, έχοντας εφαρμόσει μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα πέρυσι και υποσχέθηκε να ενισχύσει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική το 2024.

Αλλά η ολοένα και πιο κρατικιστική προσέγγισή της στην οικονομία, η οποία δίνει έμφαση στον έλεγχο των οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων από το κόμμα-κράτος σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, έχει τρομάξει τους επιχειρηματίες. Η καταστολή των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση στο όνομα της εθνικής ασφάλειας έχει επίσης τρομάξει τους διεθνείς επενδυτές.

Με πληροφορίες από CNN

Ξεπαγώνουν από σήμερα οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα: Ποιές προβλέψεις τίθενται σε ισχύ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: