Καλά νέα για τον Αμαζόνιο: Μειώθηκε στο μισό η αποψίλωση του «Πνεύμονα του πλανήτη» στη Βραζιλία το 2023

File Photo Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες πληθυσμούς.EPA/Tatiana Nevo




Το ποσοστό αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας μειώθηκε σχεδόν κατά 50% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δήλωσε ότι ήταν το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό αποψίλωσης των δασών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αν και μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, η αποψιλωμένη περιοχή εξακολουθεί να είναι περισσότερο από έξι φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύτηκε να τερματίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο.

  • Τα προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας Inpe έδειξαν ότι 5.153 τετραγωνικά χιλιόμετρα  του Αμαζονίου αποψιλώθηκαν το 2023, από 10.278 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2022.

    Ο Πρόεδρος Λούλα υποσχέθηκε να αποκαταστήσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και να κυνηγήσει τους εγκληματίες του κλίματος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 το 2022.

    Η καταστροφή των τροπικών δασών είχε αυξηθεί σε υψηλό 12 ετών υπό τον προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Σε δήλωση στο X (πρώην Twitter) , το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας είπε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου της μηδενικής αποψίλωσης των δασών.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση των παράνομων πρακτικών στον Αμαζόνιο.

Οι αυξανόμενες προσπάθειες επιθεώρησης από την περιβαλλοντική οργάνωση Ibama ήταν καθοριστικές για την πτώση, πρόσθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, δήλωσε ότι η πτώση του ποσοστού ήταν μια «αντανάκλαση» της συνεχιζόμενης εργασίας της Ιμπάμα στο τροπικό δάσος.

Ο Αμαζόνιος είναι ένα κρίσιμο πεδίο μάχης στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Συχνά αποκαλείται «οι πνεύμονες του πλανήτη» λόγω του ουσιαστικού του ρόλου στους κύκλους του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη.

Το τροπικό δάσος φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες πληθυσμούς.
Περίπου το 60% της έκτασής του βρίσκεται στη Βραζιλία.

Με πληροφορίες από BBC

Σκηνικό διευρυμένης ανάφλεξης: Οι Χούθι χτύπησαν ρωσικό τάνκερ θεωρώντας το εσφαλμένα Βρετανικό * Δεν θα διστάσουμε για περαιτέρω δράση, λένε οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: