Σκηνικό διευρυμένης ανάφλεξης: Οι Χούθι χτύπησαν ρωσικό τάνκερ θεωρώντας το εσφαλμένα Βρετανικό * Δεν θα διστάσουμε για περαιτέρω δράση, λένε οι ΗΠΑ

Διαδηλώσεις στην Υεμένη. Στιγμιότυπο από video του Guardian




Μετά τα επιτυχημένα, όπως τα χαρακτήρισε η Ουάσιγκτον, αμερικανο-βρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι και τις νέες απειλές των σιϊτών ανταρτών πως όλα τα Βρετανικά και Αμερικανικά πλοία είναι “νόμιμοι στόχο”, η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς η Βρετανία επιβεβαίωσε σήμερα αργά το απόγευμα πυραυλικό πλήγμα εναντίον Ρωσικού πλοίου κοντά στην Υεμένη, το οποίο εσφαλμένα οι Χούθι θεώρησαν Βρετανικό.

Πρόκειται για το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που στοχοποιήθηκε κατά λάθος από τους Χούθι ενώ μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε σήμερα πληροφορίες για εκτόξευση πυραύλου κατά σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στις ακτές της Υεμένης, ενώ η  η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey από την πλευρά της ανέφερε πως το πλοίο χτυπήθηκε λανθασμένα ως Βρετανικό.

Λίγες ώρες αργότερα, αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε πολλαπλές αναφορές σήμερα για μικρά σκάφη που προσέγγιζαν ένα εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μίλια (148 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

“Δύο μικρά σκάφη αναφέρεται ότι ακολούθησαν ένα εμπορικό πλοίο για πάνω από μία ώρα”, γράφει το συμβουλευτικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι το πλοίο ανέφερε πως δεν εθεάθησαν όπλα.

ΗΠΑ: Δεν θα διστάσουμε για περαιτέρω δράση κατά των Χούθι

Οι ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρονται» για έναν πόλεμο με την Υεμένη, αλλά δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα ως απάντηση στις επιθέσεις των ΧούΘι στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε απόψε ο Λευκός Οίκος, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε “τρομοκρατική οργάνωση” τους Χούθι και υποσχέθηκε “να απαντήσει” εφόσον συνεχίσουν “την απαράδεκτη συμπεριφορά τους”.

«Δεν μας ενδιαφέρει ένας πόλεμος με την Υεμένη. Δεν μας ενδιαφέρει μια σύγκρουση κανενός είδους », είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους στο Air Force One, σύμφωνα με το Reuters.

  • Όλα όσα έκανε ο πρόεδρος [Μπάιντεν] προσπαθούσαν να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων χθες το βράδυ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα μπει σε υποθετικές υποθέσεις σχετικά με μελλοντικές στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν θα «δίσταζαν να αναλάβουν περαιτέρω δράση» εάν χρειαστεί, ανέφερε.

 

Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Λίγη ώρα νωρίτερα η Ρωσία είχε ζητήσει την εσπευσμένη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα σήμερα [ώρα Νέας Υόρκης] με τη Μόσχα να δηλώνει:

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (…) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη….

Ερντογάν: Δυσανάλογη χρήση βίας από ΗΠΑ – Βρετανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα νυχτερινά πλήγματα από αέρα και θάλασσα αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος έκρινε πως αυτά δεν ήταν «αναλογικά»

“Όλο αυτό που έχει γίνει είναι μια δυσανάλογη χρήση βίας“, είπε ο Ερντογάν τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

“Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα από αίμα και η Υεμένη, με τους Χούθι και χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμή της, λέει πως είναι και θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στην περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία”, πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις στην Υεμένη

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα των Χούθι να διαδηλώσουν στη Σαναά κατά των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών ως αντίποινα για τις επιθέσεις τους κατά του θαλάσσιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλήθος κατέκλυσε την πλατεία Σαμπίν, στην καρδιά της Σαναά, κρατώντας σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης και φωτογραφίες του αρχηγού των ανταρτών Αμπντελμαλέκ αλ Χούθι και του αρχηγού της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, οι οργανώσεις των οποίων στηρίζονται από το Ιράν.

«Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζαν οι διαδηλωτές, υποστηρικτές των ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και περιοχές της Υεμένης.

Ορισμένοι από το πλήθος κράδαιναν τυφέκια AK-47, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, όπως στη Χοντέιντα (δυτικά) και την Ίμπ (νότια).

Κυβέρνηση Υεμένης: Οι Χούθι ευθύνονται

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης δήλωσε ότι θεωρεί την υποστηριζόμενη από το Ιράν ανταρτική ομάδα των Χούθι είναι  «υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία είπε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη στρατιωτική κλιμάκωση στη χώρα, ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, από τους αντάρτες Χούθι».

Ανέφερε ότι η επιχείρηση ΗΗΠΑ – Βρετανίας  ήταν μια απάντηση στη συνεχιζόμενη στόχευση των «πολιτοφυλακών Χούθι» και απειλή για την ασφάλεια και ττης διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανέφερε ότι οι Χούθι χρησιμοποιούν «παραπλανητικούς ισχυρισμούς που δεν έχουν πραγματική σχέση με την υποστήριξη των αδελφών μας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/BBC

 

Στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν βρίσκεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που κατελήφθη την Πέμπτη από ενόπλους ανοιχτά του Ομάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: