Ιστορικής σημασίας προοδευτική μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος: Η Αθήνα προχώρησε σε κομβικές παρεμβάσεις για τον Απόδημο Ελληνισμό

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Δ) και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας (Α) παρευρίσκονται στην ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του έργου «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», στο ΥΠΕΞ, Αθήνα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΣΗΡΑ*

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές συνιστά μια ιστορικής σημασίας προοδευτική μεταρρύθμιση, που εμβαθύνει τη δημοκρατία αλλά και τη σχέση της Ελλάδας με τον απανταχού Ελληνισμό.

Ήδη από τις ερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οι συμπολίτες μας στο εξωτερικό δεν θα χρειαστεί να διανύσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα, για να ασκήσουν το αυτονόητο δημοκρατικό τους δικαίωμα. Θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, μέσω μιας απλής και αδιάβλητης διαδικασίας – μια πρακτική που ακολουθείται ήδη με επιτυχία από πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Με την επιστολική ψήφο γίνεται άλλο ένα ουσιαστικό βήμα για την κατάργηση κάθε πρακτικού εμποδίου στην ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας και ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημά τους.

  • Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο επικρότησαν την επιστολική ψήφο και ζήτησαν την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές.

Την ένθερμη υποστήριξη των Αποδήμων Ελλήνων προς την επιστολική ψήφο και τη διάθεσή τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας διαπιστώνω καθημερινά και στις κατ’ ιδίαν επαφές μου με Έλληνες του εξωτερικού, με τους οποίους έχω την τύχη να συνομιλώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Εξωτερικών.

Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η ενίσχυση της φωνής των αποδήμων αποτελεί προτεραιότητά μας. Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να υπερβούν μικροπολιτικούς υπολογισμούς και να στηρίξουν αυτή τη γενναία μεταρρύθμιση. Χάθηκε, έτσι, μια ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό σε ένα θέμα εθνικά κεφαλαιώδες.

Ως πολιτικό σύστημα καλούμαστε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξουμε τη συναίνεση και να κάνουμε το συντομότερο δυνατό το επόμενο μεγάλο βήμα, με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Οι πρωτοβουλίες, άλλωστε, για τους Έλληνες του εξωτερικού δεν σταματούν εδώ.

Με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), το οποίο παρουσιάσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, διαμορφώνουμε πρωτογενώς μια ολιστική και συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική για τον απόδημο Ελληνισμό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, μεταξύ άλλων, στην ελληνομάθεια, στη διασύνδεση των μελών της Διασποράς, στην ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και στην προσέγγιση της νέας Διασποράς.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που θα ενισχύουν την παρουσία του παγκόσμιου Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα.

* Το άρθρο του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» (στις 27 Ιανουαρίου 2024)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σε κλίμα αποσταθεροποίησης και σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης η πρώτη αποστολή της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ: Πως θα χειριστεί τα επόμενα βήματα η Μαρία Άνχελα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: