Οι τζιχαντιστές του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για την εκατόμβη στο μνημείο Σολεϊμανί στο Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ κατηγορούσε η Τεχεράνη

O πρόεδρος του Ιράν Ιμπραήμ Ραϊσι απευθύνεται στο πλήθος που συμμετέχει στις εκδλώσεις για την τέταρτη επέτειο από την δολοφονία του Σολεϊμανί, λίγη ώρα πριν εκδηλωθούν τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους που άφησαν πίσω τους 100 νεκρούς. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH




Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό drone το 2020 στο Ιράκ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανήρτησε μια ανακοίνωση στους λογαριασμούς της στο Telegram αναφέροντας πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους “Κάσεμ Σολεϊμανί” χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν».

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  • Λίγα λεπτά πριν από την ανάληψη της ευθύνης, η τζιχαντιστική οργάνωση δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα με τη φωνή του εκπροσώπου της, όπου επιβεβαίωνε πως αυτή η εκστρατεία διεξήχθη «ως στήριξη στους μουσουλμάνους όπου κι αν βρίσκονται, ιδίως στην Παλαιστίνη».

Πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την επίθεση. «Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί στο X.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποσχέθηκε μια «αυστηρή απάντηση» στην επίθεση, μια «ειδεχθή και δειλή» ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ανώτερου αξιωματούχου έκαναν εξ αρχής λόγο για επίθεση που μοιάζει να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια του είδους αυτών που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση.

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση. «Είμαστε επικεντρωμένοι στις μάχες με τη Χαμάς», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν πρόσωπο κλειδί του ιρανικού καθεστώτος και μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του Ιράν. Ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιο για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, και επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα η συμβολή του στην ήττα του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία θεωρούνταν κρίσιμη.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε κηρύξει τον Σολεϊμανί «ζωντανό μάρτυρα» ενόσω αυτός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Με πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ντουμπάι, United Arab Emirates

Οι ΗΠΑ αποκλείουν τον εαυτό τους και το Ισραήλ για τις φονικές εκρήξεις στο Κερμάν: Μένουν ο ISIS και η αντιπολίτευση στους Μουλάδες, λένε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: