Οι ΗΠΑ αποκλείουν τον εαυτό τους και το Ισραήλ για τις φονικές εκρήξεις στο Κερμάν: Μένουν ο ISIS και η αντιπολίτευση στους Μουλάδες, λένε

file photo: Κατεσταμμένα αυτοκίνητα στο σημείο που έγιναν οι δυο εκρήξεις στο Κερμάν του Ιράν. EPA/SARE TAJALLI




Μετά από μερικές ώρες ενδελεχούς ανάλυσης από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τις φονικές εκρήξεις στο Ιράν, ο πρώτος που απάντησε ήταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ:

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται. Είναι γελοίο ακόμα και να το σκέφτεσαι». Ομοίως «δεν έχουμε πληροφορίες για τη συμμετοχή των Ισραηλινών.»

Λίγο αργότερα παρενέβη και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ο οποίος επανέλαβε ουσιαστικά την ίδια εκδοχή. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση ότι η επιχείρηση διεξήχθη από το ISIS, αλλά μια έγκυρη πηγή από τον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι η επίθεση στο Κερμάν είναι «παρόμοια με άλλες που διεξήγαγε το Ισλαμικό Κράτος».

  • Η υπόθεση μιάς επίθεσης από την αντιπολίτευση εντός του ιρανικού καθεστώτος, η οποία είναι πολύ ενεργή εδώ και μήνες εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, παραμένει ανοιχτή. Ωστόσο, αυτές παραμένουν οι μόνες υποθέσεις στο τραπέζι, εφόσον αληθεύει ότι δεν εμπλέκονται ΗΠΑ και Ισραήλ.

Επιπλέον, ακόμη και ανεξάρτητοι αναλυτές ήταν αμέσως δύσπιστοι για την ανάμειξη της Μοσάντ, επειδή δεν είναι αυτοί οι τρόποι με τους οποίους ενεργεί, προτιμώντας αντίθετα στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον συγκεκριμένων στόχων υψηλού επιπέδου, όπως αυτός στη Βηρυτό.

Ακόμη λιγότερο αξιόπιστη, σύμφωνα με αυτή τη λογική, είναι μια παρέμβαση των Αμερικανών, πρώτον επειδή προσπαθούν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν και δεύτερον επειδή αντ’ αυτού χτυπούν τους συμμάχους της Τεχεράνης στο εξωτερικό, οι οποίοι επιτίθενται σε αμερικανικά στρατεύματα ή διαδρομές μεταφοράς. όπως κάνουν οι Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Βηρυτός είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο πράγματι υποδηλώνει ότι η ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα αλλάζει στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον που θέλει λιγότερα θύματα αμάχων. Ο Saleh al Arouri, όπως σημείωσαν τόσο ο Κίρμπι όσο και ο Μίλερ, ήταν «ένας βάναυσος τρομοκράτης», και ως εκ τούτου η εξάλειψή του θα δικαιολογούνταν από τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μόλις χθες, εξάλλου, οι New York Times έγραψαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι έχουν στοιχεία ότι το νοσοκομείο al Shifa στη Λωρίδα χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση ομήρων και τη διαχείριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του για την επόμενη εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να στοχεύει να επαναλάβει την πίεση για τον τερματισμό του γενικευμένου βομβαρδισμού της Γάζας και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις όπως αυτή κατά του Αρούρι. Ο Μπλίνκεν θα επιμείνει επίσης στην ανάγκη να εργαστούμε για ένα μέλλον που περιλαμβάνει λύση δύο κρατών, με την Αρχή της Ραμάλα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, χθες η Ουάσιγκτον επέστρεψε στο στιγματισμό των δηλώσεων των υπουργών Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir, που ζητούν την απέλαση των Παλαιστινίων από τη Γάζα: «Είναι θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή του ίδιου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να φουντώσει η ένταση ακόμη περισσότερο την περιοχή».

Με πληροφορίες από repubblica.it
Ελλαδα Αθήνα 

Οργή στο Ιράν για την πολύνεκρη επίθεση: Tις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγορεί η Τεχεράνη, το Ισλαμικό Κράτος βλέπουν πίσω από τις εκρήξεις οι Ηνωμένες Πολιτείες [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: