Η Ουάσιγκτον σε μόνιμο συναγερμό: Oι ΗΠΑ προετοιμάζονται αμυντικά για πιθανή επέκταση του πολέμου στη Γάζα, θέλουν να αποφύγουν περιφερειακή σύγκρουση

epa11059767 US President Joe Biden delivers remarks at a campaign event 10 miles from Valley Forge National Historical Park in Blue Bell, Pennsylvania, USA, 05 January 2024. EPA, SHAWN THEW




Αυξάνεται η ανησυχία ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη, παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν (Biden) καταρτίζουν σχέδια για να απαντήσουν οι Ηνωμένς Πολιτείες (ΗΠΑ), υποστηρίζει ο ιστότοπος Politico.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της κυβέρνησης, γίνονται εσωτερικές συνομιλίες για σενάρια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο στρατός εκπονεί σχέδια για να αντεπιτεθεί στους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι, οι οποίοι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αυτό περιλαμβάνει πλήγμα στόχων των Χούτι στην Υεμένη, μια επιλογή που είχε παρουσιάσει προηγουμένως ο στρατός.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, εν τω μεταξύ, βρίσκουν τρόπους για να προβλέψουν και να αποκρούσουν πιθανές επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους  στο Ιράκ και τη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν. Εργάζονται επίσης για να καθορίσουν πιθανούς στόχους των μαχητών Χούτι.

Οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και για τις πιθανότητες επανεκλογής του Biden. Ανέλαβε τα καθήκοντά του με δέσμευση για τον τερματισμό των πολέμων, συνειδητοποίησε ότι με τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν αφαίρεσε τις ΗΠΑ από 20 χρόνια μάχης. Ο Biden τελειώνει τώρα την πρώτη του θητεία ως πρωταθλητής της Δύσης για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και βασικός παράγοντας που διευκολύνει τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η δυνατότητα κλιμάκωσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο θαλάσσιος συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στον οποίο συμμετέχουν τώρα περισσότερες από 20 χώρες, έχει επιτρέψει σε περίπου 1.500 εμπορικά πλοία να διέλθουν με ασφάλεια από αυτά τα ύδατα από τις 18/12 δήλωσε χθες ο αντιναύαρχος Brad Cooper, διοικητής του 5ου στόλου των ΗΠΑ.

Ακόμα, από την Πέμπτη, υπήρξαν 25 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονταν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, δήλωσε ο Cooper. Το πρωί της Πέμπτης, οι Χούτι πυροδότησαν για πρώτη φορά ένα μικρό, μονόδρομο, μη επανδρωμένο πλοίο επιφανείας σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες, το οποίο συνιστά μια νέα απειλή. “Για εμάς το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι Χούτι θα μπορούσαν να βυθίσουν ένα πλοίο. Τότε τι γίνεται;» είπε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ: Politico – The war in Gaza may widen. The Biden admin is getting ready for it

Σε “αναμμένα κάρβουνα” η νέα περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή: Θα καταφέρει να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς; Χλωμό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: