Η «ομοβροντία» του Νίκου Δένδια: Από τον «χειμώνα» των κορβετών στην ανέλπιστη ναυπήγηση -και μάλιστα «made in Greece»-των φρεγατών Constellation

Το πολεμικό ναυτικό βρίσκεται στην παρούσα στιγμή σ’ ένα κομβικό σημείο για το μέλλον του, μετά από τις ανακοινώσεις που προχώρησε ο Νίκος Δένδιας. Πηγή: Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗΕLLAS JOURNAL, Αθήνα

Θα χαρακτήριζε κανείς ως «ομοβροντία» τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, σχετικά με το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού.

Από το πλήρες «πάγωμα» των εξοπλιστικών, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει στη ναυπήγηση δικών της πολεμικών πλοίων.

Και μάλιστα ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για 7 νέες φρεγάτες, παρόμοιες με εκείνες που σκοπεύει να ενισχύσει τον στόλο του το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Η κλάση Constellation ή FFG/62 βασίζεται στην Ιταλική φρεγάτα Fremm, ένα πλοίο που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Μεσόγειο και σε άλλες δύσκολες θάλασσες. Το Πολεμικό Ναυτικό την είχε προκρίνει ως την εξελικτική κύρια μονάδα, πριν ξεκινήσει η δημοσιονομική κρίση και το ντόμινο εγκατάλειψης των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε έγγραφο του USNavy που γνωμοδοτεί θετικά για να εισέλθει η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.

Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.»

  • Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι η σχεδίαση της ελληνικής Constellation μπορεί να μην φτάσει τους 7000+ τόνους όσο δηλαδή είναι η αμερικανική φρεγάτα. Και μάλιστα προσδιόριζαν το τονάζ των πλοίων ελληνικού ενδιαφέροντος από τους 5000 και πάνω. Βεβαίως εξηγούσαν ότι όλα θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον προχωρήσει περισσότερο η όποια διαδικασία με την αμερικανική πλευρά.

Επόμενο βήμα, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο του ναυτικού επιτελείου (ΑΝΣ) και στη συνέχεια η αποστολή επίσημου αιτήματος (LOR) ένταξης στον σχεδιασμό και την συμπαραγωγή. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι ενταγμένος σε αυτό που έχει πει δημόσια ο Νίκος Δένδιας, «ατζέντα 2030».

Το βέβαιο είναι ότι στο Πολεμικό Ναυτικό θέλουν νέες μονάδες. Εδώ και χρόνια οι επιτελείς επιμένουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη καινούριων πολεμικών πλοίων, κυρίως φρεγάτες αλλά και κορβέτες, καράβια δηλαδή με χαμηλότερο κόστος αλλά ικανοποιητική ισχύ πυρός.

Κατά συνέπεια, μια τέτοια ανακοίνωση δια στόματος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όπως λένε στο Πολεμικό Ναυτικό, κινείται προς την θετική κατεύθυνση διότι η ενίσχυση του στόλου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, μαζί με τη μέριμνα για το προσωπικό, στο οποίο παρατηρείται κύμα παραιτήσεων.

Είμαστε έτοιμοι;

Την ίδια στιγμή όμως έρχονται ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με το πρόγραμμα αυτό. Ο κ. Δένδιας μίλησε για «συμπαραγωγή έως 7 φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία». Το ερώτημα είναι:  τα ελληνικά ναυπηγεία είναι σε ετοιμότητα να υποστηρίξουν και να παράξουν ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο;

Και από τα δυο ναυπηγεία, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά πολλοί εκ των έμπειρων εργαζομένων βρίσκονται προ των πυλών της σύνταξης. Επιπλέον για ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα που απαιτούνται πιστοποιήσεις, από τα εργαλεία μέχρι και κατ’ ειδικότητα εργαζόμενου, υπάρχει αυτή η υποδομή;

Στην περίπτωση ωστόσο που εκκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο έχει άμεση σχέση και με την αμυντική βιομηχανία, θα πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο έως τώρα ναυπηγικό πρόγραμμα που καλείται να φέρει εις πέρας ελληνικό ναυπηγείο, πολεμικό ναυτικό και υπουργείο Εθνικής άμυνας…

Η διερεύνηση των παράκτιων περιπολικών LCS

Μπορεί πάντως την ανακοίνωση που έχει να κάνει με τα πλοία κλάσης Constellation, να την υπεδέχθησαν στο Ναυτικό ως ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά στην ουσιαστική- εφόσον γίνει- ενίσχυση του στόλου, όμως για τα παράκτια περιπολικά δεν είναι το ίδιο.

  • Το μόνο χειροπιαστό στην παρούσα στιγμή είναι ότι για οποιαδήποτε μετέπειτα κίνηση θα απαιτηθούν επιπλέον συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά. Και εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, από το ναυτικό, δηλώνουν πως θα πρέπει πρώτα να δουν τα παράκτια περιπολικά που αποδεσμεύονται για την Ελλάδα, να γίνει μια λίστα κέρδους/ ζημίας και με αυτή ως οδηγό να συνταχθούν οι ανάλογες ρεαλιστικές εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, αν δηλαδή συμφέρει η οποιαδήποτε «επένδυση» σε παράκτια περιπολικά.

Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι δεν γνωρίζουν στην παρούσα στιγμή ποια πλοία είναι προς αποδέσμευση, κατά συνέπεια ουδείς ξέρει τις απαιτήσεις που πιθανά να υπάρξουν ώστε αυτά να ικανοποιούν τις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου.

«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε ο κος Δένδιας, ο οποίος για πρώτη φορά αναφέρθηκε στα παράκτια περιπολικά.

Το who is who της φρεγάτας FFG/62

Με 7291 τόνους, 151,18 μέτρα μήκος, η φρεγάτα της κλάσης Constellation θεωρείται το μελλοντικό back up των αντιτορπιλικών Arleigh Berke, των πλοίων δηλαδή, που είχε ζητήσει πολλές φορές η Αθήνα, αλλά ουδέποτε υπήρξε η σκέψη στις ΗΠΑ για παραχώρηση.

Η FFG/62 με το Aegis Weapon System, το Spy 6 ραντάρ δημιουργεί μια ασπίδα έναντι περισσοτέρων από 100 απειλών. Στον σχεδιασμό της που όμως πηγαίνει έναν χρόνο πίσω, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα συστήματα ώστε το πλήρωμα να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στο σύγχρονο ναυτικό πεδίο.

Σόναρ Captas-4 έναντι υποβρύχιων απειλών, σαν εκείνο που διαθέτουν οι φρεγάτες Belh@rra που επελέγησαν από το πολεμικό ναυτικό ως το πρώτο εξελικτικό βήμα για τον ελληνικό στόλο. Επιπλέον διαθέτει και ρυμουλκούμενο σόναρ ΤΒ-37 (U).

Στον οπλισμό της περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι πύραυλοι, γνωστοί από τα σύγχρονα πεδία μαχών, όπως οι Tomahawk, οι SM 2 Block IIIc, οι εγγύς προστασίας ESSM Block II, & RAM για την αντιαεροπορική κι όχι μόνο προστασία, κ.α.

Στην «φαρέτρα» της FFG/62 υπάρχουν οι σύγχρονοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι NSM. Ως πυροβόλο έχει επιλεγεί να φέρει 57 χιλιοστών, Mk 110…

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι η αρχική σχεδίαση αφορά ένα ισχυρό πολεμικό πλοίο και θα χει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ποια εκ των συστημάτων αυτών θα μπορεί να φέρει η φρεγάτα made in Greece σχεδιάσης….

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

«Ατζέντα 2030» με νέες μονάδες για το Πολεμικό Ναυτικό: Τα δεδομένα με την παραχώρηση των LCS, εν αναμονή εξελίξεων για το «χτίσιμο» νέων πλοίων

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: