«Ατζέντα 2030» με νέες μονάδες για το Πολεμικό Ναυτικό: Τα δεδομένα με την παραχώρηση των LCS, εν αναμονή εξελίξεων για το «χτίσιμο» νέων πλοίων

Το πολεμικό ναυτικό στο σύγχρονο περιβάλλον και με τον τρόπο που διευρύνονται οι ασύμμετρες απειλές έχει πολλαπλάσιες αποστολές απ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Σε δύσκολη εξίσωση για το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το πολεμικό ναυτικό πρόκειται να εξελιχθεί το θέμα των παράκτιων περιπολικών LCS, που σύμφωνα με την επιστολή Μπλίνκεν είναι ένα από τα μέσα που θ’ αποδοθούν στην Ελλάδα, υποτίθεται «δωρεάν».

Και στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με τα λεγόμενα «συμβολικά τιμήματα», αμυντικού υλικού που είχαν αποδεσμεύσει οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Πολλά εξ αυτών στοίχησαν ορισμένες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια, ώστε να κριθούν επιχειρησιακά εντάξει για τον κλάδο που τα χρησιμοποιεί.

  • Οι Αμερικανοί από την δική τους πλευρά έχουν ξεκαθαρίσει πως τα παράκτια περιπολικά LCS θα δοθούν στην κατάσταση την οποία βρίσκονται. Υπάρχουν πληροφορίες που ήδη καταγράφονται στον αμυντικό τύπο, με ορισμένες να εμφανίζουν δυο διαφορετικούς τύπους LCS (σ.σ. Freedom class/ type Flight I & type Flight II). Αυτομάτως αυτό σημαίνει διεύρυνση της πολυτυπίας στον στόλο και διαφορετικές εξειδικεύσεις για το προσωπικό που θα επιφορτιστεί με την μετέπειτα υποστήριξη των συγκεκριμένων πλοίων.

Η Hellasjournal είχε αποκαλύψει στις 20/01 ποιος ήταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης ηγεσίας του πολεμικού ναυτικού για τα συγκεκριμένα πλοία και με τι είδους μετασκευές και προσθήκες θα κατάφερναν στον στόλο, υποτυπωδώς, να ενισχύσουν τον οπλισμό των LCS.

Οι κόκκινες γραμμές και οι αποφάσεις…

Πάντως αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Εθνικής άμυνας επισημαίνουν για το θέμα των παράκτιων περιπολικών LCS, ότι πρώτον γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια ότι πρόκειται για πλοία που κατασκευάστηκαν για μια άλλη αποστολή κι όχι ως φρεγάτες πολλαπλών αποστολών που έχει ανάγκη η χώρα μας ώστε να ενισχύσει τον στόλο της.

Δεύτερον όταν οι ΗΠΑ λένε «δωρεάν» θα πρέπει στην κυριολεξία η παραχώρηση να είναι με μηδενικό πρόσημο κι όχι με «συμβολικό τίμημα», ιδίως της τάξεως των 100 εκ ανά μονάδα, όπως έως τώρα κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ελληνικού «πενταγώνου»…

Και τρίτον η πολιτική ηγεσία στην βάση του οικονομικού συμμαζέματος που έχει θέσει ως έναν εκ των βασικών στόχων, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτήσει από το πολεμικό ναυτικό, οικονομοτεχνική έκθεση μετασκευών, με αναλυτικά κόστη ανά μονάδα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στη σελίδα μας δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν κάποιου είδους ανακοινώσεις που αφορούν το μελλοντικό πρόγραμμα που έθεσε το υπουργείο άμυνας. Και αυτό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό και ανάπτυξη καινούριου πλοίου που θα είναι ικανό ν’ αναλάβει πολλαπλές αποστολές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εφόσον καταφέρουμε να έλθουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, εκείνο που επιδιώκουμε είναι με το μικρότερο δυνατό κόστος να έχουμε ορισμένα πλοία μέχρι να εκκινήσει το πρόγραμμα κατασκευής των νέων μονάδων. Και οι ίδιοι πάντως γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση τα ελληνικά ναυπηγεία δεν είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο.

Η ατζέντα του 2030 μόνο με νέες μονάδες…

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας από τον Πειραιά και το μνημείο του ήρωα των Ιμίων, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο ανέλυσε εκ νέου την «ατζέντα 2030» που αφορά την ενίσχυση του στόλου με νέες μονάδες κρούσης. Πλην όμως, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι ο υπουργός έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στα παράκτια περιπολικά LCS, σε αντίθεση με το πρόγραμμα των F-35.

«{…} στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας. Είτε πρόκειται για σκάφη με πληρώματα, είτε πρόκειται για σκάφη που κινούνται αυτόνομα, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα.

Ταυτόχρονα, όπως ήδη ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα των F-35. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την αμυντική μας θωράκιση.»

  • Στην περίπτωση που τρέξει το πρόγραμμα για τα παράκτια περιπολικά LCS, το επόμενο βήμα θα είναι η αυτοψία που πρέπει να γίνει από το πολεμικό ναυτικό ώστε να συνταχθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση του πλοίου. Το ναυτικό επιτελείο είναι εύλογο, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κυρίως η νέα ηγεσία του κλάδου. Σίγουρα οι επόμενοι μήνες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο πολεμικό ναυτικό, το οποίο αποτελεί τον κλάδο με τα συσσωρευμένα προβλήματα και μια αποστολή τεράστιας εθνικής σημασίας.

Πάντως εφόσον όλα προχωρήσουν,  μπορεί να θεωρηθεί από τώρα «αγκάθι» η μετέπειτα συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει πως παραβλέπονται οι αδυναμίες που έχει εντοπίσει το USN και έχει επανειλημμένα δημοσιοποιήσει με εκθέσεις ή και δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών του.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα F-35 έρχονται, αναμένεται όμως και η (δύσκολη) απάντηση για το οπλικό τους φορτίο: «Δέος» από τον συνδυασμό F-16 Viper, Rafale και F-35 στα έμπειρα χέρια των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: