Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά στο κατοχικό καθεστώς και σε όσους αντιδρούν: Υπηρετούν τον μεγάλο στόχο για διάρρηξη του αδιεξόδου τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους

To Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους Τουρκοκυπρίους, υπηρετούν τον μεγάλο στόχο για διάρρηξη του αδιεξόδου, τόνισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιάννης Αντωνίου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κύριος Αντωνίου επεσήμανε ότι όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι σημαντικά.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί μείζον ζήτημα η παραχώρηση υπηκοότητας σε Τουρκοκυπρίους από μικτούς γάμους, το οποίο εκκρεμεί για περισσότερα από 10 χρόνια.

“Πρέπει”, συμπλήρωσε ο κύριος Αντωνίου, “να δούμε τις περιπτώσεις με αμιγώς ανθρωπιστική πτυχή, χωρίς την ίδια στιγμή να υπονομεύεται το πολιτικό πλαίσιο για καταγγελία του εποικισμού”.

Ο κύριος Αντωνίου ανέφερε ακόμη ότι εκκρεμούν σχεδόν 4 χιλιάδες αιτήσεις, κάποιες από τις οποίες εμπίπτουν στα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί.

“Το σοβαρότερο ζήτημα”, τόνισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, “είναι η τεκμηρίωση των στοιχείων και εγγράφων, που παρουσιάζουν οι Τουρκοκύπριοι”.

  • Αυτά είναι τα δεκατέσσερα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα δέσμη 14 μέτρων που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που άπτονται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα μέτρα έχουν διαμορφωθεί μονομερώς κατόπιν αξιολόγησης όλων των δεδομένων και θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της εσωτερικής νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

Συγκεκριμένα, τα 14 μέτρα της δέσμης είναι:

1. Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, έναρξη εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.

2. Καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους.

3. Πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

4. Κάλυψη έκτακτων και επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών .

5. Διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων.

6. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

7. Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας, όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Δικαίωμα απόκτησης Κάρτας Πολιτισμού Νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

9. Ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης.

10. Διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο.

11. Μέτρα ταχείας διέλευσης για μαθητές στο σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας.

12. Πρόσληψη λειτουργών με γνώση της Τουρκικής γλώσσας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας.

13. Διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά.

14. Περαιτέρω διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Προτίμησες αντί την αιχμαλωσία, τη μάχη μέχρι θανάτου»: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά ενός ακόμα αγνοούμενου, στις 3 Φεβρουαρίου η κηδεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: