Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην εποχή του Νίκου Δένδια: Η λευκή επιταγή από τον Πρωθυπουργό, οι αλλαγές των προσώπων και η νέα ρότα ενόψει πολλών κινδύνων…

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κάνει δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έχοντας δίπλα του το νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Οι κρίσεις των ανωτάτων Αξιωματικών που ξεκίνησαν με την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έχουν ένα συγκεκριμένο κοινόχαρακτηριστικό: Μαζί με τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που αποχώρησε μετά από μια 4ετία στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αποστρατεία οδηγούνται και Ανώτατοι που ήταν στον στενό πυρήνα συνεργατών του πρώην αρχηγού.

Αυτό, ωστόσο, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φαίνεται έτσι, αλλά από την άλλη πλευρά αν κανείς υπολογίσει τη χρονιά αποφοίτησης του Αξιωματικού από την παραγωγική σχολή που φοίτησε και την συγκρίνει με εκείνη της ηγεσίας στο ανάλογο όπλο, αντιλαμβάνεται ότι για τους περισσότερους απλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους του «πενταγώνου», αυτό που κυριαρχει στις συζητήσεις ανάμεσα στους επιτελείς είναι ότι:

  • Οι συγκεκριμένες επιλογές της νέας ηγεσίας αντικατοπτρίζουν την εντολή του ίδιου του υπουργού Άμυνας Νίκου Δέδια για καινοτομίες, αλλαγές, εισαγωγή νέων ιδεών και παραγωγικότητα η οποία δεν αφήνει περιθώριο για κατασπατάληση ωρών για «PR» ή και γκρίνιες…

Ο κ. Δένδιας είχε ξεχωρίσει εδώ και καιρό τα πρόσωπα με τα οποία θα πορευτεί στο έργο που έχει θέσει ως στόχο να πετύχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε λάβει, όχι χωρίς δυσκολίες είναι αλήθεια, τη λευκή επιταγή.

Και για να επιτευχθεί ένας βασικός στόχος που περιλαμβάνει αλλαγές στη θητεία, ενίσχυση, δουλειά και επανέναρξη της αμυντικής βιομηχανίας, το μόνο που θα πρέπει ν’ απουσιάζει είναι το όποιο «εγώ» θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγικότητα.

Ο υπουργός Άμυνας, ως την 12η Ιανουαρίου, απλώς περίμενε το πλήρωμα του χρόνου για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Μελετώντας ο ίδιος τη Δομή Δυνάμεων και τα στοιχήματα της νέας εποχής, φαίνεται ότι κατέληξε στο τι είναι υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τι θα ήταν απλώς σπατάλη χρήματος και δυνάμεων.

Οι επιλογές του υπουργού είναι πολύ σαφείς και συνδέονται απολύτως με τις αλλαγές:

  • Στην αμυντική βιομηχανία, κυρίως στην ΕΑΒ,
  • τη θητεία, τα F-35 αλλά και
  • τα πλοία τα οποία θα πρέπει να ταιριάζουν γάντι στις απαιτήσεις που έχει το πολεμικό ναυτικό για την αποστολή ανεξάρτητης ισχύος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν, ότι το όπλο που δεν έχει χάσει ποτέ, δεν θα μπορούσε να προοδεύσει με πλοία που θυμίζουν «Lego», και για να γίνουν μονάδες κρούσης θα χρειαστούν επιχειρησιακά «δάνεια» από υφιστάμενες μονάδες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και ως το καλοκαίρι θεωρείται καταλυτικό, διότι οι πρώτες αποφάσεις θα ληφθούν ενώ θα φανούν και οι προθέσεις για τα βήματα κοινής πλεύσης, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

  • Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σαφές ότι δεν θέλουν να ζήσουν και να διαχειριστούν ξανά περιπτώσεις όπως εκείνη του θανατηφόρου τροχαίου της αποστολής του ΓΕΕΘΑ στη Λιβύη, που στοίχησε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.
  • Όπως επίσης, «βάζουν απαγορευτικό» σε φαινόμενα πλημμυρών εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σαν το φιάσκο της αεροπορικής βάσης του στρατού ξηράς στο Στεφανοβίκειο και σαφώς το ίδιο ισχύει και για αποθήκες πυρομαχικών ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες- σοκ της Νέας Αγχιάλου.

Κάι σε κάτι που απ’ ότι όλα δείχνουν θα πρέπει να ενσκήψει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αφορά το προσωπικό, ιδίως εκείνο που προέρχεται από τις παραγωγικές σχολές. Ο «ιός» των παραιτήσεων απαιτεί ίαση και όλοι μαζί, κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας και η νέα ένστολη ηγετική ομάδα πρέπει ν’ αναζητήσουν το αντίδοτο.

Αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν να φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, έφτασαν στο σημείο αυτό μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα κι ένα-πέραν των οικονομικών- θεωρείται πως είναι η χαλάρωση σε πολλά επίπεδα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ενας hi-tech Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, στο τιμόνι του Ενόπλων Δυνάμεων: Οι επιτακτικές προτεραιότητες των νέων αρχηγών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: