Η Ελβετία καταγγέλλει επίθεση φιλορώσων χάκερς μετά την επίσκεψη Ζελένσκι: Η Βέρνη θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

FILE PHOTO Swiss Federal President Viola Amherd (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky address a press conference after bilateral talks in Kehrsatz near Bern, Switzerland, 15 January 2024. EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL




Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αρκετοί από τους ιστότοπούς της ήταν θύματα την Τετάρτη της φιλορωσικής ομάδας χάκερ NoName, η οποία επικαλέστηκε την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Η επίθεση ανελήφθη από την ομάδα «NoName», η οποία είχε ήδη στοχεύσει την ομοσπονδιακή διοίκηση τον Ιούνιο του 2023. Αυτή η φιλορωσική ομάδα ανέφερε ως κίνητρο τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «το οποίο πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο Νταβός», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Κυβερνοασφάλεια.

Ως αποτέλεσμα, «πολλές ιστοσελίδες της ομοσπονδιακής διοίκησης, μεταξύ άλλων, ήταν προσωρινά εκτός λειτουργίας», εξηγεί. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο αναφέρει επίσης ότι «αναμενόταν μια τέτοια επίθεση» πριν από την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία του Ουκρανού προέδρου και ότι «είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». Επίσης, εξηγεί, «η κυβερνοεπίθεση έγινε γρήγορα αντιληπτή», η οποία κατέστησε δυνατή τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των σχετικών ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών πολλών υπουργείων.

Στρατιωτική ουδετερότητα

Το NoName είχε ήδη στοχεύσει την ομοσπονδιακή διοίκηση τον Ιούνιο του 2023. Εκείνη την εποχή, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στις 15 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον του ελβετικού κοινοβουλίου. Ο Volodymyr Zelensky αυτή τη φορά ήρθε αυτοπροσώπως στην Ελβετία. Συναντήθηκε με την Ελβετή ομόλογό του, Viola Amherd, στη Βέρνη, την πρωτεύουσα, τη Δευτέρα, πριν παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο διάσημο θέρετρο των Άλπεων του Νταβός την Τρίτη.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ελβετό πρόεδρο, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ότι η Ελβετία, η οποία λόγω της ουδετερότητάς της δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πόλεμο που εναντιώνεται σε άλλα κράτη, είχε συμφωνήσει να οργανώσει μια «συνδιάσκεψη κορυφής για την ειρήνη» σε σχέση με τη σύγκρουση στο Ουκρανία. Μένει να καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία της, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελβετία επέμεινε σταθερά στη στρατιωτική της ουδετερότητα. Ως εκ τούτου, αρνείται να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή να εξουσιοδοτήσει χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να επανεξάγουν όπλα ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία, κάτι που μερικές φορές έχει δεχτεί κριτική από το Κίεβο. Ωστόσο, έχει ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία, και ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης την ανθρωπιστική υποστήριξη της Ελβετίας τη Δευτέρα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

Mε πληροφορίες από lefigaro.com
Ελλάδα Αθήνα 

Μπορεί το Μπαϊμάκ να γίνει το ανυπότακτο «γαλατικό χωριό» για τον Πούτιν; Ογκώδης διαδήλωση και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ύστερα από φυλάκιση ακτιβιστή ηγέτη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: