Μπορεί το Μπαϊμάκ να γίνει το ανυπότακτο «γαλατικό χωριό» για τον Πούτιν; Ογκώδης διαδήλωση και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ύστερα από φυλάκιση ακτιβιστή ηγέτη [videos]

Εικόνα από την διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το δικαστήριο όπου δικάζονταν ο ντόπιος ακτιβιστής ηγέτης Φαφίλ Αλσίνοφ. Screenshot via YouTube@The Guardian/




Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σήμερα καθώς δικαστήριο στη δημοκρατία του Μπασκορτοστάν της κεντρικής Ρωσίας αποφάσισε την φυλάκιση τον ακτιβιστή Φαφίλ Αλσίνοφ  με την κατηγορία της υποκίνησης εθνοτικού μίσους.

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις , ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπς για να διαλύσει του διαδηλωτές.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κόσμο να φωνάζει «αέρια» και να απομακρύνονται. Σε άλλο βίντεο φαίνεται η αστυνομία νε επιτίθεται με γκλομπς στο πλήθος, ενώ σε ένα τρίτο μια γυναίκα επικρίνει την αστυνομία ζητώντας να σταματήσει να χτυπά ένα διαδηλωτή που είχε πέσει στο έδαφος.

 

  • Ο Αλσίνοφ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση σήμερα με την κατηγορία ότι προσέβαλε μετανάστες εργάτες σε ομιλία του που εκφώνησε τον Απρίλιο του 2023 στη διάρκεια διαδήλωσης με αφορμή τα σχέδια εξόρυξης χρυσού σε μια περιοχή του Μπασκορτοστάν

Οι υποστηρικτές του δήλωσαν ότι η υπόθεση εναντίον του ήταν καθυστερημένη εκδίκηση για το ρόλο του σε διαμαρτυρίες αρκετά χρόνια νωρίτερα, κατά τις οποίες ακτιβιστές εμπόδισαν με επιτυχία σχέδια εξόρυξης ανθρακικού νατρίου σε λόφο που οι ντόπιοι θεωρούν ιερό τόπο.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι ήρθαν να με υποστηρίξουν. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό. Δεν παραδέχομαι την ενοχή μου. Πάντα αγωνιζόμουν για τη δικαιοσύνη, για τον λαό μου, για τη δημοκρατία μου», δήλωσε ο Αλσίνοφ στο διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης RusNews μετά την ετυμηγορία.

  • Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου στην μικρή πόλη Μπαϊμάκ για να δηλώσουν την υποστήριξη τους στον Αλσίμοφ σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Vorstka.

Το Μπασκορτοστάν βρίσκεται 1.440 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Είναι μια περιοχή παραγωγής πετρελαίου με 4,1 εκατομμύρια κατοίκους και μια από τις 80 διοικητικές οντότητες που συνθέτουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο παράγοντας εισβολή στην Ουκρανία και η γενοκτονία

Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι η σημερινή διαμαρτυρία είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, περίπου πρίν από δύο χρόνια.

Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Λευτεριά στον Αλσίμοφ» ζητώντας την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη Ραμπίι Χαμπίροφ, με αίτημα του οποίου ξεκίνησε η δίκη του οικολόγου ακτιβιστή.

Ένα βίντεο του μέσου ενημέρωσης Ostorozhno Novosti το οποίο προβλήθηκε από μέσα ενημέρωσης δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση βίας για να διαλύσουν το πλήθος. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.

 

Ο Αλσίνοφ υπήρξε ένας από τους ηγέτες των διαμαρτυριών που έγιναν εναντίον της εξόρυξης ασβεστόλιθου στο όρος Κουστάου στο Μπασκορτοστάν για το χημικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή.

  • Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων το Κουστάου είχε ανακηρυχθεί ως ένα προστατευόμενο φυσικό μνημείο το 2020. Την ίδια περίοδο ο 37χρονος ακτιβιστής ξεκίνησε καμπάνια με αίτημα να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στην Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν και να προστατευθεί η Μπασκιρική γλώσσα.

Η οργάνωση Μπασκόρτ, της οποία ο ίδιος ηγείται, χαρακτηρίσθηκε ως εξτρεμιστική και απαγορεύθηκε το 2020.

Στα τέλη του 2023, στον Αλσίνοφ επιβλήθηκε πρόστιμο για μια ανάρτηση του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «ως «γενοκτονία ενάντια στον λαό της Μπασκίριας» και είχε γράψει ότι «αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος».

  • Σύμφωνα με πολυπληθείς  αναφορές των μέσων ενημέρωσης η περιοχή του Μπασκορτοστάν είναι μία από τις περιοχές της Ρωσίας η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο σε ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία από την αρχή κιόλας της εισβολής Πούτιν. Άνδρες από την περιοχή ήταν από τους πρώτους που εστάλησαν στην πρώτη γραμμή, ενώ τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει οι μαζικές ταφές των θυμάτων του πολέμου του Πούτιν.

Πολυπληθείς διαδηλώσεις στη Ρωσία είναι υπερβολικά σπάνιες εξαιτίας του κινδύνου σύλληψης που αφορά κάθε συγκέντρωση την οποία οι αρχές θεωρούν ότι δεν έχει εγκριθεί από τις ίδιες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί την τελευταία διετία γιατί αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.Πλάνα έδειξαν υποστηρικτές του Αλσίνοφ να συγκρούονται με την αστυνομία -κάποιοι να πετάνε χιονόμπαλες- κοντά στο κτίριο του δικαστηρίου.

Τον κατηγορούν ότι αποκαλούσε τους Κεντροασιάτες και τους Καυκάσιους, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού της Ρωσίας, «μαύρους», κάτι που θεωρείται υποτιμητικός όρος στα ρωσικά.

Αλλά ο ίδιος επιμένει ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησε στη γλώσσα Μπασκίρ σημαίνουν «φτωχοί» και μεταφράστηκαν λάθος στα ρωσικά. Προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Είπε στους δημοσιογράφους καθώς τον απομάκρυναν από το δικαστήριο: «Δεν αποδέχομαι την ενοχή. Πάντα αγωνιζόμουν για τη δικαιοσύνη, για τον λαό μου, για τη δημοκρατία μου, οπότε θα ξαναδούμε ο ένας τον άλλον…
“Ο κόσμος ήρθε να με στηρίξει και δεν ξέρω τι θα συμβεί. Δεν το θέλαμε αυτό. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσους ήρθαν να με στηρίξουν.”

Ντροπή, ντροπή ! και δακρυγόνα

 

“Ντροπή! Ντροπή!” ένα μεγάλο πλήθος έξω από το δικαστήριο ακούστηκε να φωνάζει καθώς ο δικηγόρος του Αλσίνοφ ανακοίνωνε την ετυμηγορία μέσω μεγαφώνου.

Αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, με ασπίδες και ρόπαλα, φαίνονται να τρέχουν πάνω στο πλήθος και στη συνέχεια να αρπάζουν και να χτυπούν αρκετούς διαδηλωτές.

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλωτές φαίνονται να πετάνε αντικείμενα προς την αστυνομία, ενώ  χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διαλυθεί το πλήθος.

Οι αρχές επιβολής του νόμου συνέλαβαν «αρκετές δεκάδες» διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vyorstka.

Γιατροί είπαν ότι δύο άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και άλλοι 20 αναζήτησαν θεραπεία λόγω έκθεσης σε δακρυγόνα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sota.

Μετά την καταδίκη του, ο Αλσίνοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους υποστηρικτές του και επέκρινε τον Κυβερνήτη του Μπασκορτοστάν Ράντι Χαμπίροφ, ο οποίος ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι πίεσε προσωπικά για τη δίωξη του Αλσίνοφ.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε ο Αλσίνοφ σε βίντεο που γυρίστηκε πριν από τη μεταφορά του από το δικαστήριο, αναφερόμενος στα μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω.

Την παραμονή της δικαστικής απόφασης, περισσότεροι από 20 ακτιβιστές φέρεται να συνελήφθησαν σε όλο το Μπασκορτοστάν.

 

 

 

Με πληροφορίες από dpa-Reuters/  BBC/The Moscow Times/

 

Κάτω από βαρύ λευκό πέπλο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης: Σφοδρές χιονοπτώσεις και «παγωμένη βροχή» * Χάος σε αεροδρόμια και οδικό δίκτυο, σταματημένα τα τρένα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: