Η Ελλάδα δικαιούται να αποκτήσει τα μαχητικά F-35, η Τουρκία δεν πρέπει να αγοράσει τα F-16: Ο Μπλίνκεν κατάλαβε επιτέλους τη διαφορά ή θα συνεχίσει να καλύπτει τον Ταγίπ;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α) αποχαιρετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken (Α), μετά το τέλος της συνάντησή τους, στην οικία του πρώτου, στα Χανιά, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024. Δεξιά διακρίνεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν πήγε στα Χανιά, εντυπωσιάστηκε με την ελληνική φιλοξενία, άκουσε τα παράπονα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και έφυγε για τη Μέση Ανατολή, ελπίζουμε, προβληματισμένος.

Λίγες ώρες πριν, είχε την ευκαιρία να ακούσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, τον πρώην αρχικατάσκοπο, που λέγεται πως έχει «στο χέρι» πολλούς στο εσωτερικό της κατοχικής χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Στην Κρήτη, πέραν της εξαιρετικής φιλοξενίας, την οποία ύμνησε δημόσια, συνάντησε τον ηγέτη μίας χώρας που είναι απόλυτα πιστή στη Δύση και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή γνωρίζει πως αυτό δεν της απαγορεύει να έχει τις απαιτήσεις της και να ζητά να πραγματοποιηθούν.

  • Στην Κωνσταντινούπολη, αντιμετώπισε εχθρότητα και εκβιασμούς. Ο Ερντογάν του έδωσε ακόμα μία φορά την υπόσχεση ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά απαίτησε να υπάρξει πρώτα κίνηση της αμερικανικής πλευράς για να μπει στο αυλάκι η πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Στην πραγματικότητα ο Τούρκος πρόεδρος ζητά να «πάρει στα χέρια του» τα αμερικανικά μαχητικά και να ακολουθήσει η έγκριση του σουηδικού αιτήματος, όχι να προηγηθεί.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί… Εάν το επιχειρήσει ο κ. Μπλίνκεν θα χάσει καθώς οι νομοθέτες έχουν ανέβει στα κάγκελα με τον συνεχιζόμενο τουρκικό εκβιασμό, αλλά και την υποστήριξη του Ερντογάν στην τρομοκρατική, όπως χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς, οργάνωση Χαμάς.

Να το πούμε με τα πιο απλά λόγια: Δεν θα έχει καμία τύχη η αποστολή του τουρκικού αιτήματος για τα F-16 στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε στους Τούρκους ότι εάν αποδεχθούν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, θα στείλει αμέσως μετά στο Κογκρέσο το αίτημα τους για τα F-16, μαζί με το ελληνικό αίτημα για τα F-35. Η ιδέα του αυτή είναι απαράδεκτη για την πιστή σύμμαχο Ελλάδα. Και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό, ακόμα και αν του δώσει τα δώρα που υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός υπουργός έχει υποσχεθεί στους νομοθέτες, για να τους πείσει να επιτρέψουν την πώληση των F-16 στην κατοχική χώρα, ότι θα τους στείλει επιστολή στην οποία θα αναφέρει ότι εάν η Τουρκία επαναρχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο θα ανασταλεί η παραχώρηση των μαχητικών. Ο κ. Μπλίνκεν προτίθεται να στείλει παρόμοια επιστολή και στον κ. Μητσοτάκη.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, το «πακέτο» διαπραγματεύθηκε με τον κ. Μπλίνκεν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

  • Με τα σημερινά δεδομένα το σχέδιο του κ. Μενέντεζ ισχύει ακόμα. Ο φιλέλληνας γερουσιαστής περνά το δικό του δράμα καθώς δέχεται ένα ανελέητο κυνηγητό από ανακριτές και εισαγγελείς με ένα έωλο κατηγορητήριο, όπως θα αποδειχθεί στο δικαστήριο. Αυτό λένε οι δικηγόροι του, αυτό πιστεύει ακράδαντα ο ίδιος.

Ο κ. Μενέντεζ δέχεται συνεχείς επιθέσεις από το σύστημα του πρώην προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του νυν Τζο Μπάιντεν, επειδή εναντιώθηκε στις πολιτικές τους στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Η επιχειρούμενη πολιτική κατάρρευση του γερουσιαστή, ο οποίος πάντως αντέχει, εξυπηρέτησε αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Σαουδική Αραβίας κ.α.

Επιστρέφοντας στην αποστολή του κ. Μπλίνκεν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και στις επισκέψεις του στην Τουρκία και την Ελλάδα, πρέπει να αναφέρουμε ότι ήρθε η στιγμή για το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σταματήσουν την δήθεν «πολιτική ορθότητα» και να αντιμετωίσουν την Τουρκία, όπως της πρέπει: ως μίας εχθρικής χώρας. Βρίσκεται απέναντι στη Δύση σε όλα τα κρίσιμα θέματα που ενδιαφέρουν την Αμερική και τους συμμάχους της.

Ο Αμερικανός υπουργός έδωσε υποσχέσεις στον Πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά προγράμματα και πρέπει να τα υλοποιήσει πάραυτα. Δεν πρέπει να περιμένει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, στις 12 Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση για την πώληση των F-35 πρέπει να γίνει …χθες και να σταματήσει να τη συνδέει με τα «τουρκικά» F-16. Πέρα από άδικη είναι και προκλητική για την Ελλάδα και την κυβέρνηση της αυτή η πρακτική και τακτική…

Οι Αμερικανοί ακούνε τα ίδια και τα αυτά από την Τουρκία σε ότι της ζητούν. Ένα μόνιμο “όχι”. Ειδικά η υπόθεση της Σουηδίας δείχνει να αποδεικνύεται η μεγαλύτερη κοροϊδία στην ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μπλίνκεν αντί να αποδοκιμάσει την τουρκική ηγεσία, είπε ότι θα παίξει ρόλο την επόμενη μέρα στη Γάζα. Ότι νάναι… Πως θα γίνει αυτό όταν κανένας στο Ισράηλ δεν θέλει να ακούει για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Η κατοχική δύναμη έχει παραβιάσει όλες τις αμερικανικές κυρώσεις για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χαμάς. Αντί ο κ. Μπλίνκεν να τους τιμωρήσει, τους επιβραβεύει… Ντροπής πράγματα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Μπλίνκεν ελπίζει σε συμφωνία με τον Ερντογάν, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα: Σήμερα οι συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: