Οι αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό και το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Ο απόηχος του ανασχηματισμού και το κλίμα που επικρατεί εντός του κυβερνητικού σχήματος, η συζήτηση για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου στην Κύπρο.

Επίσης προβάλλονται και οι υψηλές επιδόσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Κομματικές λίστες για το ΔΣ της ΔΕΦΑ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε λίστες εισηγήσεων από τα συγκυβερνώντα κόμματα για τους διορισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ.

Γράφει αλλού ότι η δημόσια συζήτηση για την άγνοια της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ σε σχέση με τον ανασχηματισμό προκαλεί σύγχυση για το τι πραγματικά συμβαίνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε άλλο θέμα, η «Α» γράφει ότι το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» δεν διασφαλίζει ότι οι 6.000 αιτήσεις που θα εγκριθούν θα προέλθουν από μικρομεσαία νοικοκυριά χωρίς κεφάλαιο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ λένε ‘ναι’ σε συζητήσεις με Τουρκία για το φυσικό αέριο» γράφει στο κύριό του θέμα ότι τα τρία κόμματα εμφανίζονται θετικά ως προς την προοπτική συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για τα ενεργειακά πριν τη λύση του Κυπριακού.

Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “αθέτησε ξανά τα όσα υποσχέθηκε αναφορικά με τα κριτήρια των προσώπων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα”.

Αναφέρει αλλού ότι η Κύπρος κατατάσσεται στις πρώτες χώρες της ΕΕ με 100% απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων των Ταμείων Συνοχής για την περίοδο 2014-2020.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Άνοιξε πυρ η Πόπη Κανάρη» αναφέρεται στο κύριό του θέμα σε επιστολή της απερχόμενης Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα όσα έπραξε κατά τους δέκα μήνες της θητείας της.

Σε άλλο σημείο γράφει πως αποχωρούν οριστικά από την Κύπρο δέκα ρωσικοί κολοσσοί. Αλλού αναφέρει πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το πρόγραμμα επαφών της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Οι νέοι Υπουργοί πριν ακόμη αναλάβουν άρχισαν να μοιράζουν υποσχέσεις» γράφει στο κύριος της θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “παραβιάζει για δεύτερη φορά τις δεσμεύσεις και τα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε για την επιλογή των Υπουργών του”.

Γράφει επίσης ότι σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» χρήζει βελτιώσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του νέου πλαισίου αδειοδότησης και χωροθέτησης έργων ΑΠΕ. Προβάλλει αλλού την έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη διοριστεί Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι υποψήφιοι ‘παραβίασαν τον νόμο’ κατά τη διάρκεια των εκλογών» γράφει στο κύριο της θέμα ότι τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπερέβησαν το όριο δαπανών κατά την προεκλογική τους εκστρατεία.

Γράφει επίσης ότι η Αστυνομία συνέλαβε 52χρονη γυναίκα στη Λεμεσό ως ύποπτη για υπόθεση εξαπάτησης και υπεξαίρεσης €430.000. Αλλού αναφέρει ότι η Λευκωσία πιέζει για τον επαναχαρακτηρισμό της Συρίας ως ασφαλούς περιοχής.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ψηλά η ζήτηση για ταξίδια στην Κύπρο» γράφει για θετικές ενδείξεις και ρεκόρ ζήτησης για διακοπές στην Κύπρο ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου.

Προβάλλει επίσης την απορρόφηση από την Κύπρο €876 εκατ. από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ μεταξύ 2014 και 2020. Γράφει επίσης για τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», όπου αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των 6.000 αιτήσεων είναι πολύ μικρός και ότι υπάρχει ανάγκη διάθεσης μεγαλύτερων κονδυλίων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: