Γιατί ο Λάνθιμος δεν γυρίζει τις ταινίες του στην Ελλάδα; Εάν πραγματικά θέλουν να ξεριζώσουν τη διαφθορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι στο χέρι των ηγετών τους… Θέλουν;

Ο Γιώργος Λάνθιμος με την Έμμα Στόουνς και άλλους ηθοποιούς της ταινίς του, κατά την παραλαβή του βραβείου του. Φωτογραφία Hellas Journal μέσω YouTube via Golden Globes video




Δεν είναι μυστικό ότι η διαφθορά κυριαρχεί το ελληνικό κράτος. Οι καταγγελίες είναι άπειρες πια. Όπου πάς και όπου σταθείς, συναντάς τη διαφθορά: Μικρή και μεγάλη. Οι πολιτικοί έχουν κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο την πελατεία τους -εννοώ τους ψηφοφόρους-πελάτες τους-, ώστε να ρέπουν προς τη διαφθορά.

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν αυτά που συμβαίνουν και τρέχουν να φύγουν. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάει στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο για να προσελκύσει επενδύσεις. Πολύ καλά κάνει. Αλλά φοβάμαι πως το ταξίδι δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Ο δικηγόρος Κούγιας, που εκπροσωπεί πια τον Ολυμπιακό, την πιο δημοφιλή ποδοσφαιρική ομάδα στον ελληνικό χώρο, μίλησε και αυτός για διαφθορά και πέταξε κατηγορίες δεξιά και αριστερά. Έγινε θέμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ε και; Ποιος μπορεί να του δώσει σημασία όταν πριν λίγο καιρό κατηγορούσε με αισχρούς χαρακτηρισμούς τον άνθρωπο που υπηρετεί σήμερα, όπως και άλλους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;

Μπορεί να έχει δίκιο -δεν το γνωρίζω- διότι δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο από το 1984. Αλλά είναι αναξιόπιστος. Είναι μέρος του συστήματος που ο ίδιος κατηγορεί, αλλά το υπηρετεί για πολλά χρόνια.

Η διαφθορά δεν θα πολεμηθεί χωρίς πραγματική πολιτική βούληση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει προσωπικά το μείζον αυτό  θέμα. Οι πολιτικοί ανέθρεψαν τον “δράκο” επιτρέποντας την “άνθηση” της διαφθοράς, δημιούργησαν μία άνευ προηγουμένου ολιγαρχία, επέτρεψαν τον απόλυτο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και έχασαν τον έλεγχο του κράτους.

Πάμε τώρα στην Κύπρο: Πέρασαν 11 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τον σημερινό Πρόεδρο της Κύπρου. Σίγουρα έξω πάει καλά, και αυτό δεν φαίνεται μόνο με την προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μεγαλόνησο μέχρι τη Γάζα, αλλά και με την ευκολία που «κλείνει» ραντεβού με ξένους ηγέτες.

Στο εσωτερικό δεν έχω άποψη καθώς δεν είμαι στην Κύπρο, αλλά ακούω από σοβαρούς ανθρώπους ότι σε κάποιους τομείς τα πράγματα δεν πάνε ακόμα καλά.

Βεβαίως θα κριθεί στο Κυπριακό, όπου η διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας οδηγεί σε διχοτόμηση. Αλλά πάνω απ’ όλα θα κριθεί και από τις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς, καθώς το «φαινόμενο» αυτό έχει διαβρώσει το κράτος από τα πάνω προς τα κάτω.

Είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τους διεφθαρμένους; Και εννοώ τους μεγαλοδικηγόρους -βεβαίως η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων δεν έχουν καμία σχέση με το πάρτι της διαφθοράς. Ούτε όλοι οι λογιστές και οι εργολάβοι. Αλλά χαλασμένα μήλα υπάρχουν και στους δύο κλάδους, και σε άλλους.

Το θέμα, λοιπόν, είναι αν υπάρχει στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας η βούληση να κυνηγηθούν όλοι αυτοί που έγιναν πλούσιοι παρανομώντας. Και επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι αυτό που αφορά τους Κύπριους βουλευτές. Θα ψηφίσουν νόμους που θα αντιμετωπίζουν τους διεφθαρμένους; Ή θα συνεχίσουν να τους καλύπτουν μέσω των νόμων του κράτους;

Εάν πραγματικά θέλουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης να ξεριζώσουν τη διαφθορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι στο χέρι τους. Έχουν και το μαχαίρι, έχουν και το καρπούζι. Τα ψέματα τελείωσαν…

Μιχάλης Ιγνατίου
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με την ελπίδα ότι θα το διαβάσει ο Πρωθυπουργός. Γράφει η εφημερίδα:

Ο Γιώργος Λάνθιμος βρέθηκε στην Αθήνα για ακόμη μια φορά καθώς έδωσε συνέντευξη Τύπου στο «Μεγάλη Βρετανία», λίγες μέρες πριν βγει η ταινία του στις αίθουσες, επιστρέφοντας για λίγο σε μια χώρα από την οποία ξεκίνησε μεν, αλλά δεν διαμένει πλέον.

Αυτή ήταν και η είδηση που βγήκε: «Δεν έκανα την ταινία στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν στούντιο. Τελεία» απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Αλλο η χρηματοδότηση και άλλο το πού επιλέγεις να κάνεις τα γυρίσματα» διευκρίνισε. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Η χρηματοδότηση της ταινίας, η οποία ξεκίνησε ως ανεξάρτητη παραγωγή, έφτασε ώς την Disney, ωστόσο τα γυρίσματα έγιναν όλα σε στούντιο της Ουγγαρίας: ό,τι κι αν βλέπουμε στην ταινία είναι σκηνικό, φτιαχτό, χειροποίητο. Μας το εξήγησε ο ίδιος ο Λάνθιμος: «Χρειαζόμασταν μεγάλα στούντιο και ψηλά. Η Ουγγαρία έχει παράδοση στην τεχνογνωσία δημιουργίας τέτοιων σκηνικών και είχε και τους χώρους. Ψηφιακά ελάχιστα προσθέσαμε…».

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε μεγάλα ούτε μικρά στούντιο κινηματογραφικά. Τελεία. Μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει τη χώρα ως εξαιρετικό προορισμό για να γυριστούν ταινίες, ωστόσο και το ΕΚΟΜΕ έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα με αυτή την πολιτική και στούντιο δεν υπάρχουν.

Ο διευθυντής φωτογραφίας και άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά το σινεμά, Γιώργος Αρβανίτης (επίσης διεθνώς γνωστός εδώ και δεκαετίες), είχε προτείνει να γίνουν στούντιο στη Δράμα, και μάλιστα η πρότασή του ήταν πολύ συγκεκριμένη (καθώς και χώροι υπάρχουν εκεί και τα κονδύλια) αλλά ίσως επειδή είναι αριστερός, ίσως επειδή δεν ανήκει σε κανένα «καλλιτεχνικό κύκλωμα», δεν έλαβε απάντηση.

Για να έρθει τώρα ο άλλος Γιώργος (ο Λάνθιμος) και να πει απλώς την αλήθεια που συνιστά και τη βασική είδηση της συνέντευξης Τύπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και γιατί παρακαλώ η Ελλάδα ΔΕΝ έχει ούτε ένα στούντιο προδιαγραφών Χόλιγουντ; Αναζητείστε την απάντηση στη διαφθορά. Πανηγυρίζουν οι πολιτικοί μας για τον θρίαμβο του Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο Λάνθιμος βρίσκει στούντιο στην …Ουγγαρία και όχι στη χώρα που τον γέννησε.

Μετά τη διαφθορά, μεγάλο πρόβλημα είναι και το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης πόσα εμπόδια βρίσκει ένας επχιειρηματίας, που θέλει να επενδύσει τα χρήματα του στο χώρο της “κατασκευής” μίας ταινίας…

Ο Λευτέρης Κρέτσος είχε την εξαιρετική ιδεά να φέρει τους ξένους παραγωγούς στην Ελλάδα. Προς τιμή της η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε τις προτάσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σαν κυβέρνηση, η Ν.Δ. έβαλε ταφόπετρα στο εγχείρημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η προφητική παράγκα του Σαββόπουλου: Νέες βαριές καταγγελίες και αλληλομηνύσεις Ολυμπιακού και ΑΕΚ με φόντο το «πτώμα» του Ελληνικού ποδοσφαίρου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: