Για δεύτερη μέρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ακροδεξιού AfD στις μεγάλες γερμανικές πόλεις : «Εξω οι ναζί, ποτέ ξανά» [videos]

Protesters attend a demonstration against the far-right Alternative for Germany (AfD) party in Berlin, Germany, 21 January 2024. . EPA/FILIP SINGER




Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αυτή την Κυριακή στη Γερμανία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα AfD και τη ριζοσπαστική ιδεολογία του, που έχει πυροδοτήσει κινητοποιήσεις σε σπάνια κλίμακα εδώ και μια εβδομάδα.

Η προσέλευη ήταν τέτοια στο Μόναχο (Νότια) που η προγραμματισμένη πορεία στους δρόμους της βαυαρικής πρωτεύουσας χρειάστηκε να διακοπεί. Οι διοργανωτές είπαν ότι συμμετείχαν 50.000 άτομα, διπλάσιοι από τους εγγεγραμμένους.

Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό υψηλότερο, έως και 200.000 άτομα. Η αστυνομία από την πλευρά της υπολόγισε το πλήθος σε 100.000 άτομα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Μερικοί, κραδαίνουν πανό«Έξω οι Ναζί» ή «Ποτέ ξανά».

Περίπου 250.000 άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε όλη τη χώρα σε δεκάδες πόλεις το Σάββατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καναλιού ARD. Στη Φρανκφούρτη, το οικονομικό κέντρο της χώρας, 35.000 άνθρωποι παρέλασαν για να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία».

Σχέδιο μαζικής απέλασης

Εκκλήσεις για συγκέντρωση την Κυριακή κυκλοφόρησαν σε περίπου σαράντα πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και η Βόννη, αλλά και σε πιο μετριοπαθείς πόλεις. Στη Δρέσδη, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας, προπύργιο του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), διοργανώνεται επίσης διαδήλωση. Στην Κολωνία, οι διοργανωτές υπολόγισαν το πλήθος σε 70.000 την Κυριακή, ενώ στη Βρέμη, η τοπική αστυνομία μέτρησε 45.000 διαδηλωτές στο κέντρο.

Η κινητοποίηση μαρτυρεί το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη στις 10 Ιανουαρίου από τα γερμανικά μέσα έρευνας Correctiv μιας συνάντησης εξτρεμιστών στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο, όπου, τον Νοέμβριο, είχε συζητηθεί σχέδιο μαζικής απέλασης αλλοδαπών . Η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser έφτασε στο σημείο να πει στον Τύπο ότι αυτή η συνάντηση θύμιζε τη «φρικτή Διάσκεψη Wannsee», όπου οι Ναζί σχεδίασαν την εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων το 1942.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν μια προσωπικότητα του ταυτοτικού ριζοσπαστικού κινήματος, ο Αυστριακός Μάρτιν Σέλνερ και μέλη του AfD. Ο Μάρτιν Σέλνερ παρουσίασε ένα σχέδιο για την επιστροφή στη Βόρεια Αφρική έως και δύο εκατομμυρίων ανθρώπων – αιτούντες άσυλο, αλλοδαπούς και Γερμανούς πολίτες που δεν θα αφομοιώνονταν -, λέει το Correctiv.

Αυτή η αποκάλυψη συγκλόνισε τη Γερμανία καθώς το AfD συνεχίζει να ανεβαίνει  στις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν από τρεις σημαντικές περιφερειακές εκλογές στα ανατολικά της χώρας, όπου η πρόθεση ψήφου για το ακροδεξιό κόμμα είναι ακόμη υψηλότερη από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Κινητοποιήθηκε το ποδόσφαιρο και η εκκλησία

Το αντιμεταναστευτικό κίνημα επιβεβαίωσε την παρουσία των μελών του στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στο σχέδιο «μετανάστευσης» με επικεφαλής τον Μάρτιν Σέλνερ. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν τονίσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο απέλασης ατόμων ξένης καταγωγής αποτελεί επίθεση στη δημοκρατία. Ο Όλαφ Σολτς κάλεσε «όλους να πάρουν θέση – για συνοχή, για ανεκτικότητα, για τη δημοκρατική μας Γερμανία».

«Η Δημοκρατία ανεβαίνει», σχολίασε το εβδομαδιαίο Spiegel στην ιστοσελίδα του μετά τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου. Οι διαδηλώσεις κατά του AfD έχουν πάρει καθημερινό ρυθμό εδώ και μια εβδομάδα. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή είχαν προγραμματιστεί περίπου εκατό συγκεντρώσεις. Πολιτικοί ηγέτες, θρησκευτικοί εκπρόσωποι και προπονητές από τη Bundesliga, το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, κάλεσαν τον πληθυσμό να κινητοποιηθεί εναντίον αυτού του κόμματος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου. Ο Γερμανός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier έκρινε την Κυριακή ότι οι διαδηλωτές «μας δίνουν όλους θάρρος”. «Υπερασπίζονται τη δημοκρατία μας και το σύνταγμά μας ενάντια στους εχθρούς τους», είπε σε βίντεο.

Προσέλκυση ψήφων

Το AfD εκμεταλλεύτηκε τους τελευταίους μήνες το αίσθημα δυσαρέσκειας του πληθυσμού που προέκυψε από τη νέα εισροή μεταναστών στη χώρα και τις μόνιμες διαμάχες μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, σε ένα πλαίσιο οικονομικής ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού.

Το ακροδεξιό κόμμα, που μπήκε στη Βουλή το 2017, έχει εδραιωθεί σταθερά στη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου  (περίπου 22%) πίσω από τους συντηρητικούς, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς με τους οικολόγους και τους φιλελεύθερους αντιμετωπίζει ρεκόρ αντιδημοφιλίας.

Στα προπύργια της πρώην ΛΔΓ (Ανατολική Γερμανία), το AfD βρίσκεται ακόμη και στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με ποσοστό άνω του 30%. Έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, αρκετές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα κύμα από την ακροδεξιά που θα μπορούσε να ανατρέψει τις μεγάλες ισορροπίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Η τρομοκρατική Χαμάς αποθρασύνεται: Σε έγγραφο της αποκαλύπτει πως η επίθεση στο Ισραήλ ήταν «αναγκαίο βήμα» και «φυσιολογική απάντηση»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: