Γάλλους μισθοφόρους στην Ουκρανία βλέπει η Μόσχα: Άλλο ένα επεισόδιο της ρωσικής προπαγάνδας απαντά το Παρίσι

FILE PHOTO: A Christmas tree near a playground as Ukrainian rescuers and police officers work at the site of a damaged residential building after shelling in Odesa, southwestern Ukraine, 29 December 2023, amid the Russian invasion. EPA/IHOR HORA




Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Παρισιού, η Ρωσία καταγγέλλει την παρουσία Γάλλων « μισθοφόρων » στην Ουκρανία, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφερόμενη στο δελτίο τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που ανακοίνωσε, χωρίς, όπως επισημαίνεται, να παράσχει αποδείξεις, ότι κατέστρεψε με « χτύπημα ακριβείας » κτίριο στο Χάρκοβο, που χρησιμεύει ως «προσωρινή ζώνη ανάπτυξης μισθοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι πολίτες».

Υπογραμμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρέσβης στη Ρωσία κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, για να επικριθεί, για «την αυξανόμενη εμπλοκή του Παρισιού στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ενώ το γαλλικό ΥΠΕΞ αντέδρασε «σθεναρά», όπως σημειώνεται, δηλώνοντας, ότι «η Γαλλία δεν έχει “μισθοφόρους”, ούτε στην Ουκρανία ούτε αλλού, σε αντίθεση με άλλους» και καταγγέλλοντας ταυτόχρονα, «μια νέα ωμή ρωσική χειραγώγηση».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα. η επιλογή του όρου «μισθοφόρος» από τη Μόσχα, δεν είναι ασήμαντος, δεδομένου, ότι η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει τη μισθοφορία, που τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ και επιπλέον, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Γαλλία για να καταγγείλει τις δραστηριότητες της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, που επί χρόνια κατηγορείται από το Παρίσι για ληστεία και εγκλήματα πολέμου στην Αφρική.

Σημειώνεται, ότι την Δευτέρα, μια φίλο-ρωσική γαλλική ένωση, η SOS Donbass, επανέλαβε, μέσω του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, μια λίστα με ονόματα 13 «Γάλλων μισθοφόρων», ωστόσο, γαλλική διπλωματική πηγή της ε/φ ανέφερε, ότι «ορισμένες από τις ταυτότητες που παρουσιάζονται σε αυτές τις λίστες είναι ψευδείς», ενώ αμφιβολίες ως προς τη λίστα εξέφρασε επίσης και το κανάλι Rybar, που είναι φίλα προσκείμενο στον ρωσικό στρατό.

  • Η Γαλλία πρέπει να είναι σε θέση να εμπλακεί σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης, αλλά ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο πριν από τον πόλεμο» τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Τιερί Μπουρκάρντ σε ομιλία του σε συνέδριο για τα «Μεγάλα σύγχρονα στρατηγικά ζητήματα» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να χάσει», ο Τιερί Μπουρκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν στο μέτωπο «οι δύο στρατοί έχουν περίπου ισοδύναμες δυνάμεις, με ένα μικρό πλεονέκτημα για τη Ρωσία», η Μόσχα έχει εν μέρει «ήδη χάσει» τον πόλεμο.

«Εάν η σύγκρουση τελειώσει σήμερα, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Η Ουκρανία αντιστάθηκε ενάντια στις προβλέψεις. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο και σε αυτό του ΝΑΤΟ. Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν αποτελεί πλέον άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν δεσμό υποτέλειας με την Κίνα. Έβαλε τον εαυτό της σε μια κατάσταση στρατηγικής ήττας» ανέφερε.

Με πληροφορίες από Le Monde ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο Πούτιν έχει εν μέρει ήδη χάσει τον πόλεμο, λέει ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου: Και εξηγεί τους λόγους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: