Φόβοι για το μέλλον της δημοκρατίας στη Σερβία: Παράλυτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τις μυστικές υπηρεσίες, λέει η οικογένειά του

File Photo Opposition supporters wave Serbian flags during a protest against election fraud in Belgrade, Serbia, 30 December 2023. Early official vote count after the Parliamentary and local elections on 17 December 2023 confirmed that the Serbian Progressive Party (SNS) had won the election in Serbia and secured a majority in the Parliament, but tensions grew high after the opposition reported irregularities in the capital, Belgrade, and called on their supporters to protest in front of the Electoral Commission. EPA/ANDREJ CUKIC




Παράλυτο άφησαν οι μυστικές υπηρεσίες τον ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη κατά τη διάρκεια κράτησής του, υποστηρίζει η οικογένειά του.

Ο Νικόλα Σαντούλοβιτς, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στις αρχές του χρόνου ανήρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο αποτίει φόρο τιμής στον Adem Jashari, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου. Ο τελευταίος σκοτώθηκε από τη σερβική αστυνομία στο Πρέκαζ του Κοσόβου το 1998 μαζί με 57 μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Στο βίντεο δείχνει τον Σαντούλοβιτς να βρίσκεται στο νεκροταφείο όπου ο Jashari και η οικογένειά του είναι θαμμένοι και ζητά συγχώρεση για τα εγκλήματα που διέπραξε το σερβικό κράτος κατά των Αλβανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 1988 και 1989.

Σε μια επίθεση που πυροδότησε φόβους για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα, η οικογένεια του Νίκολα Σαντούλοβιτς κατάγγέλει ότι, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, τον πήραν από το σπίτι του στις 3 Ιανουαρίου τον έθεσαν υπό κράτηση και τον ξυλοκόπησαν με απίστευτη αγριότητα.

Ο Αλεξάντερ Βούλιν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας (BIA), που παραιτήθηκε πριν από δύο μήνες, ανέλαβε την ευθύνη για τη διαταγή σύλληψης, χωρίς να σχολιάσει τον ξυλοδαρμό.

Την Τετάρτη, μετά την πρώτη οικογενειακή επίσκεψη που επιτρεπόταν για πέντε ημέρες, η κόρη του Σαντούλοβιτς, Κάρλα, ζήτησε να μεταφερθεί ο πατέρας της σε πολιτικό νοσοκομείο από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Βελιγράδι όπου κρατείται.

«Επικοινωνεί αλλά είναι εντελώς παράλυτος στη δεξιά πλευρά. Είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και σε πολύ κακή κατάσταση υγείας», είπε σε δήλωση που εκδόθηκε μέσω του Michael Polak, δικηγόρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του πολιτικού.

Η οικογένεια πιστεύει ότι ο Σαντούλοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και τακτικός επικριτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), μπορεί επίσης να έχει «δηλητηριαστεί», πρόσθεσε. Οι δικηγόροι είπαν ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τίποτα σχετικά με την υγεία του Σαντούλοβιτς ή την επίθεση μέχρι να τον μεταφέρουν σε μια πολιτική εγκατάσταση με πλήρη πρόσβαση σε γιατρούς και δικηγόρους.

Άλλη μέρα η σύζυγός του είχε δηλώσει ότι ο άνδρας της ξυλοκοπήθηκε από περίπου 15 άνδρες, μεταξύ των οποίων αναγνώρισε τον Milan Radojcic και άλλους τρεις που εμπλέκονται στην χαρακτηριζόμενη από την ΕΕ τρομοκρατική επίθεση στην Banjska του Κοσόβου τον Σεπτέμβριο.

Η επίθεση εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δηλωμένη πρόθεση της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ και πυροδοτεί φόβους για τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου. Έρχεται εξάλλου εν μέσω ισχυρισμών ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν νοθευμένες υπέρ του SNS του Προέδρου Αλεξάντρ Βούτσιτς, κατηγορία που ο ίδιος ο Βούτσιτς αρνείται.

Με πληροφορίες από Guardian, Euractiv

 

Επί ποδός πολέμου η Σουηδία; Συναγερμός και ανησυχία μετά τις προειδοποιήσεις των αρχηγών Άμυνας να ετοιμαστούν για σύρραξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: