Επί ποδός πολέμου η Σουηδία; Συναγερμός και ανησυχία μετά τις προειδοποιήσεις των αρχηγών Άμυνας να ετοιμαστούν για σύρραξη [video]

File Photo Swedish conscript soldiers take part in the Aurora 23 military exercise at the Rinkaby firing range outside Kristianstad, Sweden, 06 May 2023. EPA/Johan Nilsson SWEDEN OUT




Μια προειδοποίηση προς τους Σουηδούς πολίτες από δύο κορυφαίους αξιωματούχους Άμυνας να προετοιμαστούν για πόλεμο έχει προκαλέσει ανησυχίες στη χώρα, λίγο πριν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ .

Ο υπουργός Άμυνας Carl-Oskar Bohlin είπε σε μια διάσκεψη για την άμυνα ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία».

Στη συνέχεια, το μήνυμά του υποστηρίχθηκε από τον γενικό διοικητή του στρατού, στρατηγό Micael Byden, ο οποίος είπε ότι όλοι οι Σουηδοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, από την πλευρά της αντιπολίτευσης επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι.

Η πρώην πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον είπε στη σουηδική τηλεόραση ότι, ενώ η κατάσταση ασφαλείας είναι σοβαρή, «δεν είναι σαν να βρίσκεται ο πόλεμος ακριβώς έξω από την πόρτα μας».

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris είπε ότι η εθνική της γραμμή βοήθειας συνήθως δεν λάμβανε κλήσεις σχετικά με την πιθανότητα πολέμου. Αλλά αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση τέτοιων κλήσεων από νέους που ανησυχούσαν γι’ αυτήν την πιθανότητα έχοντας δει ειδήσεις ή αναρτήσεις στο TikTok που μιλούσαν γι’ αυτό.

Ενα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά από περισσότερους από δύο αιώνες ειρήνης, η Σουηδία απέχει λίγα βήματα από την ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, περιμένοντας το πράσινο φως από το τουρκικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια από την Ουγγαρία.

Η Φινλανδία έχει ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι θα είναι «η πρώτη που θα υποφέρει» εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις με το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας είπε ότι στόχος του δεν ήταν να χάσουν οι άνθρωποι τον ύπνο τους, αλλά να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συμβαίνει. «Αν υπάρχει κάτι που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα, είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τη Σουηδία να συνεργαστεί με τη χώρα του και άλλους για την κατασκευή όπλων και «να γίνουμε πιο δυνατοί μαζί».

Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε, από την πλευρά του, ότι το 2024 η Σουηδία θα εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% της οικονομικής παραγωγής (ΑΕΠ) για στρατιωτική άμυνα, διπλασιάζοντας τις δαπάνες της από το 2020.

Με πληροφορίες από BBC

Ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι ήταν «τρομοκράτες» οι δυο δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα που σκoτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: