Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης: Ανετη νίκη επί της Γεωργίας αλλά απαιτητική συνέχεια* Με Γαλλία ο προημιτελικός στις γυναίκες [video]

Saba Tkeshelashvili (R) of Georgia and Konstantinos Kakaris of Greece fight for the ball during the men’s water polo European Championship Group B third round match Georgia vs. Greece in Zagreb, Croatia, 08 January 2024. EPA/Tibor Illyes HUNGARY OUT




Απίθανα πράγματα έγιναν στο φινάλε του Β΄ ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης ανδρών, στο Ζάγκρεμπ, με την τελική έκβαση να αφήνει την εθνική ομάδα στην τρίτη θέση και να τη στέλνει την Πέμπτη (11/1) σε νοκ-άουτ αγώνα πρόκρισης στην οκτάδα, πιθανότατα με αντίπαλο την Ολλανδία, και μία ημέρα αργότερα σε έναν πολύ δύσκολο προημιτελικό, απέναντι είτε στην Κροατία είτε στην Ισπανία.

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε τα… δεύτερα της Ουγγαρίας να νικήσουν 10-5 την Ιταλία, που το Σάββατο (6/1) είχε επιβληθεί με εντυπωσιακό τρόπο της ελληνικής ομάδας (15-8). Ο Σάντρο Καμπάνια, που δεν είχε ήδη στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Εντοάρντο Ντι Σόμα, άφησε εκτός 13άδας τον αρχηγό Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο και οι “σετεμπέλο” κατέβηκαν χωρίς τους δύο ποιοτικότερους παίκτες τους.

Νωρίτερα το Εθνικό μας συγκρότημα με εύκολη νίκη 18-9 επί της Γεωργίας, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην Α΄ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου ξεκίνησαν με εμφανή διάθεση να «ταΐσουν» τον Κώστα Κάκαρη, ο οποίος έπαιρνε μεν σωστή θέση στα 2μ., ξεκίνησε όμως με 1/4. Οταν η εθνική κατάφερε να «ανοίξει» το ρυθμό του ματς, πέτυχε τρία αναπάντητα γκολ μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά, ξέφυγε 5-2 στο τέλος της πρώτης περιόδου και έβαλε τα θεμέλια της νίκης.

Ο 41χρονος Μάρκο Γέλατσα με το φαρμακερό του σουτ προσπάθησε να κρατήσει στο ματς τη Γεωργία, αλλά με νέο σερί 4-0, στα τελευταία τέσσερα λεπτά του ημιχρόνου, η ελληνική ομάδα άνοιξε την «ψαλίδα» στο +6 (11-5) και ουσιαστικά «καθάρισε» το παιχνίδι. Παρότι οι διεθνείς χαλάρωσαν στο τρίτο οκτάλεπτο και η διαφορά μειώθηκε προσωρινά σε 12-8, το αποτέλεσμα δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση. Η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να «ξεμπουκώσει» επιθετικά (σκόραραν όλοι οι παίκτες γηπέδου πλην του Βλαχόπουλου), μετά από ένα μέτριο και ένα κακό παιχνίδι, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ στην άμυνα, ιδιαίτερα στον παίκτη λιγότερο, αν θέλει να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση.

 




Οι Μαγυάροι, που ταξίδεψαν στην Κροατία χωρίς εννέα βασικά στελέχη τους, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία και, όχι απλά πήραν τη νίκη, αλλά με γκολ του Νάγκι τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, εξασφάλισαν και την πρώτη θέση του Β΄ ομίλου. Στην τριπλή ισοβαθμία που προέκυψε, η Ουγγαρία έχει συντελεστή τερμάτων +3, η Ιταλία +2 και η Ελλάδα -5.

Να σημειωθεί ότι ο νικητής του ομίλου είναι πολύ πιθανό να διασταυρωθεί στα προημιτελικά με τη Σερβία, εφόσον οι “πλάβι” (που ξεκίνησαν τη φετινή διοργάνωση από τη β΄ κατηγορία) νικήσουν στο χιαστί νοκ-άουτ τη Γαλλία. Η Ιταλία πέρυσι είχε παίξει με τη Σερβία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φουκουόκα και, παρότι θεωρείτο το φαβορί, ηττήθηκε. Μετά το αποψινό αποτέλεσμα, η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο…

Με Γαλλία ο προημιτελικός στις γυναίκες

Η Γαλλία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών, στον αυριανό (9/1) προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Αϊντχόφεν. Η ομάδα του Τεό Λοράντου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά στον χιαστί νοκ-άουτ αγώνα με τη Γερμανία, επιβλήθηκε εύκολα με 14-6 με πέντε γκολ της Μπουλούκμπατσι και εξασφάλισε θέση στην οκτάδα της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα είναι φυσικά το φαβορί για να περάσει στα ημιτελικά, όπου -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα βρει απέναντί της την κάτοχο του τίτλου Ισπανία.

Σε άλλα σημερινά νοκ-άουτ ματς, η Μεγάλη Βρετανία έκανε την έκπληξη, καθώς νίκησε το Ισραήλ 14-13 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 9-9) και πέρασε στους “8”, όπου θα παίξει με την πρωταθλήτρια κόσμου Ολλανδία. Την πρόκριση πανηγύρισε και η Κροατία, που νίκησε 11-8 τη Σερβία (αν και έχανε 7-4 στις αρχές της τρίτης περιόδου) και θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά την Ισπανία.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: