Ευρύς ανασχηματισμός προ των πυλών εντός του Ιανουαρίου: Μηνύματα Χριστοδουλίδη στους υπουργούς για σαρωτικές αλλαγές

Nikos CHRISTODOULIDES, President of the Republic of Cyprus. Copyright: European Union




Αποφασισμένος να προχωρήσει, εντός Ιανουαρίου, σε αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα εμφανίζεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» στις συζητήσεις που είχε με τα συνεργαζόμενα κόμματα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έστειλε διπλό μήνυμα: α) ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τον πρώτο μήνα του έτους και β) πως ο ίδιος θα έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην κυβέρνηση.

Από τις συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κομματάρχες και στενούς του συνεργάτες προκύπτει επίσης ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς, και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα έχει αφήσει να διαφανεί πως ο ίδιος έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στον «Φ» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πως «ο ανασχηματισμός, όπως και η γενικότερη απόδοση της κυβέρνησης, είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα» και ότι «μετά από σχεδόν δέκα μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, έχω προσωπική άποψη για τον κάθε υπουργό».

Εκείνο που συζητήθηκε ευρέως στα πολιτικά και κυβερνητικά πηγαδάκια ήταν το μήνυμα που είχε σταλεί από τον Λόφο την περασμένη Κυριακή – τελευταία ημέρα του 2023 – ως προς την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πριν κλείσει το 18μηνο.

Τόσο μέσα από τη συνέντευξη του ΠτΔ στον «Φ» όσο και μέσα από τα ρεπορτάζ δύο κυριακάτικων εφημερίδων ήταν εμφανής η στόχευση του Προεδρικού και κυρίως να σταλεί μήνυμα προς τους υπουργούς.

Σε πολιτικούς κύκλους δεν θεωρείται τυχαίο ότι το Προεδρικό πέραν από τη συνέντευξη του Προέδρου στον Φιλελεύθερο φρόντισε, με στοχευμένες διαρροές σε δύο ακόμα ακόμα εφημερίδες, να στείλει μήνυμα προς υπουργούς ότι δεν θα συμπληρώσουν τους 18 μήνες στην κυβέρνηση.

Στη συνέντευξή στου στον «Φ» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει: «Αυτό το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ανασχηματισμός θα γίνει πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών διακυβέρνησης».

Η συγκεκριμένη φράση επαναλήφθηκε άλλες τρεις φορές στη διάρκεια της συνέντευξης. Στο ότι κάποιοι υπουργοί θα φύγουν πριν το 18μηνο αναφέρεται και το δημοσίευμα της «Καθημερινής»:

«Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως το θέμα του ανασχηματισμού θα απασχολήσει νωρίτερα, ίσως προτού συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη διαμηνύσει στο περιβάλλον του πως δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων του που ανέμεναν την συμπλήρωση των 18 μηνών για να μπορέσουν οι υπουργοί να λάβουν υπουργική σύνταξη».

Στο αντίστοιχο ρεπορτάζ στον «Πολίτη» γίνεται αναφορά σε συνομιλία που είχε επί του θέματος: «…δεν αισθάνομαι δεσμευμένος να διατηρήσω κανένα στη θέση του μέχρι να συμπληρώσει 18 μήνες θητείας και να δικαιούται σύνταξη».

Είναι εμφανές ότι το Προεδρικό ήθελε να στείλει μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης πως σύντομα κάποιοι θα πρέπει να ετοιμάζονται για αποχώρηση.

Εκείνο που προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο ίδιος θέλει ο ανασχηματισμός να γίνει εντός Ιανουαρίου.

Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να προχωρήσει σε ένα δυναμικό restart με τη νέα χρονιά.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν αποκλείεται να φτάσουν τα πέντε ή και τα οκτώ μέλη της κυβέρνησης.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ατόμων που θα βρεθούν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια υπουργείων ή υπουργείων.

Εκείνο που φαίνεται να ξεκαθαρίζει επί του παρόντος είναι το ποιοι εκ των συνεργατών του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην κυβέρνηση και στον Λόφο δεν κινδυνεύουν να δουν την πόρτα εξόδου να ανοίγει.

Αυτοί που δεν θα φύγουν

Τέσσερις υπουργοί: Κωνσταντίνος Κόμπος, Κωνσταντίνος Ιωάννου, Αθηνά Μιχαηλίδου και Γιάννης Παναγιώτου, φαίνεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες να είναι αμετακίνητοι από τις υφιστάμενες τους θέσεις.

Οι τέσσερις αξιολογούνται πολύ θετικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Όσον αφορά τους συνεργάτες του στον Λόφο: Ειρήνη Πική και Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης θα συνεχίσουν στην κυβέρνηση, όπως και η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη.

Όσον αφορά την Ειρήνη Πική δεν αποκλείεται να βρεθεί σε κάποιοι υπουργείο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν αποδώσουν καρπούς οι επαφές του ΠτΔ για να βρει ένα καλό αντικαταστάτη για τη θέση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Επιδίωξη του είναι να βρει κάποιο άτομο με πολιτικό υπόβαθρο ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στο Προεδρικό.

ΠΗΓΗ: philenews.com 

Στη Νέα Υόρκη πάει ο Κόλιν Στιούαρτ για να εξυπηρετήσει και πάλι την Τουρκία: Θα ενημερώσει το Σ.Α. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις “καλές υπηρεσίες” για την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: