Εσωκομματικές κάλπες στον ΔΗ.ΣΥ. στη σκιά της εσωστρέφειας: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Πολιτικό Γραφείο

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της κυπριακης Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο την επαρχία Πάφου, η Πινδάρου στήνει σήμερα κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές που αφορούν την επιλογή υποψηφίων, εκεί και όπου οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από ένας.

Oπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» το μέτωπο της Πάφου έξυσε για τα καλά τις πληγές που άφησε η  προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές, αναγκάζοντας και την ηγεσία του κόμματος να μιλήσει για «ηθικούς αυτουργούς».

Το κλίμα στον ΔΗΣΥ αυτή την περίοδο δεν είναι το ιδανικό και η ηγεσία του κόμματος σπεύδει να στείλει μηνύματα ενότητας ενόψει της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Ιουνίου.

Από τη χθεσινή μέρα ξεχωρίζει ασφαλώς η επιστολή του πρώην βουλευτή Πάφου του κόμματος Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος ουσιαστικά ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της ηγεσίας για ενότητα δηλώνοντας πλήρη σεβασμό στις κομματικές αποφάσεις και υποβάλλοντας και επίσημα το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου.

«Με σεβασμό έχω καταθέσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος μας το ενδιαφέρον μου να θέσω υποψηφιότητα για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πάφου και αναμένω την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών με πίστη και προσήλωση στις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος σχετικά με τις διαδικασίες», αναφέρει στην επιστολή του η οποία απευθύνεται προς την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.

«Διεκδικώ το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού γιατί πιστεύω ότι ο νεοσύστατος θερμός του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται έμπειρο πολιτικό, τον οποίο να εμπιστεύεται και να αποδέχεται η κοινωνία, ώστε να μπουν γερά θεμέλια στην οικοδόμηση του για το καλό της πόλης και επαρχίας της Πάφου», προσθέτει και σημειώνει καταλήγοντας πώς: «ως μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού και με πνεύμα ομοψυχίας, συντάσσομαι με όλες τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος και τις επιλογές του.

Δηλώνω παρών στην μεγάλη προσπάθεια για ενότητα και ανασυγκρότηση μακριά από τους διχασμούς και τα λάθη του παρελθόντος.

Αφήνοντας πίσω τις πικρίες, τα λάθη και τις απογοητεύσεις και αναγνωρίζοντας ότι μέλη και στελέχη είναι πληγωμένα και το κόμμα λαβωμένο, θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για τη νικηφόρο πορεία της παράταξης μας στις επερχόμενες εκλογές».

Η επιστολή Κωστάκη Κωσταντίνου ήρθε μετά και την προχθεσινή ομάδα πρωτοβουλίας κυρίως πρώην στελεχών του ΔΗΣΥ, τα οποία δήλωσαν στήριξη της θέσης του μέλους της τοπικής επιτροπής Λέμπας Μάριου Τσέλεπου, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε αποστείλει επιστολή στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την προεδρία του προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου, καταγγέλλοντας τη στάση της ηγεσίας του κόμματος και το γεγονός ότι έδιναν το δικαίωμα στον Κωστάκη Κωνσταντίνου να διεκδικήσει τη θέση.

Σημείωνε το γεγονός ότι ο Κωστάκης Κωνσταντίνου στις προεδρικές εκλογές στήριξε από τον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη απέναντι στο υποψήφιο του κόμματος, τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Τσέλεπος μάλιστα στην επιστολή του, αλλά και σε προηγούμενες ραδιοφωνικές δηλώσεις του, ότι ο Κωστάκης Κωνσταντίνου συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει άλλο υποψήφιο για τη δημαρχία Πάφου και παρευρίσκεται σε κάθε παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Πάφο.

Η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου βγήκε μπροστά και απάντησε στην επιστολή των 17, τόσο με γραπτή δήλωση της το βράδυ της Πέμπτης, όσο και με δηλώσεις της χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής παρουσίας στον Άλφα.

Άφησε μάλιστα αιχμές για ηθικούς αυτουργούς και για κάποιους που προκαλούν τις διάφορες κρίσεις στον ΔΗΣΥ.

Χρειάζεται χρόνος, όπως είπε, και υπομονή, ώστε να επέλθει μια περίοδος νηναιμίας,

«Να σταματήσουν κι αυτοί που υποβολιμαία προσπαθούν αντί να ωφελήσουν ή να βοηθήσουν την κατάσταση, ξέρουμε ποιοι βρίσκονται από πίσω, ξέρουμε τι γίνεται. Όμως αντιλαμβάνεστε, ότι ξέρει και ο κόσμος πολύ καλά», είπε.

Είναι η πρώτη φορά ίσως που η Αννίτα Δημητρίου μιλά ανοικτά για «ηθικούς αυτουργούς» και αφήνοντας αιχμές για υπόσκαψη των προσπαθειών του κόμματος.

Στη γραπτή δήλωση της επίσης την Πέμπτη το βράδυ, η Αννίτα Δημητρίου σημείωνε πώς η προηγούμενη ηγεσία «επέλεξε να κινηθεί στην λογική μιας νέας αρχής η οποία θα διασφάλιζε την ενότητα και την προοπτική της παράταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναμόχλευση του ζητήματος στην παρούσα συγκυρία είναι εξόχως προβληματική ενόψει ιδιαίτερα των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του Ιουνίου».

Επεσήμανε επίσης πως δεν πρόκειται να γίνουν ξανά ανεκτές ενέργειες και συμπεριφορές που αντιστρατεύονται συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

«Όσοι φιλοδοξούν να διεκδικήσουν θέσεις και αξιώματα με τη σημαία του ΔΗΣΥ οφείλουν να επιδεικνύουν πλήρη σεβασμό στο σύνολο των αποφάσεων της παράταξης».

Αποφάσεις τη Δευτέρα στο Πολιτικό Γραφείο

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για να επικυρώσει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών.

Συγκεκριμένα κάλπες θα στηθούν για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Δυτικής Λεμεσού όπου θα αναμετρηθούν οι Νίκος Σπύρου και Άριστος Αριστείδου, για τη θέση αντιδημάρχου Λεμεσού όπου θα αναμετρηθούν ο Μιχάλης Φελλάς και ο Σάββας Στούππας, για τη θέση αντιδημάρχου Ύψωνα όπου θα αναμετρηθούν η Αλέκα Στυλιανού και ο Μάριος Νεοφύτου και για τη θέση αντιδημάρχου Λάρνακας όπως θα αναμετρηθούν ο Άκης Ζανέττος και ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Εκλογές επίσης θα γίνουν για την επιλογή δημοτικών συμβούλων στους Τρούλλους, Περβόλια, Υψωνα, Επισκοπή Λεμεσού, Έγκωμη και Αγλαντζιά.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 9π.μ. μέχρι τους 6μ.μ. και δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Δημοτικές Εκλογές για την Επαρχία, Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα που θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και ήσαν εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο Μελών τουλάχιστον ενενήντα (90) μέρες πριν, δηλαδή μέχρι την 29η Οκτωβρίου 2023, και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το Κόμμα (συνδρομή) για το έτος 2024. Πληροφορίες για τα εκλογικά κέντρα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του δήμου Λάρνακας και για τον υποψήφιο που στηρίξει το κόμμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου αναμένεται ότι θα ληφθεί και σχετική απόφαση.

Απόφαση επίσης εκκρεμεί και για την περίπτωση του δήμου Παραλιμνίου όπου για τη θέση του υποψηφίου ενδιαφέρονται οι Γιώργος Νικολεττος, Κλεάνθης Κουτσοφτας, Παναγιώτης Κυζας και Λουκάς Πολυκάρπου.

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ ΑΚΕΛ

Ώρα αποφάσεων σήμερα για το ΑΚΕΛ σε σχέση με το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Παρόλο που δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σήμερα ανακοίνωση των έξι υποψηφίων του κόμματος, οι διεργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναμένεται ότι θα είναι οι δύο ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει και η Άννα Θεολόγου.

Η συνεδρία της Ολομέλειας σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος θα αρχίσει στις 9:45πμ και η εναρκτήρια ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου θα είναι ανοικτή για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΤΚΑ – ΠΕΟ στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ελλαδίτες της Κύπρου ενημέρωσε για την επιστολική ψήφο η Νίκη Κεραμέως: Συνάντηση με πρόεδρο Χριστοδουλίδη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: